JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Stans videre tilpasning til Acer og EUs energiunion!»

Vi krever at Stortinget avstår fra all videre behandling av saker med tilknytning til tredje eller fjerde energimarkedspakke, i påvente av rettsprosessen videre, skriver Boye Ullmann og Roy Pedersen i Nei til EU.

Vi krever at Stortinget avstår fra all videre behandling av saker med tilknytning til tredje eller fjerde energimarkedspakke, i påvente av rettsprosessen videre, skriver Boye Ullmann og Roy Pedersen i Nei til EU.

Knut Viggen/Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Høyesterett har gitt Nei til EU rett i at det kan prøves for retten om Stortinget kunne slutte seg til EUs Energiunion og Acer med simpelt flertall. Nå må all videre tilknytning legges bort inntil saken er endelig avgjort.

På område etter område har Norge gitt fra seg suverenitet til EU og deres byråer. Kun to ganger har dette skjedd etter Grunnlovens §115, som krever tre firedels flertall i Stortinget, for en suverenitetsavståelse til organisasjoner der Norge er medlem. Alle andre har skjedd etter §26 som kun krever et vanlig flertall i Stortinget, siden avståelsen anses som såkalt lite inngripende.

Men om hvert delområde er begrenset, så blir summen etter hvert omfattende når det skjer gang på gang. Da Stortinget 22. mars 2018 brukte vanlig flertall for å tilslutte Norge EUs energiunion og Acer, var nok nok. Å gi fra seg kontrollen med strømmen som har skapt industrinasjonen Norge, og som er vårt viktigste middel til å omstille Norge til det grønne skiftet, er ikke lite inngripende.

Dette var bakgrunnen for at det ble et fagforeningsopprør som fikk LO til å gå imot forslaget, og et ordføreropprør i AP som førte til at bare et knapt flertall i partiets stortingsgruppe gikk for Acer tilslutning. Solbergregjeringen, AP og MDG stemte for Acer. Et senere landsmøtevedtak i Fellesforbundet har krevd beslutningen reversert. Hva som ville ha skjedd om avgjørelsen var blitt tatt etter Grunnlovens § 115 er ikke opplagt.

Bakgrunn: Høyesterett sier ja til Acer-søksmålet fra Nei til EU

Alle visste at vedtaket 22. mars 2018 bare var døråpneren til EUs energiunion. Allerede ligger fire nye forordninger klar til stortingsbehandling. Alle som en direkte følge av stortingsvedtaket. Kjerna i disse er at de flytter beslutninger fra nasjon til region med flertallsvedtak. I første omgang er regionen Norge, Sverige, Danmark og Finland. Ved uenighet bestemmer Acer. Det lovfestes at strømflyt skal bestemmes bare av markedet. Det skal ikke tas nasjonale hensyn, som å holde strømprisen nede, for å beskytte norsk industri og befolkning. Til og med forsyningssikkerheten er overført til regionale koordineringssentre kalt RCC, noe Statnett tidligere advarte mot.

Knapt var energipakke 3 vedtatt i Stortinget før EU vedtok Energipakke 4. Med økt myndighet til Acer og EU-kommisjonen på bekostning av nasjonale myndigheter.

Vi krever at Stortinget avstår fra all videre behandling av saker med tilknytning til tredje eller fjerde energimarkedspakke, i påvente av rettsprosessen videre. I annet fall må behandlingsmåten følge Grunnloven § 115 og dens krav om tre firedels flertall.

Les også: Senterpartiet vil ha omkamp om Acer

Annonse
Annonse