Kommentar
«Selv om augustmålingen nok skaper glede på Høyres hus, er det ett stort skår i gleden», skriver Stein Sneve
Høyre er igjen landets største parti, men det går fortsatt mot regjeringsskifte. Det viser en fersk meningsmåling utført av Opinion på oppdrag av FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå.
Høyre tjener åpenbart på oppmerksomheten deres statsråder får i forbindelse med koronakrisen, mener Stein Sneve. Med regjeringspartnerne er det verre. (arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Høyre går fram med 3,3 prosentpoeng, og ender på 27,7 prosent. Det er mer enn feilmarginen, og viser at Høyre reelt sett har styrket seg gjennom sommeren. Arbeiderpartiet går tilbake 0, 6 prosentpoeng, til 24, 6 prosent. Det ble dermed med én måned for Ap som Norges største parti. I hvert fall for nå.
Selv om resultatet nok skaper glede på Høyres hus, er det ett stort skår i gleden. Det er fremdeles klart flertall for et regjeringsskifte neste høst.
Mens de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV får 82 mandater alene, får dagens regjeringspartier kun 54. Hovedårsaken er at både KrF og Venstre synes parkert under sperregrensen med henholdsvis 3,3 og 3,1 prosent denne gang.
Ny måling: Høyre er igjen landets største parti, men det er fortsatt flertall for regjeringsskifte
KrF har ligget under grensa siden april 2019, mens Venstre kun har vært over den to ganger de siste to årene. Begge går tilbake på denne målinga også, men trøsten får være at avstanden opp til 4,0 prosent er innenfor feilmarginen for begge partier.
Det er dog en utfordring for særlig Venstre at de har svært lite lojale velgere. Kun én av fire 2017-velgere ville ha stemt på Venstre nå.
Det er lett å forklare at Høyre klarer seg bedre en alle andre partier denne sommeren. De tjener åpenbart på oppmerksomheten deres statsråder får i forbindelse med koronakrisen og de mange pressekonferansene som er avholdt. Senterpartiet er den andre vinneren i denne målingen. De øker svakt til 15,1 prosent, og får sitt beste resultat siden koronakrisen ble innledet i mars. De har også klart høyest velgerlojalitet av alle partiene, og er hovedårsaken til at rødgrønn side fortsatt leder så klart. Likevel er Sp, Ap og SV fremdeles avhengig av Rødt eller MDG for å få flertall. Det åpner for harde forhandlinger ved en eventuell valgseier, og resultatet er langt fra gitt.
Mens Sp gjør det godt, må målingen kunne kalles en nesestyver for det største opposisjonspartiet, Ap. Nestleder Bjørnar Skjæran innrømmer overfor FriFagbevegelse at partiet har en jobb å gjøre, men gleder seg til å få ferien overstått og få økt oppmerksomhet på partiets fanesaker.
Det kan hende det helper, men Aps problemer synes å stikke dypere enn som så. Partiet har ikke klart å legge bak seg de interne konfliktene og framstår som splittet og diffust. Blant annet fortsetter striden om Trond Giske etter at Aps fylkesordfører Tore O. Sandvik overfor Vårt Land tirsdag slo fast at sjansen er «nærmere 100 prosent» for at Giske blir leder i Trøndelag Arbeiderparti. Det har fått flere sentrale kvinnelige politikere til å reagere, og slik går nå dagene i Ap.
Klarer man ikke å få ro i rekkene i god tid før valget, blir det neppe noen lykkelig utgang for partiet. Om da ikke Ap er fornøyd med å regjere på Rødts eller MDGs nåde.