JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Frp-leder Siv Jensen kan stå uten en avklaring i bompengesaken når den siste budsjettkonferansen er i gang - 14 dager før valget.

Frp-leder Siv Jensen kan stå uten en avklaring i bompengesaken når den siste budsjettkonferansen er i gang - 14 dager før valget.

Leif Martin Kirknes

Kommentar:

Presset øker innad i Frp

Mangelen på gjennomslag i bompengesaken kan øke presset fra grasrota for at Frp skal gå ut av regjering, skriver Stein Sneve.
09.08.2019
08:00
09.08.2019 13:36

Dagen før Fremskrittspartiet åpner sin valgkamp, øker det interne presset mot partiledelsen. Det handler om bompenger, og bakgrunnen er at Frps landsstyre 5. juni kom med seks knallharde krav til bompengekutt. Dette var krav rettet mot Frps samarbeidspartnere i regjering, og partiledelsen lovte å ta saken opp. Det har den gjort, og gjennom sommeren har det vært samtaler på flere nivå i regjeringsapparatet, men ingen løsning.

Nå begynner lokalpolitikere på vei inn i valgkampen å bli bekymret for at den ikke kommer raskt nok. Til NTB sier stortingsrepresentant og landsstyremedlem Roy Steffensen: – Vi må få en løsning snart. Vi må ha svar når folk spør.

ph

Bakgrunnen for Frps landsstyrevedtak er den vekst i oppslutning Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har hatt i større byer over hele Norge. Alle meningsmålinger viser at deres velgere i stor grad er tatt fra nettopp Frp.

Dersom bompenger får dominere i valgkampen, frykter partiets lokalpolitikere mange steder at raset vil fortsette. Frp ligger alt an til å gjøre et elendig valg, og fikk på ANBs seneste måling sin laveste oppslutning siden november 2016. Et videre fall kan føre partiet inn i en katastrofe på selve valgdagen.

Partileder Siv Jensen sa 20 juli følgende til VG om når bompengeforhandlingene skulle være i havn: – Helst så tidlig som mulig i august. Vi skal drive valgkamp. Vi kan ikke sitte i hemmelige forhandlinger altfor lenge.

Nå starter altså valgkampen for alvor, og ingen avklaring synes å være på vei. En slik avklaring må også legges fram for landsstyret, og ifølge NTB er det så langt ikke kallet inn til noe landsstyremøte i Frp.

En kilde i regjeringsapparatet sier videre til NTB at vedkommende ser det som lite sannsynlig at det blir noen avklaring før den siste budsjettkonferansen til regjeringen 28.–29. august, under 14 dager før valget. Endringer i bompengepolitikken vil gi klare føringer for budsjettet, og vil måtte tas i den forbindelse.

ph

Frp starter sin valgkamp i Os på lørdag, kommunen som lenge har vært dets utstillingsvindu. Nå skal Os slås sammen med nabokommunen Fusa, der partiet står mye svakere. Det kan gjøre en ny valgseier mindre sikker.

Å tape makta i Os vil være et voldsomt prestisjetap for Frp, så hvorfor ikke begynne nettopp der? Men enda verre i det lange løp vil det nok være om partiet går på en smell i byene og på landsbasis, fordi de andre regjeringspartiene ikke ville gi dem et sårt tiltrengt bompengegjennomslag. Det vil utvilsomt øke presset fra grasrota for at Frp skal gå ut av regjering.

Er det noe verken Siv Jensen eller Erna Solberg ønsker, så er det nettopp det. Men da begynner det å haste med en bompengeavklaring.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.08.2019
08:00
09.08.2019 13:36