JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Tenk hvis Askepott hadde dumpa prinsen for å satse som renholder på fulltid

Tenk hvis Askepott hadde fulgt talentene i stedet for hjertet, skriver Ane Bamle Tjellaug.

Tenk hvis Askepott hadde fulgt talentene i stedet for hjertet, skriver Ane Bamle Tjellaug.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Er litt mer pliktfølelse inn i disneyuniverset for mye å be om?

Kan du se for deg noe kjedeligere enn å tilbringe livet på slottsball?

Te av tynne porselenskopper, kniplinger og kanapeer. Stolpre rundt på spisse stiletthæler med innsnørt midje og et svulmende underskjørt som garantert dyppes i do når du prøver å tisse. Den gamle hertugen med stikkende bart, dårlig ånde og et grep som ligger litt for langt ned på hoftene når han insisterer på å danse.

Tenk hvis Askepott hadde fulgt talentene i stedet for hjertet. Skaffa seg fagbrev som renholder, fått fast jobb i staten, med pensjonssparing, feriepenger og sykepengerettigheter.

Finnes det noen større lykke enn rene gulv? Grønnsåpelukt, ergonomiske sko og en podkast på øret. Vite at du gjør samfunnets viktigste jobb.

Er litt mer pliktfølelse inn i disneyuniverset for mye å be om? Gi meg én barnefilm som handler om noe annet enn å følge drømmene. Bare én film der lykken er en vanlig jobb og gleden finnes i hverdagsrutinene.

I en av de nyeste fra Disney-konsernet, animasjonsfilmen Elemental, skal hovedpersonen egentlig ta over farens butikk. Men også hun er mer opptatt av å følge hjertet enn farens forventninger. I stedet for å jobbe for familiebedriften, legger hun ut på en reise for å «lære mer om verden».

Og hvor får hun pengene fra? Hvis det ikke er fra farens surt opptjente sparepenger, er det antakelig fra den rike mannen hun nettopp har forelska seg i.  

Disneyprinsessene kunne ha godt av en liten realitetsorientering.

For hvem er det som finansierer Snøhvits overdådige kjoler, sangtimer og alle frisørbehandlingene? Dvergenes svette skattepenger, hakka ut av fjellet i gruva.

Og det er antakelig grønnsakhandlerne i souken i Agrabah som sørger for at Sjasmin har råd til å ha en tiger som kjæledyr. 

Det er forlokkende å følge drømmen, men drømmen kunne like gjerne vært en fast jobb, i en bedrift med regulert arbeidstid, sosiale goder og dyktige kollegaer.

Men da kan det hende at Snøhvit også måtte tatt seg jobb i gruva. 

Warning
Annonse
Annonse