Regjeringen til Erna Solberg har brukt historisk mange oljemilliarder, også før pandemien, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
«Norges pengebinge»
Det er 20 år siden Stortinget vedtok handlingsregelen for bruk av oljepenger.
kjell.werner@anb.no
Dette er en rettesnor som har tjent Norge godt. Derfor er det på sin plass å gi honnør til daværende statsminister Jens Stoltenberg og hans finansminister, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Handlingsregelen innebærer kort fortalt at vi bare skal bruke rentepengene av innskuddet i oljefondet. På den måten blir oljefondet en evighetsmaskin som også kommer neste generasjoner til gode.
Da oljefondet ble opprettet under navnet Statens pensjonsfond utland i 1990 var det bred enighet om at fondet skulle investere pengene i utlandet, og ikke i Norge. Begrunnelsen er å hindre en overopphetet økonomi hvor rentenivået og prisstigningen kommer ut av kontroll, noe som i neste omgang vil gå ut over norske arbeidsplasser. De første oljekronene kom inn på oljefondet allerede i 1996, og utover mot årtusenskiftet steg oljeformuen betydelig.
Kommentar: «Nå må oljemilliardene brukes med større omhu»
Sommeren 2000 varslet Jens Stoltenberg at regjeringen ville legge opp til en gradvis økt bruk av oljepenger. 29. mars 2001 kom svaret i form av den såkalte handlingsregelen. Økonomene i Finansdepartementet hadde utredet spørsmålet, og parhestene Stoltenberg og Schjøtt-Pedersen sikret seg ryggdekning hos LO-leder Yngve Hågensen. Det var et modig grep i en tid hvor Frp-formann Carl I. Hagen hadde en tredel av velgerne i ryggen på meningsmålingene. Hagens budskap var nemlig å bruke oljemilliarder over en lav sko, altså det samme som dagens Frp-ledelse står for.
I dag har Norge 11.000 oljemilliarder på bok, og hver femte krone på statsbudsjettet er ei oljekrone. Handlingsregelen sier at politikerne skal kunne bruke tre prosent av oljefondet i et normalår. Samtidig åpnes det for å bruke flere oljemilliarder i krisetider, som nå under koronapandemien. Politikerne skal ha ros for at det brukes oljemilliarder for å holde hjulene i gang og dempe de negative virkningene av pandemien. Men når krisen er over, må det strammes inn. Det er ofte lettere sagt enn gjort.
Kommentar: «Klimastrid blir valgkamp»
Det er mange eksempler på land som ikke har klart å styre inntekter fra store ressurser på en god måte. «Hollandsk syke» har blitt et begrep på nettopp dette. Nederland fant store gassressurser på 1960-tallet. Inntektene fra disse ble brukt til å blåse opp offentlig sektor, noe som igjen førte til at industrien kom i skvis. Da inntektene fra gassen senere sank, måtte Nederland gjennom en skikkelig slankekur.
Regjeringen til Erna Solberg har brukt historisk mange oljemilliarder, også før pandemien. Erna & co har riktignok holdt seg innenfor handlingsregelen, men de borgerlige kunne med fordel ha holdt enda litt mer igjen de første seks regjeringsårene. Lærdommen er at det skal sterk rygg til for å bære gode dager.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm