Kommentar
«Reform som ikke virker»
Ap-leder Jonas Gahr Støre vil fjerne ordningen med fritt behandlingsvalg. Høyre-leder Erna Solberg vil utvide den.
Leif Martin Kirknes
Helsereformen som skal gi pasienter fritt behandlingsvalg har blitt en het potet i valgkampen.
kjell.werner@anb.no
Høyre vil utvide ordningen. Arbeiderpartiet vil skrote den. Nå foreligger det en evaluering som langt på vei slakter reformen.
Forskere ved Universitetet i Oslo og Norce i Bergen konkluderer på følgende måte: «Overordnet finner vi at fritt behandlingsvalg ikke har hatt den effekten regjeringen forventet på ventetid og sykehusenes effektivitet.» Samtidig er det er lite lyspunkt: «Når det gjelder økt valgfrihet for pasientene, finner vi at reformen til dels har hatt ønsket effekt».
Fritt behandlingsvalg er et prestisjeprosjekt for Høyre. Dersom man har fått rett til behandling, skal man også ha rett til å velge behandlingssted – uavhengig av om det er en privat etter offentlig aktør som yter denne helsetjenesten. Erna Solbergs regjering innførte denne ordningen i 2015. Den kom på toppen av ordningen med fritt sykehusvalg som ble innført under Jens Stoltenbergs første regjering i 2001.
Det frie sykehusvalget innebærer at man kan velge fritt mellom offentlige sykehus og private aktører som har avtale med de offentlige sykehusene. Her er det ordet avtale som er det sentrale, og på den måten sikrer at staten har kontroll. Ordningen med fritt behandlingsvalg innebærer derimot et frislipp for kommersielle aktører. De offentlige sykehusene er dømt til å ta regningen.
Dermed blir det også en uheldig konkurranse om helsepersonell, noe som i stor grad rammer sykehus i distriktene. Fritt behandlingsvalg er også en byråkratisk ordning som ikke er like tilgjengelig for alle. Her ligger den en kime til sosiale forskjeller og et enda mer todelt helsevesen. Fritt behandlingsvalg utgjør bare en liten del av den norske helsetjenesten. 17.000 pasienter benyttet seg i fjor av denne valgfriheten. Til sammenlikning fikk 1,9 millioner personer behandling ved sykehusene.
Forskerne finner at det frie behandlingsvalget i svært liten grad har påvirket ventetiden ved de offentlige sykehusene. Men helseminister Bent Høie er ikke skuffet. For Høyre er det viktigst at det har blitt redusert ventetid for den enkelte pasient som har valgt å benytte seg av ordningen. Men det er ifølge evalueringen noe annet enn det regjeringen så for seg da reformen ble innført. Og allerede i sommer kom Erna Solberg med Høyre-løftet om utvidelse. Hun så ikke behov for å avvente ekspertenes dom.
Fritt behandlingsvalg har foreløpig ikke snudd sykehus-Norge på hodet, men retningen er så klar at det er grunn til å heve pekefingeren. Private og ideelle aktører bør bare være et supplement som styres gjennom avtaler. Det er til pasientenes og samfunnets beste at det slås ring om de offentlige sykehusene.