JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Springvann til selvkost?»

Det er kommunene som har ansvar for å forsyne oss med rent vann i springen.

Det er kommunene som har ansvar for å forsyne oss med rent vann i springen.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vannskandalen i Askøy kommune burde ha blitt en vekker for både velgere og politikere. Men den gang ei.

kjell.werner@anb.no

Rent vann har ikke blitt en sentral sak i årets lokalvalgkamp, og kloakken er det ingen som snakker om. Utgiftene til vann og kloakk kommer til å stige dramatisk i årene framover, og dette er utgifter som vil bli veltet over på den enkelte huseier i form av økte avgifter.

Slike utgifter skal nemlig dekkes til selvkost, altså verken over kommunenes eller statens budsjetter. Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund spår at bompengeopprøret kommer til å bli småtteri når regningen for rent vann i springen og rensing av kloakken blir presentert for folk flest.

Følg oss på Facebook

– Det vil være uhåndterlig for vanlige husholdninger. Deler av dette er nødt til å finansieres over statsbudsjettet, sier Meyer til Aftenposten. Han viser til anslag fra interesseorganisasjonen Norsk Vann som forteller at det må investeres om lag 280 milliarder kroner for å utbedre og fornye rør og anlegg for vann og kloakk i landets kommuner. Gebyrene må økes med mellom 130 og 200 prosent fram til 2040. Det blir altså snakk om en et påslag på over det dobbelte av vanlig prisstigning.

Det er kommunene som har ansvar for at vi får vann i springen og blir kvitt kloakken på forsvarlig vis. Kommunene sørger for dette via egne selskaper eller i interkommunal regi. Vann og avløp finansieres ved at den enkelte husstand må betale gebyrer. Dette skal skje etter selvkost, altså at kommunene verken skal tjene eller tape på denne virksomheten. Dermed veltes økte utgifter over på den enkelte husstand, på toppen av en eventuell eiendomsskatt.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Huseiergeneral Meyer mener altså at staten må ta deler av regningen. Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) er åpen for å diskutere ulike finansieringsmåter som kan gi en mer rettferdig fordeling av den økonomiske belastningen. Høyres Ove Trellevik ser ingen grunn til at staten skal ta regningen. Det springende spørsmålet bør imidlertid være om selvkostprinsippet skal bestå eller ikke. Den debatten må politikerne ta, jo før jo heller. Høstens lokalvalg er en gyllen anledning.

Dersom prinsippet forlates, blir det to alternative muligheter. Enten må staten finne pengene innenfor sine økonomiske rammer eller så må kommunene ta regningen. Regningen må betales ved å prioritere ned noe annet. I kommunene så vil det fort måtte bli skole og eldreomsorg som blir salderingspostene. Staten har flere store poster å ta av, men heller ikke her finnes det noen gratis lunsj. Rent vann og rensing av kloakk har uansett en pris. Bompengeopprøret bør bli en storm i et vannglass i forhold til en nødvendig vanndebatt.

Annonse
Annonse