JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Vedum må ut av skattetvangstrøya»

Finansministeren må frigjøre seg fra Høyres gamle skattepolitikk, skriver Marie Sneve Martinussen.

Finansministeren må frigjøre seg fra Høyres gamle skattepolitikk, skriver Marie Sneve Martinussen.

Aslak Bodahl

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringen trenger penger, men er blind for den opplagte løsningen: Øk selskapsskatten.

Denne uken har regjeringen vært samlet på budsjettkonferanse for å diskutere statsbudsjettet for neste år.

Finansministeren budskap har vært krigen i Ukraina vil ta en stor plass i budsjettet fordi det koster å ta mot flyktninger, støtte Ukraina og ruste opp vår egen beredskap.

I møte med priskrisen er det i tillegg nødvendig å styrke velferden og øke overføringene til de som har minst.

Men valgløftene står nå i fare for å bli avlyst på grunn av økte utgifter som følge av krigen. Regjeringen trenger altså penger hvis den skal unngå valgnederlag.

I denne situasjonen er det uforståelig at Vedum i NRK freder nivået på selskapsskatten. Det var Erna Solberg i sin tid som reduserte skatten til dagens rekordlave 22 prosent.

Økt skatt på bedrifters overskudd er en opplagt kur for Vedums hodepine, men likevel nekter han å følge doktorens anvisning. Enda mer absurd blir det å følge Høyres gamle skattepolitikk, når selv Solberg åpner for å øke skatten.

Begrunnelsen er at norske selskaper også blir rammet av de voksende prisene. Argumentet henger ikke på greit. Selskapsskatt er en skatt på bedrifters overskudd. Selskapene som sliter betaler ikke en krone.

Tvert imot vil en slik skatteøkning være en målrettet skatt mot de bedriftene som profitterer på priskrisen og er i stand til å øke prisene på sine varer mer enn innkjøpskostnadene skulle tilsi.

Det er de største bedriftene som i hovedsak står for inntektene fra selskapsskatten. Vedums eget departement har beregnet at halvparten av all selskapsskatt i 2020 ble betalt av selskaper med over 100 millioner kroner i overskudd. Over 90 prosent ble betalt av selskap med millionoverskudd.

Når avisene domineres av dårlige nyheter, er det lett å glemme at deler av norsk næringsliv tjener penger som aldri før. Disse bedriftene tåler å bidra mer for å finansiere nye velferdssatsinger.

Å øke selskapsskatten med bare én fattig prosent, vil gi fem milliarder kroner mer til det norske felleskapet.

Dette er penger Vedum garantert vil trenge når han skal sy sammen neste års statsbudsjett. Derfor må finansministeren frigjøre seg fra Høyres gamle skattepolitikk og heve selskapsskatten.

Annonse
Annonse