Debatt
Strøm kan ikke være en vare i et privateid, algoritmestyrt børssystem
Arbeiderpartiet må få markedstenkningen ut av sinnet.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Saken oppsummert
Arbeiderpartiet har alle tiders mulighet til å gjøre et godt valg og beholde regjeringsmakten.
Men det krever en langt mer offensiv kraftpolitikk. Norgespris er bare et plaster på et sår.
Vi må gjøre noe med rotårsakene for å sikre at norsk strøm fortsetter å være et velferdsgode i verdens kaldeste og mørkeste land.
Og en konkurransefordel for industrien, som blant annet produserer verdens mest klimavennlige metallprodukter som verden vil trenge.
Strøm kan ikke være en vare i et privateid, algoritmestyrt børssystem. Energiloven skapte riktignok strøm-markedet, men med noen viktige begrensninger. Og den viktigste er at det er forbruk og etterspørsel i Norge som skal sette strømprisen.
Nå settes strømprisen i Norge på en europeisk børs som kontinuerlig søker etter den dyreste kilowatt-timen i Europa. Og denne prisen tilbakeføres til Norge.
Når vi da i tillegg har fått fem prisregioner innenlands, der prisen i sør er 40-60 ganger høyere enn i nord, og de nye store utenlandskablene som styres av markedsaktørene, blir utslagene groteske.
Det er intet annet varemarked som er så abnormt.
Arbeiderpartiet må få markedstenkningen ut av sinnet og sette inn følgende politiske tiltak for å gjennvinne styring av kraftpolitikken:
• Frikoble norsk vannkraft brukt for kraftproduksjon til det norske markedet, fra den europeiske børsen. Dette gjøres ved å sette ulik pris på vann som skal brukes for kraft til Norge og kraft til eksport. Vannet i magasinene er folkets eie, og vannverdien er grunnleggende i energiloven. Dette gjør det mulig å etablere kostadsbaserte priser i Norge. Norsk vannkraft har den laveste produksjonskost av noe energislag i Europa, og vi er unike ved å ha 50 prosent av Europas magasinkapasitet.
• Gjenopprett en nasjonal omsetningssentral, som meningen var med Statnett Marked (som senere er blitt Norpool, med børsene nå eid av hollandske Euronext)
• Reforhandle de to siste kablene til UK og Tyskland slik at staten har styring over flyten av kraft, slik prinsippet alltid har vært etter at vi i 1960 etablerte g j e n s i d i g kraftutveksling med naboland.
• Ta eierstyring med Statnett og Statkraft. Om nødvendig endre selskapenes formelle formål, slik at de gjenopprettes som samfunnsinstitusjoner, ikke som pengemaskiner. Styring gjenopprettes bl.a. gjennom utnevning av styret.
• Gjøre det klart at Staten tar kostnadene med oppgradering og utbygging av nett i Norge. Dette har vært forsømt i iveren etter å bygge utenlands- og Nordsjøkabler (med store tap i nettet som konsekvens). Kostnadene må ikke ytterligere veltes over på brukerne slik vi ser en tendens til ved at nettleien varsles å bli stadig høyere. Dette er en investering i nasjonal infrastruktur som en rik stat må ta.
I tillegg må Ap være tindrende klare på at mineralrikdommene i Norge er folkets eie og skal forvaltes ut fra nasjonale interesser og nasjonal styring.
Prinsippene fra vannkraften og petroleumsressursene danner en stolt tradisjon for partiet.
Og avblås skremslene om kraftmangel: Oppgrader eksisterende vannkraftanlegg, sats på avklaring om kjernekraft og dropp ytterligere utbygging av vindkraft.


Nå: 0 stillingsannonser