JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson har dessverre blitt Sveriges nest største parti, skriver Kjell Werner.

Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson har dessverre blitt Sveriges nest største parti, skriver Kjell Werner.

Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Kommentar

«Valgresultatet i Sverige er historisk og skremmende»

Svenskene tar en krapp høyresving.
12.09.2022
12:27
12.09.2022 14:19
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

kjell.werner@anb.no

Det svenske valget ble uhyre jevnt og spennende. Valgdagsmålingene tydet på at sosialdemokraten Magdalena Andersson skulle få fornyet tillit, men utover kvelden svingte det andre veien i opptellingen. Like før midnatt tippet det i favør av Moderaternas Ulf Kristersson, og han leder nå med ett mandat.

Det er likevel så jevnt at vi må vente med å konkludere bastant til siste stemme er talt opp. Målfotoet tas onsdag. Ulf Kristersson valgte klokelig å ikke innkassere seieren da han, som sistemann ut, oppsummerte valgnatten. Nå gjelder det å ha litt is i magen.

Valget ble altså det svenskene kaller en «rysare». Det skal imidlertid godt gjøres at de rødgrønne partiene klarer å ta igjen forspranget. Da må det i tilfelle være en svært unormal fordeling i de resterende stemmebunkene.

Vi kan imidlertid slå fast at valgresultatet, uansett hvordan det til slutt ender, må karakteriseres som historisk, tankevekkende og skremmende. Sverigedemokraterna har dessverre blitt Sveriges nest største parti. SD-leder Jimmie Åkesson er og blir vinneren i årets svenske valg. Hver femte velger har stemt på ham.

Slik stemte de fagorganiserte: Mannlige LO-medlemmer strømmer til Åkessons parti

Moderaterna må se seg slått av det høyrepopulistiske og sterkt innvandringskritiske partiet som har røtter i nynazistiske miljøer. Ulf Kristersson får dermed en vanskelig jobb når det ventelig blir han som til slutt blir han som får i oppdrag å danne ny regjering.

På Socialdemokraternas valgvake var det stor skuffelse over at Magdalena Andersson synes å tape regjeringsmakt til tross for at partiet hennes har gjort et godt valg. Partiet ender over 30 prosent i oppslutning. Problemet er nemlig at andre partier på rødgrønn side gikk mer tilbake.

Egentlig er det solid borgerlig flertall i Riksdagen, men Centerpartiet har lenge pekt på Socialdemokraterna for å hindre at Sverigedemokraterna får politisk innflytelse. Men de andre borgerlige partiene har etter hvert tatt SD inn i varmen, og nå vil Jimmie Åkesson derfor med all rett kunne kreve å få store politiske gjennomslag i en Kristersson-regjering.

Flere politifolk og strammere innvandrings- og integreringspolitikk står øverst på SDs kravliste. Åkesson sier at han har ambisjon å få SD med i regjering, men det kommer neppe til å skje. Liberalerna (tilsvarende Venstre i Norge) vil sette seg helt på bakbeina dersom det blir aktuelt.

Lov og orden ble den viktigste saken i valgkampen. Bakgrunnen er den stadig økende gjengkriminaliteten som ender i alvorlig vold og dødsfall. SD har gått i front og krevd svært dramatiske grep for å møte denne volden. De fleste andre partiene har fulgt etter i samme spor. Men SD er hardest i klypa og har derfor fått uttelling for det i valget. Mange har stemt på originalen, altså SD, framfor dårligere kopier. Både Moderaterna og Kristdemokraterna har tydeligvis tapt på å legitimere Sverigedemokraterna.

Magdalena Andersson har på sin side klart å løfte Socialdemokraterna etter at hun tok over som partileder og statsminister i fjor høst. Som tidligere finansminister i Stefan Löfvens regjering har hun kunnet spille på trygg økonomisk styring. Pandemien ble taklet bra. Folk og bedrifter ble hjulpet over kneika gjennom offentlige støtteordninger. Videre klarte Andersson å få bred politisk enighet om å bringe Sverige inn i Nato.

Men mange svensker er misfornøyde med at priser på matvarer og ikke minst strøm har gitt dem trangere privatøkonomi. I tillegg er rentene på vei opp. I valgkampen brukte opposisjonen derfor merkelappen «Magdapriser» og ga regjeringen blant annet skylden for de høye strømprisene ved å vise til at flere kjernekraftverk har blitt stengt ned. Nei, det er «Putinpriser», var svaret fra Andersson. Hun har mest rett.

Kommentar: «Det gnistrer av strømdebatten i den svenske valgkampen»

Valgkampen har i stor grad gått på høyresidens banehalvdel. Magdalena Andersson har blitt presset på defensiven, og Socialdemokraterna har i liten grad fått fram sine kjernesaker. På den annen side har partiet kjørt en litt presidentlignende valgkamp. Politikken har kommet litt for mye i annen rekke.

Andersson har selv gjort et poeng av at hun har måttet skjøtte statsministerjobben og forhandle med EU samtidig som hun drev valgkamp. Fredag fikk hun «betalt» for dette. Da samlet EUs energiministre samlet om et opplegg som ifølge Andersson vil føre til at strømprisene i Sør-Sverige blir halvert.

Centerpartiet går tilbake nesten to prosentpoeng ved valget. Noe av årsaken er sikkert at partileder Annie Lööf har måttet dobbeltkommunisere. På den ene siden har hun slått fast at Centern er et liberalt borgerlig parti. Samtidig har hun pekt på Magdalena Andersson som statsminister. Bakteppet er som nevnt aversjonen mot Sverigedemokraterna.

Men nå har det svenske demokratiet talt, og Sverigedemokraterna blir nest største parti i Riksdagen. Ulf Kristersson vil relativt lett kunne danne regjering, men det blir mye vanskeligere for ham å regjere. Etter alle solemerker vil Moderaterna og Kristdemokraterna få plass i regjeringen.

Men en slik regjering må også skaffe seg støtte fra Sverigedemokraterna og Liberalerna. Utfordringen er at disse to partiene står veldig langt fra hverandre i viktige politiske spørsmål. Det hører med til historien at Liberalerna og Centern inngikk samarbeidsavtale med Stefan Löfvens regjering etter forrige valg, men i fjor skiftet Liberalerna side.

En ny regjering vil arve en stor statsgjeld, som den forrige regjeringen måtte ta opp for å bøte på de negative effektene av koronapandemien. Samtidig har Moderaterna lovet store skattelettelser. Da blir det vanskelig å sette to streker under svaret. Baksiden av «medaljen» er at Moderaterna vil svekke sykelønnsordningen og stramme inn på dagpengene til arbeidsledige.

Hva skjer så på rødgrønn side når nå Anderssons flokk ventelig havner i opposisjon? Da bør Socialdemokraterna benytte anledningen til å blankpusse egen politikk slik at partiet kan komme enda sterkere tilbake ved neste korsvei. Det er et faktum at mindretallsregjeringen til Stefan Löfven i åtte år har måttet godta mye borgerlig politikk. Det har jo vært et borgerlig flertall i Riksdagen helt siden 2014.

Årsaken til at Stefan Löfven kom til makten for åtte år siden, var det faktum at det var bredt flertall for å isolere Sverigedemokraterna politisk. I mellomtiden har SD vokst til nye høyder, og den politiske demningen mot SD har ikke klart å motstå trykket fra velgerne. Ulf Kristersson må nå regjere på SDs nåde. Jimmie Åkesson kommer ikke til å selge seg billig.

Det er å håpe at Kristersson klarer å få gjort SD medansvarlig for politikken som må føres. Det vil kunne få den positive effekten at SD etter hvert synker i popularitet. Jimmie Åkesson kan ikke bare få skumme fløten.

Kommentar: «All reklame synes å bli god reklame for Sverigedemokraterna»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.09.2022
12:27
12.09.2022 14:19Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

Debatt

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kai Hovden

«Tida er inne for å ta politisk kontroll over krafta vår», meiner lokale LO-leiarar