JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

Norge trenger flere fagarbeidere. Løsningen er enklere enn Brenna tror

Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere frem mot 2035, ifølge arbeidsministeren.

Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere frem mot 2035, ifølge arbeidsministeren.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Ufaglærte arbeidstakere finnes over hele Norge, i mange ulike sektorer og yrkesgrupper.

Stipendiat ved OsloMet, institutt for yrkesfaglærerutdanning

Tonje Brenna frykter Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere frem mot 2035.

Det er fascinerende hvor ofte vi glemmer de som har kompetansen, men mangler papiret. Uten papir på egen kompetanse føler mange at de står med lua i hånda.

For at flere skal få større tro på egne ferdigheter må alle som ikke har papir på egen kompetanse få vite om mulighetene de har til å ta fagbrev.

Forskning fra Fafo viser at mange av de som tar fagbrev som voksen har mange likhetstrekk med ungdom som dropper ut av videregående skole.

Mye kunnskap i vanlige dager på jobb

Som stipendiat har jeg nylig intervjuet 29 voksne, såkalt ufaglærte, som tar fagbrev nå.

Gjennom intervjuene fortalte mange om egne utfordringer som ADHD, angst, rus eller utfordringer i familien gjennom ungdomstiden. Av de jeg intervjuet bestod de færreste videregående skole, men fikk etter hvert fast arbeid.

Nå, mer enn fem år senere fortjener de, slik jeg ser det, å få dokumentert fagkompetansen de har lært seg gjennom helt vanlige hverdager på jobb.

Dette finnes det en løsning på:

* Du som er såkalt ufaglært med lang erfaring, søk om å ta fagbrev før 15.september.

* Du som er leder og har ansatte uten fagbrev, snakk med dem om muligheten.

* Tonje Brenna bør endre arbeidsmiljøloven, slik at arbeidstakere får rett til informasjon om praksiskandidatordningen etter fem års praksis i faget.

«De kaller oss ufaglærte»

Å være pleieassistent i en omsorgsbolig, bussjåfør eller renholder er viktige jobber for at hjulene i samfunnet skal gå rundt. I disse stillingene jobber mange uten å ha fagbrev, og de er derfor definert som ufaglærte.

Flere av de jeg intervjuet gav uttrykk for at det å mangle et papir på egen kompetanse er en hindring i eget liv. En hindring som viser seg i at de bare får 15 prosent fast stilling, aldri mulighet til boliglån i banken eller bare en følelse av å være mindre verdt.

Følelsen jeg satt igjen med etter mange av disse intervjuene var vond.

Hvordan kan vi som samfunn akseptere at disse menneskene kjører våre barn til skolen i bussen, ivaretar våre foreldre på sykehjemmet og rengjør kontoret etter oss, uten å i det minste la de få et papir som dokumenterer deres kompetanse?

Et opplagt sted å starte

15. september går søknadsfristen for å ta fagbrev som privatist ut – søk nå!                     

Gjennom praksiskandidatordningen får årlig cirka 9.000 mennesker i Norge fag- eller svennebrev. Det virker som at mange flere kunne benyttet ordningen, fått dokumentert egen kompetanse og styrket troen på seg selv.

Denne ordningen er spesielt viktig for de som ikke fikk til videregående skole som ungdom, men som mestrer jobben. Norge trenger flere fagarbeidere.

Å hjelpe ufaglærte med lang praktisk erfaring virker som et opplagt sted å starte – en lavt hengende frukt klar til plukking.

Warning
Annonse
Annonse