Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Kommentar
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Til tross for at regjeringens tiltak rettet mot koronarammede bedrifter og personer har møtt misnøye fra flere hold, har de sett rimelig like ut lenge.
Da Stortinget åpnet mandag, møtte statsminister Erna Solberg og flere av de ansvarlige statsrådene, opp for å redegjøre for sitt arbeid med korona og konsekvensene av pandemien.
De ble møtt en av offensiv opposisjon. SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp ble mandag kveld nok en gang enige om store endringer i regjeringens politikk: Denne gangen fremmet de 22 nye tiltak i Stortinget. Tirsdag ettermiddag ble alle vedtatt – mot regjeringens stemmer.
Opposisjonen tar grep selv
Gjennom to dager ble regjeringens tiltak og opposisjonens forslag debattert. Hvor mye og hvor lenge trenger vi tiltak? Om ti dager skal finansministeren legge frem regjeringens nye pakke, men opposisjonen hadde behov for å gjøre noe allerede nå. «Dette er nødvendig, for statsministeren hadde ikke noe nytt å komme med til de arbeidsledige», sa SV-leder Audun Lysbakken.
Finansminister Jan Tore Sanner snakket på Stortinget om hvor viktig det er at smitteverntiltak og kompensasjonsordninger følger hverandre, at man må bremse og gi gass på riktig tid. Og ja, det må man. I perioder er det meste stengt og vi skal alle holde oss mest mulig i ro, og det vil komme en tid der hjulene må raskt i gang igjen – i hele økonomien.
Men vi vet ennå ikke når den tiden kommer, og i mellomtiden er det store variasjoner. Både i grad av smitteverntiltak i tid og sted, og mellom bransjer der det i ulik grad er ønskelig og mulig å ha høy eller lav aktivitet.
I utelivsbransjen er det i perioder slik at vi ikke vil at folk skal være der. Store konserter og nattklubber er trolig noe av det siste som kommer til å åpne igjen. I bygg- og anlegg ønsker vi trolig mer aktivitet tidligere. Da må tomme ordrebøker fylles, i mange tilfeller med hjelp av korona-hjelp fra staten, i hvert fall i en overgangsperiode. Tomme barer verken vil, eller kan, staten fylle nå. Disse aktørene trenger derfor en annen type korona-hjelp.
Så det er ikke gass eller brems. Det vil i en lang periode fremover være behov for begge deler, samtidig.
Kommentar: Stortinget gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis parlamentet opptrer som regjering
Store hull og mangler i regjeringens pakke
Regjeringens kompensasjonsordning for næringslivet er et eksempel på at tiltakene ikke treffer godt nok: De som trenger det har ikke fått nok støtte, og særlig gjelder det de som i praksis har blitt politisk stengt ned. Mulighetene for å tjene penger er blitt tatt bort som følge av strenge smittevernstiltak. Det er også hull i ordningen, som gjør at mange aktører faller utenfor. Dessuten har mesteparten av støtten gått store bedrifter, som i utgangpunktet burde vært mest solide.
Også andre økonomiske tiltak har vært langt fra tilstrekkelige det siste året. Er du permittert fra en jobb som for eksempel renholder, der minstelønn er om lag 354 000 kroner, vil du nå få 283 200 kroner. Det er veldig lite. Og hadde det ikke vært pandemi og ekstrastøtte hadde du kun fått 227 000. Ikke får du feriepenger heller som permittert, selv om det nå er åpenbart at krisa trekker ut. Ap, SV og Sp har foreslått dette, men Frp sier nei. Da ble det heller ikke vedtatt.
På en dag der det meldes om rekordantall fondssparere i Norge, er det klart at det er rom for å i større grad støtte opp under de som faktisk taper sårt tiltrengte penger på pandemien.
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut. Noen mister jobben, andre får mer å rutte med. Noen bedrifter får masse støtte, andre faller utenfor ordningene, og vet ikke sin arme råd. Problemet er at Solberg ikke følger opp med tilstrekkelig politikk.
Debatt: «Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Varighet for forutsigbarhet eller passivitet?
Kompensasjonsordningen for næringslivet som regjeringen har lagt fram, har ikke tatt opp i seg dette. Den er stort sett den samme som den var i mars, om enn med noe høyere kompensasjonsgrad. Ordningene for mange av de som personlig rammes hardest, er langt fra gode nok. SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har gang på gang sett seg nødt til å forbedre dem.
Nå har altså opposisjonen foreslått og vedtatt 22 nye punkter for å møte korona-krisen.
Mange av punktene handler om å sørge for bedre forutsigbarhet og trygghet, hovedsakelig ved å forlenge varigheten på allerede eksisterende tiltak. Nettopp varighet for tiltakene var et av de store temaene i dagens debatt på Stortinget. For opposisjonen handlet det først og fremst om det er lettere å planlegge for fremtiden når man vet at en ordning er mer varig. I tillegg er det kostbart å ta ansatte ut og inn av permittering.
Regjeringen på sin side mener at for mange ordninger for lenge, vil gi insentiver til å holde aktivitet nede i en tid der vi forhåpentligvis ønsker å få økonomien i gang igjen.
Flere av tiltakene som nå ble forlenget, er i utgangspunktet forsterket som følge av at pandemien utgjør en spesiell situasjon. Et av dem er dagpengesatsene som i mars ble økt fra 62,4 prosent til 80 for de laveste inntektene (det vil si under 3G). Denne økningen gjelder etter dagen i dag frem til 1. oktober 2021.
Også lærlinger, selvstendig næringsdrivende og frilansere som har blitt permitterte eller mistet inntekt får nå forlenget inntektssikringen til oktober. Moms, arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt trenger ikke betales før i juli nå, og tipper dermed ikke lasset for bedrifter med bunnskrapte pengeskrin.
En rekke andre punkter ble vedtatt for å hjelpe dem som er ekstra utsatt under denne krisen. For eksempel ble tilsidesettelsen av regelen som sier at sosialhjelpsmottakere må selge boligen sin for å få hjelp, videreført. Også studenter, som ikke til vanlig anses som sårbare, men nå i aller høyeste grad er det, fikk sin egen milliard. Kommuner som har ekstra høy ledighet skal også få mer støtte.
Tiltakslisten peker også fremover. Det er flere tiltak som skal bidra til å få hjulene og omstilling i gang etter krisen er også med: ekstra midler til bedriftsintern opplæring, til Innovasjons Norges omstillingsordning til utsatte bransjer, i tillegg til 1 milliard til arbeidsrettede tiltak i Nav. Folk skal i kortest mulig tid gå uten jobb.
Kommentar: «Det er blitt så upopulært å være sosialdemokrat»
Reduserer mest mulig usikkerhet
Til slutt tettes det noen hull i kompensasjonsordningen til næringslivet. Å eie ting og å leie ting likestilles ved utregning av faste kostnader, og det opprettes en egen søknadsordning for bedrifter som faller utenfor.
Det vil normalt sett være feil medisin å skape falsk trygghet og på en måte invitere til passivitet. Tidligere kriser har vist at langvarig permittering gjør det vanskeligere å komme tilbake i jobb. Men det er som Ap-leder Jonas Gahr Støre påpekte i debatten i dag, store særegenheter ved denne krisen.
Den lave aktivitet er i stor grad politisk bestemt, ikke markedsstyrt. Det er et tungt argument for å gjøre usikkerheten minst mulig, både for personer og bedrifter. I en ellers svært usikker tid er trolig det det viktigste politikere kan gjøre nå.
Denne kommentaren ble først publisert hos Agenda Magasin
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning