Ingen er motstandere av å bruke energi i fellesskap eller å utveksle strøm med våre naboer, skriver Roy Pedersen.
Leif Martin Kirknes
Debatt
«Overledning hos ACER-tilhengerne»
Tilhengerne av at Norge innlemmes i EUs energiunion frykter omkampene som kommer. Gnistregn og overledning blir resultatet når de forsøker seg med retoriske tjuvkoblinger.
Sist ute er ANB-redaktør Kjell Werner. Han fortviler over at Senterpartiet og andre vil ha omkamp om energibyrået ACER i en eventuell rødgrønn regjering etter valget. Dette utfordrer Arbeiderpartiet som sammen med MDG, sørget for å gi høyreregjeringa nødvendig ryggdekning for vedtaket i mars 2018. Partiet trosset LO samt protester fra over hundre AP-ordførere og blei nesten delt på midten. Fellesforbundets landsmøte vedtok senere å reversere tilslutningen til ACER.
Tre år seinere er saken på ingen måte lagt død. Gulrota som skulle sikre ro i egne rekker og opinionen, var åtte absolutte AP-forutsetninger for å tilslutte Norge EUs tredje energimarkedspakke. Status tre år etterpå er at bare et fåtall av dem er innfridd.
Enda trangere kår for nasjonal styring med strømmen blir det når EUs fjerde energipakke kommer susende inn gjennom EØS-systemet. Pakka er allerede vedtatt i EU.
Bakgrunn: «Stans videre tilpasning til Acer og EUs energiunion!»
På toppen av dette kommer at Høyesterett åpner for at det kan reises rettslig tvil om hvorvidt Stortingets avgivelse av suverenitet til EU-byrået ACER skjedde på en måte som er hjemlet i Grunnloven. Kjennelsen fra Høyesterett blir av Werner avfeid med at det er «en annen historie». Det er det selvfølgelig ikke. Dette handler om hvorvidt de folkevalgte skal ha nasjonal styring og kontroll over våre kraftressurser, eller ikke.
Dermed handler det også om styring av strømprisen til lys og varme i hus og heim og bruk av et naturgitt fortrinn for å beholde og skape industriarbeidsplasser, utvikling i distriktene og bidra til det grønne skiftet.
Er det en «overdreven frykt» at Norge blir presset til å bygge mange flere utenlandsforbindelser enn det er behov for, og dermed «importerer» et høyt europeisk prisnivå på strøm? Nei. NVEs kraftanalyser varsler 30 prosent økning i inneværende tiår. Dette skjer allerede med bygging av kabler som står på EUs liste over prioriterte prosjekter. Stortingsflertallet har stemt ned et forslag om å stryke Northconnect kabelen fra lista. EU vil ha størst mulig strømflyt i Europa til likest mulig pris. Det bety fortsatt voldsomme prissvingninger som følge av at strømmen kan flyte fritt.
Bakgrunn: Høyesterett sier ja til Acer-søksmålet fra Nei til EU
Dessverre lå Norge i forkant av EU da Energiloven ble liberalisert i 1990. Nå må vi ikke la EU gjøre situasjonen enda verre og irreversibel. Uten EUs energipakker – og enda mer utenfor EØS – har Stortinget fremdeles mulighet til å rette opp skaden.
Ingen er motstandere av å bruke energi i fellesskap eller å utveksle strøm med våre naboer. Dette har pågått siden 1960-tallet til gjensidig nytte og hjelp. Den gang var den norske strømmen helt og fullt på offentlige hender, og grønnere enn i dag, siden elektroner med opprinnelse i tyske eller polske kullkraftverk ikke sirkulerte gjennom kraftlinjene.
Les også: Senterpartiet vil ha omkamp om Acer
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo