JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Pasienter blir for ofte kasteballer mellom to systemer»

Utvalget har dessverre ikke klart å finne konkrete rapporteringsoppgaver som kan kuttes ut. Til tross for at helseminister Ingvild Kjerkol har bedt om å få slike ideer på sitt bord, skriver Kjell Werner.

Utvalget har dessverre ikke klart å finne konkrete rapporteringsoppgaver som kan kuttes ut. Til tross for at helseminister Ingvild Kjerkol har bedt om å få slike ideer på sitt bord, skriver Kjell Werner.

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Diagnosen for sykehusene er stilt. Nå blir det opp til regjeringen å følge opp.

kjell.werner@anb.no

I over 20 år har landets sykehus vært på helseministens hender.

1. januar 2002 ble de overført fra fylkeskommunene til staten. Sykehusene ble da organisert som helseforetak med regional styring, men samtidig underlagt helseministeren.

Siden den gang har det blitt flikket på systemet, men nå legges det omsider opp til en omfattende omlegging. Et utvalg har stilt diagnosen.

Utvalget foreslår å erstatte stykkprisfinansieringen med bevilgninger gjennom økonomiske rammer til helseforetakene.

Det virker fornuftig. For da slipper sykehusdirektørene å skjele til om det eksempelvis «lønner seg» å prioritere en type operasjon framfor en annen. Stykkprisfinansieringen har vært en realitet helt siden 1997, under den byråkratiske benevnelsen Innsatsstyrt finansiering.

Bakteppet er at situasjonen ved landets sykehus slett ikke er helt på topp. Det er sykdomstegn å spore.

Organiseringen kan bli bedre. Både Ap og Sp gikk til valg på å vrake det markedsorienterte systemet basert på ideen om New Public Management. Og nå leverer et regjeringsoppnevnt utvalg som bestilt. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at utvalget gir gode anbefalinger på mandatet som ble gitt.

Talsmenn fra Høyre og Frp er som ventet kritiske, spesielt når det gjelder forslaget om å fjerne stykkprissystemet.

Utvalget vil videre gjøre det lettere for helseforetakene å investere i nybygg.

I dag må sykehusene bla opp med 30 prosent egenkapital. Nå foreslås kravet satt til 10 prosent, slik at en større del av disse investeringene vil kunne bli lånefinansiert.

Problemet med dagens ordning er at helseforetakene i praksis tvinges til å bygge de nye sykehusene for små. Det viser seg raskt at behovene er større.

Utvalget har ikke anbefalt å skille mellom drift og investeringer. Dette er noe regjeringen bør se nærmere på når det gjelder nybygg.

Det er for dårlig samhandling mellom sykehusene og kommunene.

Pasienter blir for ofte kasteballer mellom to systemer. Dette gjelder spesielt for pasienter med mer komplekse tilstander.

Samhandlingsreformen, som daværende helseminister Bjarne Håkon Hansen innførte, var en god nyvinning. Men den han sine svakheter. Derfor er det positivt at bedre samarbeid ventelig blir belønnet.

Utvalget har dessverre ikke klart å finne konkrete rapporteringsoppgaver som kan kuttes ut.

Til tross for at helseministeren har bedt om å få slike ideer på sitt bord. Men Ingvild Kjerkol må ikke gi opp. Det burde være mulig å forenkle mer uten at det går på pasientenes sikkerhet og helse løs.

Nå blir det opp til regjeringen å følge opp.

Svarene skal komme i en nasjonal plan for helse og samhandling som etter planen skal legges fram før jul. Regjeringen må kvittere ut med en resept i tråd med utvalgets forslag.

Diagnosen er stilt.

Annonse
Annonse