JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Deltidskulturen i Oslo kommune gjør at tusener av ansatte bare kan glemme å få lån i banken og blir tvunget til å jakte ekstravakter for å få endene til å møtes., skriver Stig Berntsen.

Deltidskulturen i Oslo kommune gjør at tusener av ansatte bare kan glemme å få lån i banken og blir tvunget til å jakte ekstravakter for å få endene til å møtes., skriver Stig Berntsen.

Colourbox.com

Debatt:

«Oslo har en uverdig deltidskultur og Ap har ikke vist vilje til politiske tiltak som monner»

Arbeiderpartiet må støtte Rødt i seks tiltak for å bli kvitt deltidskulturen, skriver Stig Berntsen i dette debattinnlegget.
07.08.2019
10:08
07.08.2019 23:16

I Dagsavisen 30. juli står det en artikkel om at avisa har møtt Arbeiderpartiets samlede ledelse «for å fortelle hvordan deres politikk vil få folk ut av deltidsfella».

I artikkelen står blant annet følgende:

«Jeg vil si at vi har en deltidskrise i dette landet, og det er også et likestillingsproblem, sier Hadia Tajik. Hun mener at deltidsstillinger kan være problematisk for den enkelte, ved at må bruke tid på å få nok vakter til å forsørge seg selv og en eventuell familie. Men hun ser også på deltidsstillingene som et samfunnsproblem. – Det går utover den økonomiske verdiskapningen til hele landet vårt og her er det tusenvis av folk som har lyst til å jobbe mer, som ber om å få jobbe mer, men som ikke får muligheten til det fordi det ikke blir prioritert høyt nok av Høyrepolitikere rundt om i landet, sier Tajik».

ph

Partisekretær Kjersti Stenseng uttalte seg også :

«Vi vet at to tredjedeler i omsorgssektoren jobber deltid, og de aller fleste av de er kvinner, sier Stenseng. – Hvis helse- omsorgssektoren hadde vært mannsdominert så hadde vi fikset det for lenge siden. Vi ser jo ikke den utviklingen i industrien, så dette handler om politisk prioritering».

Undertegnede er hovedtillitsvalgt i Oslo kommune, hvor Arbeiderpartiet, sammen med SV og MDG, har byrådsmakta. Deltidskulturen i Oslo kommune gjør at tusener av ansatte bare kan glemme å få lån i banken og blir tvunget til å jakte ekstravakter for å få endene til å møtes. Dette er Oslo kommunes «working poor».

I Oslo kommune som helhet jobber en av tre ansatte deltid. I helsesektoren står det langt verre til. Her jobber sju av 10 helsefagarbeidere deltid. I Helseetaten, hvor jeg er hovedtillitsvalgt, er alt reinhold, bortsett fra legevakta i Storgata og administrasjonsbygget, satt ut til bemanningsbyrå. Dette medfører at ni av de 16 kommunale reinholderene har deltidsstillinger fra 40 til 60 prosent. Det gir ingen lønn å leve av.

Hadde byrådet bestemt seg for å drive reinhold i egen regi, kunne alle disse reinholderne hatt hele og faste stillinger. Oslo kommune er den kommunen i landet som bruker mest penger på innleie fra private bemanningsbyråer. I fjor ble det brukt hele 81 millioner kroner som kunne vært brukt på flere, faste stillinger.

Klassekampen avslørte nylig hvordan Oslo kommune krevde at en deltidsansatt barnehagearbeider måtte la seg ansatte i et bemanningsbyrå i Norlandiakonsernet for å kunne ta ekstravakter på sin egen arbeidsplass. Den ansatte måtte gå rettens vei for å få å få stillingsutvidelse. Da den ansatte vant fram i tingretten, valgte arbeiderpartibyrådet å anke dommen. I dommen kommer lagmannsretten med et politisk stikk til det rødgrønne byrådet:

«Lagmannsretten tilføyer at bruken av innleie som i saken her heller ikke synes å harmonere med en politisk målsetting om ‘[f]lere i heltidsarbeid’ som kommer til uttrykk i byrådets forslag til budsjett 2019 og økonomiplan for 2019–2022».

ph

Jeg er enig med Kjersti Stenseng i at det å få til en heltidskultur dreier seg om politisk prioritering. Oslo kommune har i dag en uverdig deltidskultur og Arbeiderpartiet har så langt ikke vist vilje til politiske tiltak som monner.

Jeg utfordrer herved Arbeiderpartiet til å støtte Rødt i følgende seks tiltak:

1. Kast bemanningsbyråene ut av Oslo kommune og gi virksomhetene forbud mot å bruke innleie som alternativ til kommunale ansettelser. Vikarbehov må dekkes opp av ansatte i kommunale vikarpooler med fast arbeidstid.

2. Én arbeidsgiver: Det må etableres et apparat som gjør at Oslo kommune kan opptre som én arbeidsgiver og håndtere stillingsutvidelser og fortrinnsrett på tvers av virksomhetene. Det må også kunne opprettes hele stillinger på tvers av virksomheter, i stedet for at små brøkstillinger lyses ut i de enkelte virksomhetene.

3. Tjenester i egen regi: Å sette tjenester ut på anbud innebærer å gi fra seg politisk styring. En heltidskultur forutsetter at kommunen har kontroll over både tjenestene og arbeidsstokken.

4. Øk overføringene til bydeler og etater. Dårlig økonomi er en viktig årsak til at virksomhetsledere opptrer ulovlig kreativt for å unngå hele, faste stillinger.

5. Seks timers normal arbeidsdag: Reduser arbeidstida med en halv time i tre påfølgende tariffoppgjør, ned til 6 timers normalarbeidsdag.

6. Kompetanseløft: Det må bli slutt på at midlertidige ansatte og deltidsansatte skyves ut med begrunnelsen av at de ikke har riktig kompetanse. Oslo kommune må gi ansatte den kompetansen kommunen har behov for.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.08.2019
10:08
07.08.2019 23:16