JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Stortinget må granske»

Anniken Hauglie orienterte tirsdag Stortinget om Nav-skandalen.

Anniken Hauglie orienterte tirsdag Stortinget om Nav-skandalen.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Nav-skandalen går nå inn i en ny fase.

kjell.werner@anb.no

Tirsdag redegjorde arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) for saken i Stortinget. Hun lover ekstern gransking og rask opprydding overfor de mange ofrene som uskyldig har blitt fradømt frihet og økonomi. Så langt synes det klart at systemet har sviktet på en rekke plan. Utgangspunktet er at det nå har blitt klart at Norge har opptrådt i strid med en EU-forordning fra 2012 når det gjelder utbetaling av sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger.

På det tidspunktet var Hanne Bjurstrøm (Ap) ansvarlig statsråd. Men nå er det Anniken Hauglie som har ansvaret, og som kontrollorgan forholder Stortinget seg alltid til den sittende statsråden. Slik er de parlamentariske spillereglene. Det springende spørsmålet nå er hvordan Hauglie opptrådte da alarmklokkene ringte og om hun burde ha luktet lunta på et tidligere tidspunkt. Det var først da Trygderetten begynte å overprøve Nav-saker at alvoret i saken gradvis gikk opp for Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Følg oss på Facebook

Bakteppet er todelt. På den ene siden er Norge gjennom EØS-avtalen forpliktet til å praktisere EUs friheter. På den annen side er det et politisk ønske om å begrense den såkalte trygdeksporten. Samtidig følger det forpliktelser ved å motta tidsavgrensede ytelser som sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger. Derfor har Nav kommet til at man må oppholde seg i Norge for å motta disse ytelsene, selv om altså nå viser seg å ha vært i strid med EU-forordningen fra 2012. Det kan til og med hende at Nav-skandalen strekker seg lenger tilbake. EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994.

Nav er den store synderen, men her har det også vært en kollektiv systemsvikt på en rekke plan. Statsråder, regjeringer og domstoler har også sviktet. Heller ikke Stortinget har opptrådt årvåkent nok. Det er oppsiktsvekkende at både påtalemyndighet og domstoler nærmest ukritisk la Navs juridiske tolkning til grunn. Og så har både forsvarsadvokater og pressen sviktet på hver vår kant. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie orienterte tirsdag grundig om det hun så langt vet om saken. Hun kom med en klar unnskyldning til de mange som er berørt av Nav-skandalen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

De politiske reaksjonene spriker naturlig nok litt. Ap-leder Jonas Gahr Støre hevder at Hauglies departement for lenge «passivt har mottatt urosignaler» fra Nav. Høyres Heidi Nordby Lunde legger vekt på at det er snakk om en «følgefeil fra 2012». Fremskrittspartiets Erlend Wiborg går langt i å stille spørsmål ved om Navs ledelse er den rette til å kjøre prosessen videre. Mange spørsmål står fortsatt ubesvart. Nå er det opp til Stortinget å ta affære. Det bør skje ved å sette Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité på saken.

Annonse
Annonse