JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Palestinernes katastrofe

Siden Israel okkuperte resten av det opprinnelige Palestina i 1967, har det skjedd en gradvis overtakelse av mer og mer land fra palestinerne, skriver Kirsti Næss. (Illustrasjonsfoto)

Siden Israel okkuperte resten av det opprinnelige Palestina i 1967, har det skjedd en gradvis overtakelse av mer og mer land fra palestinerne, skriver Kirsti Næss. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
15. mai i år er det er 75 år siden Al-Nakba (katastrofen) rammet palestinerne. 

Dagen før markerer Israel at det er like lenge siden staten ble opprettet.

Det var ikke et folk uten land som bosatte seg i et land uten folk, slik Israels grunnleggere framstilte det.

For palestinerne var det starten på katastrofen som drepte mange og drev om lag halve befolkningen på flukt fra det som i dag er Israel. 

De har aldri fått vende tilbake slik FN har krevd, og etterkommerne deres bor fortsatt i flyktningleirer på Vestbredden, på Gaza-stripen og i landene rundt. Men fordrivelsen stoppet ikke med opprettelsen av staten Israel.

Siden Israel okkuperte resten av det opprinnelige Palestina i 1967, har det skjedd en gradvis overtakelse av mer og mer land fra palestinerne.

På den okkuperte Vestbredden blir stadig flere palestinske hus revet, palestinere tvangsflyttet og palestinsk land beslaglagt av israelske myndigheter – for å gi plass til jødiske bosettere fra Israel eller fra andre steder i verden.

Alt dette er brudd på den fjerde Genèvekonvensjonen som omhandler hvordan en okkupert befolkning skal behandles.

I de siste årene har flere menneskerettighets­organisasjoner som Amnesty karakterisert situasjonen som apartheid, i pakt med FNs definisjon om at apartheid er når en stats lover, politikk og praksis undertrykker, diskriminerer og skiller folk fra hverandre på rasistisk grunnlag.

Fellesutvalget for Palestina består av 33 organisasjoner, en rekke av dem under LO-paraplyen.

Vi jobber for at Norge skal være en pådriver for at internasjonal rett skal følges. Det kan gjøres ved å innføre lovforbud mot handel med varer og tjenester fra selskaper som medvirker til brudd på̊ folkeretten og menneskerettighetene.

Flere kommuner har vedtatt å avstå fra bosetterprodukter, Oslo kommune er blant dem.

Dette omfatter også̊ at kommunen ikke skal handle med leverandører som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon.

Dette bør bli en inspirasjon til andre kommuner og fylker og til statlige myndigheter. 

Vi arbeider også for at Statens Pensjonsfond ikke skal investere i selskaper som bidrar til brudd på̊ folkeretten og menneskerettighetene.

Våre faglige medlemmer er viktige medspillere i dette arbeidet, og vi er glade for å ha dere med på laget.

Vi har også plass til flere.

Ahmad (19) til Støre: – Anerkjenn Palestina som stat!

Annonse

Flere saker

Annonse