JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Tiden for å tenke nytt om boligbygging er overmoden»

Mange studenter står uten bolig ved studiestart. Men studentene er ikke den eneste gruppen som sliter i boligmarkedet.

Mange studenter står uten bolig ved studiestart. Men studentene er ikke den eneste gruppen som sliter i boligmarkedet.

Stein J. Bjørge, SIO

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Stat, kommuner og private utbyggere må starte å samarbeide om boligbygging for grupper som studenter, eldre og ungdom som sliter med å komme inn i markedet, skriver Stein Sneve.

Det mangler fortsatt over 14.000 studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av alle studenter skal bo i en bolig som eies av studentsamskipnadene. Det viser den ferske Studentboligundersøkelsen i regi av Norsk studentorganisasjon (NSO).
Dekningsgraden varierer mye fra samskipnad til samskipnad, men knapt noen når målet på 20 prosent. Dette skjer til tross for en sterk satsing på bygging av studentboliger de siste seks årene. Årsaken er at veksten i antall studenter er enda større.
Det betyr at mange får en slitsom start på den studenttilværelsen som nærmer seg med stormskritt for titusenvis av norsk ungdom. Og de med minst ressurssterke foreldre rammes som vanlig hardest når de gjør seg avhengig av det private markedet.

ph

Studenter er ikke de eneste som sliter i dagens boligmarked. Forskjellen mellom de som eier egen bolig og de som ikke gjør det er økende, og utgjør i dag antakelig det største klasseskillet i vårt samfunn. Og markedene henger i stor grad sammen. Flere studentboliger er derfor et gode for hele befolkningen, som NSO skriver i rapporten. Jo flere som har tilgang til studentbolig, desto mindre blir presset på det private leiemarkedet. For dem som ikke eier bolig er avhengige av å leie og jo flere som etterspør en vare, jo mer stiger prisen.

Sosial boligbygging var en viktig del av oppbyggingen av Norge i tiårene etter krigen. Den var virkningsfull, men etter hvert økte kravene til nye boliger så mye at et friere marked presset seg fram politisk. Det var en nødvendig utvikling, men nå tyder mye på at det frie boligmarkedet vil bli stilt overfor utfordringer det ikke kan takle alene. Ikke minst gjelder dette den sterke veksten i eldre mennesker. De neste 20 årene blir det antakelig dobbelt så mange personer over 80 år i Norge som i dag. Uten nye boligløsninger som gjør at disse kan bo hjemme så lenge som mulig, vil behovet for institusjonsplasser kunne vokse samfunnet over hodet.

ph

Tiden er derfor inne til å tenke nytt om boligbygging for grupper som studenter, eldre og ungdom som sliter med å komme inn i markedet. Dette må skje i et samarbeid mellom stat, kommuner og private utbyggere. Et slikt prosjekt er i gang når det gjelder nye typer eldreboliger mellom Husbanken, fylket og kommuner i Møre og Romsdal. Lignende samarbeid kan tenkes mellom regjering, samskipnader og vertskommuner for studieinstitusjoner, noe NSO også anbefaler.
Tiden for å tenke nytt når det gjelder boligbygging er overmoden. Gjør vi ikke noe nå kan det bli for sent, både for studenter, eldre og andre.

Annonse
Annonse