JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Støre har undervurdert Senterpartiet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum står steilt mot hverandre. Det kan gi regjeringskrise.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum står steilt mot hverandre. Det kan gi regjeringskrise.

Herman Bjørnson Hagen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Dette har blitt en strømdebatt som Ap er nødt til å tape på.

kjell.werner@anb.no

Det er overhengende fare for at Senterpartiet går ut av Støre-regjeringen. Frontene er fortsatt steile i den interne striden om innføring av EUs fjerde energipakke.

Ap og Sp står så langt hver på sitt.

Men finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke gitt opp håpet om å finne en løsning på floken. Og i Politisk kvarter bedyret energiminister Terje Aasland (Ap) at regjeringen ikke går av på denne saken.

Energiministeren har foreslått å innføre tre av fire direktiver i EUs energipakke: Fornybardirektivet, Bygningsdirektivet og Energieffektiviseringsdirektivet.

Aasland vil på den annen side vente med den mest kontroversielle delen av energipakken. Men dette er ikke godt nok for Senterpartiet, som vil skyve på hele pakken.

Energiministeren mener det vil være uproblematisk å innlemme de tre nevnte direktivene. Det er en vurdering jeg og mange i Ap deler.

Problemet er at dette har blitt en strømdebatt som Ap er nødt til å tape på blant velgere flest.

Innholdet i de tre direktivene drukner dessverre. Frykten for økt prissmitte fra EU er stor i befolkningen. Strømstøtten er bare plaster på såret.

Ap kan på den annen side vinne noe blant europeisk og internasjonalt orienterte lillavelgere. Og blant dem som frykter at norsk industri kommer tapende ut. Men dette blir mer marginalt. Det er verdt å merke seg at Fellesforbundets Jørn Eggum vender tommelen ned for hele energipakken.

Ap-ledelsen må tenke på konsekvensene av å skyve Sp fra seg i denne saken.

Arbeiderpartiet har vært avhengig av Senterpartiet helt siden 1990, da Sp pekte på Gro Harlem Brundtland etter at partiet forlot Jan P. Syses borgerlige regjering.

Siden den gang har Sp tilhørt venstresiden i politikken, og det er utenkelig at Ap skal kunne få regjeringsmakt uten Senterpartiets støtte.

Det er vanskelig å se for seg et kompromiss i denne saken. Statsminister Jonas Gahr Støre har undervurdert Senterpartiets klare nei til EUs nye energipakke. I fjor øynet han nok en mulighet til å få Sp med på deler av pakken. Men det var da og ikke nå. Sp står på sitt.

Eneste mulige løsning for å unngå Sp-exit fra regjeringen er at Støre kryper til korset.

Regjeringen må utsette hele pakken til over valget. Det får ikke hjelpe at EU-landene blir sure på Norge. Det hører med til historien at Erna Solberg vil få et tilsvarende problem med Fremskrittspartiet dersom det blir borgerlig flertall ved høstens valg.

Det er forskjell på å ha rett og å få rett. Her handler det om å vinne opinionens hjerter. Noen ganger er politikken urettferdig.

For Ap blir det en kamp mot vindmøller. Ren og fornybar energi er greit nok, men Sp får det dessverre til å handle om norsk kontroll med strømmarkedet.  Og lykkes med det.

Senterpartiet har dermed minst å tape på en skilsmisse med Ap – i hvert fall på kort sikt. Arbeiderpartiet har mest å tape. Men når krybba er tom, bites hestene. Da blir venstresiden den store taperen.

Erna Solberg kan gni seg i hendene, enn så lenge.

Warning
Annonse
Annonse