Mobiltelefonen er en viktig del av mange elevers skolehverdag.
Colourbox
Kommentar
Synden i klasserommet
Mobilfri skole gir bedre læring.
kjell.werner@anb.no
Bør det innføres et nasjonalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolen?
Spørsmålet stilles stadig oftere. Nå er det KrF som i ensom majestet drar i gang denne debatten. Men ideen blir fort lagt død, for det er bredt politisk flertall som ikke vil legge seg på forbudslinjen.
Den gjengse oppfatningen er at elevene skal få ha med mobilen inn i klasserommet dersom skolen tillater det. Rikspolitikere flest toer sine hender.
Tankene går tilbake til fjernsynets inntog i Norge, og ikke minst debatten om å tillate farger på TV-skjermen.
10. desember 1971 vedtok Stortinget med 94 mot 34 stemmer at farge-TV skulle bli en realitet. Senterpartiet og Venstre, samt noen representanter fra KrF og Arbeiderpartiet, stemte mot. Kritikerne ville holde fast på TV-skjermer i svart og hvitt.
En viktig begrunnelse fra motstanderne var at man lettere kunne forveksle TV-sendingene med virkeligheten hvis bildene ble vist i farger. Da kom Einar Førde (Ap) med disse bevingede ord: «Me får finna oss i at synda hev kome til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar». Det hører med til historien at farge-TV ble innført som en prøveordning. Det er fortsatt ikke formelt vedtatt som en permanent ordning.
Jeg er teknologioptimist. Sveriges tidligere statsminister, Stefan Löfven, har sagt det svært så godt.
Da sosialdemokraten Löfven ble spurt om han frykter ny teknologi, var svaret: «Nei, jeg frykter gammel». Fasttelefon er historie. Mobiltelefonen er kommet for å bli, og med smarttelefonen har vi tatt et nytt teknologisk kvantesprang.
Samtidig kommer vi langt med sunt vett, spesielt når dette også støttes av forskning.
Dagens unge får en smarttelefon i hånden, allerede fra ganske tidlig alder.
De håpefulle unge bruker store deler av døgnet til å surfe på sine dingser, for å følge med på TikTok, Snapchat og andre apper. Foreldrene forsøker å styre mobilbruken, men det er ikke lett.
På den annen side handler det om å henge med i utviklingen, ikke bli koblet av. Jeg husker selv hvordan det var å få TV i huset et par år senere enn mange av kameratene.
Dagens unge må selvsagt bli innviet i den nye digitale hverdagen. PC-er og nettbrett har jo blitt en naturlig del av vår virkelighet. Men det å ha tilgang til mobilen også i klasserommet har åpenbart sine negative sider.
Både internasjonal og nasjonal forskning viser dette med all tydelighet. En Unesco-rapport fra i vår forteller oss at elever som bruker mobiltelefon på skolen presterer dårligere enn de som ikke har med seg denne dingsen inn i klasserommet.
Sara Abrahamsson, som nå er forsker ved Folkehelseinstituttet, har levert en doktoravhandling som viser den samme forskjellen. Ved ungdomsskoler med mobilforbud blir det bedre karakterer og mindre mobbing.
Og effekten er størst blant jentene, trolig fordi jenter i den alderen bruker mobilen mer enn guttene.
Spørsmålet er da om et nasjonalt forbud mot mobilforbud i grunnskolen er veien å gå. Eller det er godt nok å la skolene lokalt selv bestemme.
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier at hun støtter alle rektorer som innfører mobilforbud, og hun poengterer at mange kommuner allerede har gjort nettopp det. Men Brenna vil ikke ha et nasjonalt forbud.
På mange skoler er det vanlig å ha skap, såkalte mobilhoteller, hvor elevene legger fra seg sine mobiler når de går inn til time. Kunnskapsministeren vet ikke hvor mange skoler som har innført mobilforbud, men en rundspørring NRK foretok i 2019 gir oss en viss pekepinn.
Hver tredje skole svarte at de har et forbud, halvparten forteller om et delvis forbud.
På Høyres landsmøte i vår var det en heftig debatt om mobilbruk i skolen.
Tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup var blant dem som kjempet for et forbud, men hans fløy tapte så det sang da det ble stemt over forslaget.
Frankrike og Nederland har innført forbud, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen har tatt til orde for en innstramming.
Jeg har stor sans for regjeringens varslede tillitsreform i offentlig sektor.
En slik reform må innebære at nasjonale myndigheter har tillit til at man ute i virksomhetene kan løse oppgavene uten for stramme rikspolitiske tvangstrøyer.
Lærerne må for eksempel få mulighet til å være lærere. Og rektorer må i samarbeid med foreldre og elever ha en viss frihet til å løse utfordringene lokalt.
På den annen side må vi ha visse nasjonale kjøreregler å forholde oss til. Alternativet kan fort bli kaos og uklarhet.
I Norge kjører vi bil på høyre side av veien. Det er ikke lov å røyke på skolene. Grensen for fravær i skolen er nasjonal.
Da kan det være god logikk i å innføre et forbud mot bruk av mobiltelefon i skolen. Slik kan vi holde synden unna klasserommene.
Dagens unge får uansett med seg det som skjer via sine skjermer. Selv måtte jeg gå til naboen for å få med meg TV-bildene av Apollo 11s månelanding i 1969.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB