Kommentar
Vi skal være takknemlige for de trauste norske byråkratene våre
Donald Trump har i løpet av sine første dager gjort flere tiltak som påvirker statsansatte.
Leah Millis / Reuters
Donald Trump vil bare ha «pålitelige, lojale og troverdige» statsansatte. Alle andre kan få sluttpakke. Kontrasten er stor til det uavhengige norske statsapparatet.
tore.ryssdalsnes@lomedia.no
Byråkrat … Smak på ordet. Det finnes knapt noe mindre glamorøst enn det.
Du kan se det for deg. Stempler inn klokka 8. Stempler ut kl. 16. Bare avbrutt av 30 minutters lunsjpause – ellers er det å sitte krumbøyd over bunker med sakspapirer, brev og rundskriv.
Rettferdig, slitesterkt og nøysomt er adjektiver som skal prege arbeidet. Det er staten først, det er slitesterke vedtak og det er lojalitet til den til enhver tid sittende statsråd.
De ansatte i departementene er der for å gjøre en jobb for det norske folk.
De skal levere kvalitetssikrede notater, rapporter og utredninger til skiftende regjeringer. Deres egne politiske sympatier skal aldri komme til syne i jobben de gjør.
Skiftet av president i USA markerer et dramatisk skifte også på dette området.
Tirsdag ble det sendt en e-post til to millioner amerikanske statsansatte der de ble tilbudt sluttpakke.
I forrige presidentperiode var Donald Trump forbannet på at han følte seg motarbeidet av mange statsansatte. Dette skal ikke skje igjen, så nå har han gitt sin våpendrager Elon Musk alle fullmakter til å renske «The deep state» for de som ikke er lojale til presidenten.
Tilbudet de fikk er ifølge New York Times at man kan si opp og motta full lønn ut september.
Det skal være enkelt og ubyråkratisk i Trumps verden, så det holder å svare på e-posten og skrive «resign» i emnefeltet, så blir man fratatt arbeidsoppgaver og sendt på dør med lønn i noen måneder.
I e-posten ble det også gjort klart at det blir slutt på å jobbe hjemmefra, samt at et betydelig antall ansatte vil bli permittert eller at stillingen deres vil omklassifiseres til «at-will»-status, noe som i praksis gjør dem lettere å sparke uten grunn.
Noe av det mest sjokkerende i meldingen fra Musk er likevel at de skal utarbeide det som kalles «forbedrede atferdsstandarder» (enhanced standards of conduct). Dette skal sikre at de statsansatte er «pålitelige, lojale og troverdige».
Det blir også advart mot at «på dette tidspunktet kan vi ikke gi deg full sikkerhet angående din stilling eller byrå», står det referert i New York Times.
Dette er et angrep på den uavhengige statsadministrasjonen som minner om grep fra land som er langt unna å omtales som demokratier, slik vi kjenner det.
Noe av det viktigste i et demokrati er at de statsansatte er nøytrale, og at man er trygg på at de alltid jobber for folkets beste, uavhengig av hvilke politiske partier som styrer.
Politisk nøytralitet blant statsansatte sikrer at de kan utføre sine oppgaver uten å bli påvirket av politiske interesser eller press.
Dette er særlig viktig for å opprettholde tilliten til offentlige institusjoner og for å sikre at beslutninger tas på grunnlag av faglig vurdering og ikke politisk agenda.
Videre bidrar politisk nøytralitet til å beskytte statsansatte mot politisk forfølgelse og sikrer at de kan utføre sine oppgaver uten frykt for represalier.
Det er også grunn til å anta at et stabilt og forutsigbart arbeidsmiljø vil medvirke positivt til høyere kvalitet på offentlige tjenester
Donald Trump har i løpet av sine første dager gjort flere tiltak og hatt flere uttalelser som påvirker statsansatte: Han har underskrevet en presidentordre som tar sikte på å fjerne visse statsansatte fra sivil tjenestebeskyttelse.
Dette har ført til at fagforeningen National Treasury Employees Union har saksøkt Trump-administrasjonen.
I tillegg har Trump sparket to demokratiske kommissærer fra en etat som håndhever borgerrettighetslover på arbeidsplassen.
Trump-administrasjonen har dessuten sparket flere aktorer og advokater i Justisdepartementet som jobbet med straffesaker mot Donald Trump i perioden Joe Biden var president.
Trump rykket ut mot Sentralbanken etter at banken enstemmig valgte å holde renten uendret i rentemøtet onsdag.
– Jeg forlanger at styringsrenten blir senket umiddelbart, uttalte Trump, til tross for at sentralbanksjef Jerome Powell sier banken ikke har hastverk med å endre renten.
Dette har blitt sett på som en del av Trumps kampanje for å hevne seg på det han oppfatter som sine fiender.
Uavhengigheten til domstoler og sentralbanker er utrolig viktig i de vestlige demokratiene.
Det er all grunn til å slå ring om disse livsviktige institusjonene, og uttrykke støtte til fagforeninger og andre som nå kjemper for de statsansattes stillinger og uavhengighet under Trump og Musk.
Når disse institusjonene blir politisert og ikke lenger er nøytrale, er veien kort til samfunn vi ikke ønsker å sammenligne oss med.
Det er framvekst både av ytre høyre og antidemokratiske strømninger i flere land også i Europa.
Særlig Trump-vennen Viktor Orban i Ungarn har fjernet statsansatte og erstattet dem med allierte fra sitt eget parti, Fidesz.
Dette inkluderer viktige roller som valgtilsyn og kontroll over statlige medier. Orbán har også begrenset streikeretten og innført lover som gjør det vanskeligere for fagforeninger og sivilsamfunnsorganisasjoner å operere.
Noe av det aller første Vladimir Putin gjorde da han kom til makten i Russland, var å ta grep om mediene. Deretter fulgte statsadministrasjon, universitetene, domstolene, sentralbanken og alt det andre som er grunnfjellet i demokratiet.
Sannheten i det offentlige ordskiftet ble borte – ikke ulikt det vi ser i både USA og i flere europeiske land.
Vi skal være evig takknemlige for den trauste, hardtarbeidende og nøytrale staten vi har i Norge.