JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Ukulturen felte Giske»

Trond Giske gir seg som Ap-politiker.

Trond Giske gir seg som Ap-politiker.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Trond Giske er snart ute av norsk politikk.

kjell.werner@anb.no

Giske ble til slutt uaktuell til å overta ledertrøya i Trøndelag Arbeiderparti, og han stiller heller ikke til ny periode på Stortinget. «Vi er ved veis ende nå», sa Giske på fylkesårsmøtet lørdag. Han snakket om seg selv i vi-form.

Mandag ble Trond Giske innstilt som ny leder i Trøndelag Ap av en enstemmig valgkomité. Fredag ble han vraket av den samme komiteen. Etter 37 års virke for AUF og Ap er det dermed slutt på Giskes politiske karriere.

Nye varsler om uakseptabel seksuell oppførsel fra Giskes side hadde blitt tema i pressen den siste uka. Selv om også disse lå tilbake i tid, kom de på toppen av episodene som endte med at Giske ble «dømt» for å ha brutt Arbeiderpartiets interne regelverk om seksuell trakassering.

Følg oss på Facebook

Men det var i realiteten avsløringene om sexfiksert ukultur i Trøndelag Ap som felte Giske. Unge kvinner føler frykt og tør ikke si ifra. Dermed snudde Trøndelag AUF i holdningen til Giske, og det var ikke lenger noen samlet innstilling på å velge ham. For valgkomiteen var det hele tiden en forutsetning om å lande på en enstemmig innstilling.

Komiteen samlet seg til slutt om å foreslå Marit Bjerkås fra Rennebu som ny fylkesleder. Men også her lå det under en konflikt. Mange hadde nemlig pekt på stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol. Valgkomiteens leder, Arild Grande, la imidlertid ned et personlig veto mot henne. Årsaken var blant annet en sms der det ble advart mot å velge Kjerkol. Dermed ble det full dramatikk på årsmøtet. Det kom benkeforslag på Kjerkol, og hun ble valgt med solid flertall.

Men det er Trond Giskes politiske avgang som vil stå i historiebøkene om Trøndelag Ap anno 2020. Giske trodde det ville være mulig å gjøre et politisk comeback etter over to år i den politiske kulden, men der feilberegnet han terrenget. Dersom Giske hadde ligget på været en stund til, ville han trolig hatt rimelig gode muligheter til å bli renominert til Stortinget – og derfra kunne ha gjenreist tillit. Men Giske var for utålmodig etter et lokalt toppverv, og derfor røyk også muligheten til fortsatt å sitte på Stortinget.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan puste lettet ut. Giske-problemet er nå ute av verden. For Ap-ledelsen er det viktig at det var Trøndelag Ap som selv ordnet opp. At trønderne fortsatt har en utbredt ukultur å rydde opp i, blir en annen sak.

Maktkamp og intriger er dessverre en del av hverdagen i politiske partier, men det må ikke få overskygge politikken. De politiske sakene må fram i lyset. Her kan det være på sin plass å sitere fra Trond Giskes avskjedstale: «Folk forventer ikke at vi har alle svarene. Men de forventer at vi forstår spørsmålet».

Warning
Annonse
Annonse