JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SV vil ha en allianse bestående av dagens opposisjonspartier.

SV vil ha en allianse bestående av dagens opposisjonspartier.

Stortinget

Kommentar:

«Rødgrønt samrøre»

SVs landsstyre oppfordrer dagens opposisjonspartier til å danne en allianse før stortingsvalget i 2021.
26.11.2019
14:00
26.11.2019 09:29

kjell.werner@anb.no

Ideen får blandet mottakelse. Sp sier klart nei, Rødt er positiv, mens både Ap og MDG stiller seg avventende. Fagforbundets Mette Nord er positiv, mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er for tidlig å være konkret på spørsmålet.

Det avgjørende vil være hvordan de to største opposisjonspartiene stiller seg til tanken om å ha et mer fasttømret alternativ før valget. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er naturlig å ta utgangspunkt i Ap, Sp og SV, som jo tidligere har vist at de kan regjere godt sammen. Støre mener samtidig at det er for tidlig å åpne eller lukke dører. Ap-lederen har tidligere avvist regjeringssamarbeid med Rødt og inntatt en lunken holdning til å ha MDG med på laget.

Følg oss på Facebook

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, mener at partienes politikk bør legges til grunn, og så får regjeringsalternativet avklares etter valget i 2021. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge vært tydelig på at partiets ønske er en Sp/Ap-basert regjering. Vedum utelukker ikke å ta SV med i regjering, men håpet er altså å klare seg uten. Sp-vegringen overfor SV er også å finne i frykten for å miste velgere som Sp i stort monn har kapret fra andre siden av den politiske midtstreken. For Sp-strategene er det utelukket å ta MDG med på laget. Det blir mildt sagt som å forene gårdshund og huskatt.

Det er forståelig at Jonas Gahr Støre ikke vil låse posisjonene, for det er tross alt halvannet år til neste valgkampinnspurt. Men den lange valgkampen har allerede startet, og det er ikke godt nok at opposisjonen bare er enig om å kaste dagens regjering. Velgerne bør, som før valget i 2005, få vite hvilke partier som trolig danner alternativet. Neste år bør det også settes opp noen gjerdestolper som rammer inn felles rødgrønn politikk. Å lage en felles plattform, slik SV ønsker, er for ambisiøst. Det er også uklart hva SV legger i dette, for partiet har ennå ikke tatt stilling til om det er aktuelt med regjeringsdeltakelse.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det hører med til historien at opposisjonen snart vil bli tvunget til å vise felles kort. Våren 2020 legger nemlig regjeringen fram den neste perspektivmeldingen, dokumentet som i tidligere tider gikk under navnet regjeringens langtidsprogram. Denne meldingen skal behandles i Stortinget, og da må alle partiene ta stilling til mange politiske spørsmål. Her vil det bli avslørt om opposisjonspartier, eksempelvis Sp, stiller seg utenfor fellesmerknader.

På denne bakgrunn bør Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vente for lenge med å blinke ut sitt regjeringsønske. Ap, Sp og SV bør bli det skisserte alternativet. Dagens regjeringspartier må ikke få gratismulighet til å spille på at det er et salig samrøre på rødgrønn side.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.11.2019
14:00
26.11.2019 09:29