Høyre og partileder Erna Solberg har inntatt posisjonen som landets største parti, viser Opinion-målingen for august.
Jan-Erik Østlie
Augustmåling fra Opinion:
Ny måling: Høyre er igjen landets største parti, men det er fortsatt flertall for regjeringsskifte
De rødgrønne er avhengig av Rødt eller MDG for å få flertall på ny måling. – Vi har en jobb å gjøre, medgir Aps nestleder Bjørnar Skjæran.
aslak@lomedia.no
Høyre er igjen landets største parti med en oppslutning på 27,7 prosent, en framgang på 3,3 prosentpoeng fra juni.
Det viser målingen for august som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Det er alltid hyggelig med gode tall, og dette viser at folk også støtter Erna og resten av regjeringens plan for å ta Norge tilbake til normalen. Det viktigste for Høyre er nå å fortsette å skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet, sier nestleder Bent Høie i Høyre til FriFagbevegelse.
• Lest av mange: Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet
Ap ned fra tronen
Etter en én måned som konge på haugen må dermed Ap-leder Jonas Gahr Støre ned fra tronen. Ap får en oppslutning på 24,6 prosent, en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng fra juni da partiet var i førersetet. Resultatet er på det nest laveste nivået så langt i år.
– Dette gir oss også en ekstra inspirasjon når vi etter hvert beveger oss mot valgkamp. Der skal vi vise at vår regjering også i framtida er den beste garantisten for et trygt og inkluderende samfunn, i tillegg til å gi næringslivet tryggheten de trenger til å ansette flere, påpeker Høie.
For det borgerlige samarbeidet er det lite oppløftende at både KrF og Venstre ligger under sperregrensen med en oppslutning på henholdsvis 3,3 og 3,1 prosent. KrF har vært under denne grensa siden april 2019, mens Venstre kun har vært over to ganger de siste to årene. Likevel har begge partiene den viktige sperregrensen i sjikte, i og med at resultatet er innenfor feilmarginen.
– Målingen viser også at det er relativt lite som skal til før målingene igjen viser et ikke-sosialistisk flertall, understreker nestlederen i Høyre.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)
Flertall kan endre seg
Mens de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV får 82 mandater alene, får dagens regjeringskoalisjon kun 54.
– Høyre er det store og sterke partiet, men det skal ikke store endringer til før flertallet endrer seg. Hvilke partier som ligger over og under sperregrensen har mye å si. Det skal ikke flyttes mange velgere før flertallet bikker over på borgerlig side, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.
Tre av fire som stemte på Høyre i 2017 ville ha gjort det samme om det var stortingsvalg i morgen. Partiet kaprer flest velgere fra Frp og KrF. Lavest lojalitet har Venstre. Kun én av fire 2017-velgere ville ha stemt på partiet nå.
– Det er naturligvis ofte en sammenheng mellom høy partilojalitet og et godt valg, men Høyres klare mål er å overbevise også nye velgere om at deres politikk er den beste for landet, sier Høie.
• Dette tjener folk i ditt yrke: Sjekk snittlønna i over 350 yrker
Får mest oppmerksomhet
Valgforskeren er imponert over den veksten som Høyre har hatt i løpet av sommeren. Han påpeker at partiets tydelige framgang ligger utenfor feilmarginen.
– Høyre klarer å mobilisere og kaprer velgere fra de fleste partier generelt og Frp spesielt, men høster samtidig frukter av å få mest oppmerksomhet i forbindelse med koronakriser og mange pressekonferanser, sier Bergh.
Ap, Sp og SV må ha støtte fra MDG eller Rødt for å sikre flertall, ifølge denne Opinion-målingen. Aps tilbakegang og dårlige resultat er ikke oppsiktsvekkende med tanke på perioden vi nå er inne i.
– Av en eller annen grunn gjør Ap det dårligere i august enn resten av året. Det er en trend vi også har sett tidligere. Aps velgere er tydeligvis på ferie og svarer ikke på valgspørsmål, sier Bergh.
Arbeid og helse
Ifølge nestleder Bjørnar Skjæran har partiet en jobb å gjøre. Skjæran gleder seg derfor til å få ferien overstått og ta fatt på en høstsesong med økt oppmerksomhet på partiets fanesaker.
– Trygghet for arbeid og helse står i høysetet, og vi skal jobbe over hele landet for å gjenreise tilliten til velferdsstaten. Målet er å danne et grunnlag for flertall og en ny regjering, sier han til FriFagbevegelse.
Samtidig mener Skjæran at målingen i sum viser at regjeringen er upopulær og står svakt. Han vil ikke «glede seg over andres ulykke», men spår likevel et jevnt stortingsvalg i 2021.
– Vi har en plan for gjenreisning og skal få folk i arbeid igjen, understreker Aps nestleder.
• Denne har mange fått med seg: Trygdeskandalen: Rita betaler ennå på gjeld hun fikk etter at Nav stanset arbeidsavklaringspengene
Solid resultat for Sp
Frp er med en oppslutning på 9,8 prosent under 10 prosent for andre gang i år. Effekten av å gå ut av regjeringen, som partiet gjorde i januar, har dermed langt på vei uteblitt.
Sp øker svakt til 15,1 prosent og er dermed på sitt høyeste nivå siden koronakrisen startet i mars. Partiet har også høyest velgerlojalitet. 77,6 prosent som stemte på Sp ved valget i 2017 sier at de ville ha stemt på partiet igjen dersom det var stortingsvalg i morgen.
– Dette er nok en gang et solid resultat for Sp. Partiet har et sterkt grunnfjell, lojale velgere og ligger godt an framover. Sps posisjon er en av grunnene til at de rødgrønne har hatt et stabilt flertall, mener Johannes Bergh.
Opinions måling for august:
Opinions partibarometer for august 2020 2020 er basert på 967 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. 72 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Telefonintervjuene er gjennomført mellom 29. juli og 3. august.
Oppslutning i prosent (endring fra juni i parentes):
Ap: 24,6 (-0,6)
Høyre: 27,7 (+3,3)
Frp: 9,8 (-0,6)
Sp: 15,1 (+0,5)
SV: 6,1 (-1,1)
Venstre: 3,1 (-0,5)
KrF: 3,3 (-0,6)
MDG: 4,6 (-1,1)
Rødt: 4,3 (-)
Andre: 1,4 (+0,6)
Feilmarginen ligger mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes