JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Verden trenger WHO»

Donald Trump har nå trukket USA ut av WHO.

Donald Trump har nå trukket USA ut av WHO.

Det hvite hus

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
USA har nå gitt formell beskjed om at landet trekker seg ut av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

kjell.werner@anb.no

Dette er i tråd med signalene som har kommet fra president Donald Trump. Samtidig gjør Joe Biden det klart at han vil reversere denne beslutningen dersom han blir ny USA-president. Oppsigelsestiden i WHO er på ett år, og USA er derfor forpliktet til å betale for seg fram til 6. juli neste år.

USA er den største bidragsyteren til WHO, og landet har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til ulike prosjekter i regi av organisasjonen. Dette kommer på toppen av USAs årlige WHO-kontingent, som nå er på 116 millioner dollar. Donald Trump varslet allerede i mai at han ville trekke USA ut av WHO. Begrunnelsen er blant annet at organisasjonen i Trumps øyne har sviktet under korona-pandemien.

Følg oss på Facebook

WHO var riktignok litt sen på avtrekkeren, men det må i enda større grad kunne sies om USA. Korona-pandemien er et godt eksempel på at det må samhandles bedre globalt for å møte slike kriser. Nye pandemier vil komme, vi vet bare ikke når og i hvilket omfang. Da må vi ha internasjonal beredskap på toppen av det som bygges opp nasjonalt og regionalt. Norske politikere har forbilledlig støttet WHO og samtidig kritisert Donald Trumps negative linje.

WHO har en viktig nøkkelrolle for å bedre den globale helsesituasjonen. Bakteppet er økt globalisering i form av at vi reiser mer utenlands og at vi handler mer på tvers av kontinenter. Dette gjør menneskeheten mer sårbar for epidemier. I tillegg fører mer trangboddhet i byer til at farlig smitte kan bre seg raskere.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Men det er ikke bare virus og smittsomme sykdommer som er utfordringen. Vel så farlig er framveksten av antibiotika-resistente bakterier. Vi er avhengig av antibiotika som virker. Problemet er at overforbruk av antibiotika har ført til mer resistente bakterier. Det er en viktig årsak til at mange land nå har slitt med å behandle pasienter som har blitt syke av korona-viruset. I Norge er vi heldigvis bedre stilt siden leger i årevis har vært strenge med å skrive ut resepter på antibiotika.

Forskere har i over 50 år advart mot overforbruk av antibiotika, og WHO har pekt på antibiotika-resistente bakterier som en av verdens største helseutfordringer. Hvert år dør mennesker av bakterier som vi ikke har noe botemiddel mot. Også her må WHO ta en koordinerende posisjon.

Det er nedslående å registrere at Donald Trump undergraver WHOs virksomhet ved å trekke USA ut av organisasjonen. Håpet ligger i at Joe Biden kan snu på flisa. Verden trenger WHO mer enn noen gang.

Annonse
Annonse