JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Oljefondet kan slå to fluer i én smekk»

Oljefondet har skjerpet sine klimamål. (Illustrasjonsfoto)

Oljefondet har skjerpet sine klimamål. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Men grønt og lønnsomt kan fort komme i konflikt.

Det skal få verdens klimagassutslipp ned, men primært sikre at fondet også tjener penger i det lange løp.

De nye målene ble presentert i forbindelse med at oljefondet, også kjent som Statens pensjonsfond utland, tirsdag la fram sin klimahandlingsplan. Den kommer som et resultat av det nye mandatet regjeringen nylig ga oljefondet, der det ble bedt om å skjerpe innsatsen mot klimarisiko.

– Klimarisiko er en finansiell risiko, sier eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho i oljefondet til NTB, og vi gjør dette for å sikre vår langsiktige avkastning.

Oljefondssjef Nicolai Tangen følger opp: – Et oljefond i en ødelagt verden er ikke verdt noe.

Et av målene i den nye handlingsplanen er at fondet innen 2050 vil ha netto nullutslipp hos samtlige av selskapene de har investert i.

Dermed kan oljefondet slå to fluer i én smekk:

* Bidra til å få ned klimagassutslippene.

* Tjene mer penger.

Oppfølgingen av de nye klimamålene skal både skje gjennom samtaler med selskapene, ved krav om bedre rapportering og ved å bruke oljefondets stemmerett på generalforsamlingen.

I ytterste konsekvens kan oljefondet også selge seg ut av selskaper som ikke følger opp klimaarbeidet skikkelig. Men det er en siste utvei, understreker Smith Ihenacho.

Oljefondets nye klimasatsing skjer i en tid der selskaper innen olje og gass-sektoren gjør det ekstremt godt på grunn av svært høye energipriser.

På kort sikt kan det altså lønne seg for oljefondet heller å kjøpe aksjer i slike selskaper. Men det ville vært uttrykk for en svært kortsiktig tenkning. Det er ingen tvil om at den grønne omstillingen ikke bare er nødvendig, men over tid også vil bli svært lønnsom for investorer som oljefondet.

Og det er tross alt hovedpoenget med fondet; å sikre våre pensjoner og vår velferd gjennom høyest mulig avkastning på de investeringer som gjøres. At man samtidig kan være med på å støtte omstillingen til en mer bærekraftig energibruk er en stor, positiv bieffekt.

Hvorvidt man her vil lykkes vil i stor grad avhenge av i hvilken grad fondet lykkes med å iverksette de nye planene, og hvilke sanksjoner som faktisk møter selskaper som ikke lever opp til målet om netto nullutslipp i 2050.

Her kan ulike mål fort komme i konflikt; hensynet til 1,5 graders-målet opp mot å sikre god avkastning.

Vil oljefondet ha det mot som skal til for å selge seg ut, selv om det skulle innebære store, kortsiktige tap?

Det vil framtiden vise, men den nye og ambisiøse klimaplanen er uansett et viktig steg i riktig retning. Både for klodens klima og for målet om et oljefond som sikrer Norge en god og langsiktig verdiskaping.

Warning
Annonse
Annonse