"Dumping" på Operaen
Den nye operaen har vært prestisjebygget som skulle følge alle lover, regler og forskrifter til punkt og prikke. Nå avsløres det at et polsk firma som er underentrepenør for AF Ragnar Evensen AS, har betalt timelønner ned i 62,50 kroner.
- Sosial dumping foregår over alt, sier Egil Mongstad i Tømrer og Byggfagforeningen i Oslo.
Det er det polske firmaet Inside AS som har brutt en rekke regler i allmenngjøringsforskriften. Det viser seg at et stort antall polske arbeidere som kom hit i november, har fått utbetalt timelønner på 62 – 63 kroner timen. LO-koordinator Knut Farholm ved Operaen har i tre måneder drevet detektivarbeid for å få de konkrete fakta på bordet.
Falske papirer - Arbeidet har blitt vanskeliggjort fordi sjefen for det polske firmaet hele tiden har produsert falske papirer for å tilfredsstille sine norske oppdragsgivere, sier Knut Farholm til LO-Aktuelt.
LO-koordinatoren hevder nå han er i stand til å legge den reelle situasjonen på bordet etter grundige undersøkelser.
- Alt våre polske kolleger har sagt har stemt fra første dag, mener han, og markerer klart at han har svært lite til overs for en polsk sjef i Warsawa som har ført sine norske oppdragsgivere bak lyset i lengre tid.
Langt under minstelønna
Farholm legger fram følgende lønnsforhold for polske arbeidstakere som nå har fagorgansiert seg i Bygning i Oslo:
- Pawel Motyka arbeidet 72 timer ved operaen i november for 62.50 i timen. Allmenngjøringsforskriftene operer med en minstelønn for fagarbeidere på 126 kroner, altså mer enn det dobbelte. Dermed har Motyka fått utbetalt kr 4.572 for lite bare i denne perioden.
På tilsvarende måte går Farholm gjennom lønningene for sju andre polske arbeidere som har fått timelønn varierende fra kr 62,50 og opp til over 80 kroner, alt langt under minstegrensen på 126 kroner.
Mange andre forhold
I tillegg er det en rekke andre forhold som ikke tilfredsstiller kravene for byggebransen i Oslo- og Akershus-området, der allmenngjøring er vedtatt. Det polske laget har fått akkordbetaling. Jo flere som deltar, jo mer produseres. Når noen har vært sjuke, har de gått inn i den potten som fordeles. Men potten blir mindre ved sykdom, og dermed har også lønnen blitt mindre.
- Dette har ingenting med den norske sykelønnsordningen å gjøre, sier Farholm.
Heller ikke på områdene feriepenger, diett, innkvartering og arbeidstid har forholdene vært tilfredsstillende.
- Det er verken avtalt ferie eller feriepenger i Inside AS. Farholm viser til at arbeidskontrakten de polske arbeiderne har hatt ikke beskriver virkeligheten.
- Friperioden i Polen blir ansett som en del av ferien, noe det ikke er dekning for, mener han.
Dårlig innkvartering Polakkene har bodd på to- eller firemannsrom. Hospitset har en komfyr og en vaskemaskin for 20 personer. Det er to dusjer og ikke på langt nær nok varmtvann til alle.
- Kapasiteten generelt er alt for liten for dette antall mennesker, mener LO-koordinatoren og viser til at det skal være ”alminnelig god standard”.
- Det innbærer at man må ha kokemuligheter uten å måtte vente i timevis, dusj med varmt vann og enerom.
Ifølge Knut Farholm har polakkene hatt fem ulike arbeidskontrakter under sitt opphold i Norge.
- Ingen av dem holder mål, og mye av det som har stått på papiret har ikke stemt med de faktiske forhold.
Falske dokumenter Det polske arbeiderne kan selv fortelle at de er blitt presset og truet til å skrive under på falske dokumenter for at det skal se ut som alle krav til arbeidsforhold og lønn i Norge skulle være i orden.
- Arbeiderne er også blitt truet med at de blir holdt tilbake i Polen etter påske. For oss har det vært viktige at disse modige menn ikke skal lide på grunn av at de har villet rydde opp i uholdbare forhold, sier Farholm. Dette ser nå ut til å gå i orden.
Det blir ryddet opp i feriepenger, der de nå får 10.2 prosent, som er minstegrensen.
Skal ryddes opp - Det skal også ryddes opp i sykepenger. De skal få verktøy og verneutstyr av bedriften, noe de tidligere delvis har måttet skaffe selv. Yrkesskadeforsikring blir det også orden på nå, sier Knut Farholm, som legger stor vekt på at de polske kollegene ikke på noen måte skal ”straffes” for at de har stått fram og sagt fra om uholdbare forhold.
Per Granerød i Arbeidstilsynet i Oslo bekrefter overfor LO-Aktuelt at det er betalt ut alt for lave lønninger i forhold til de forskrifter som gjelder.
- Vi tok kontakt med Inside for å få mer informasjon, og det polske firmaet ble drevet fra skanse til skanse før ting kom i orden, sier Granerød. Han er imidlertid fornøyd med at saken nå ser ut til å løse seg i og med at Statsbygg viser vilje til å rydde opp.
- Det positive er at LO og Statsbygg og også Ragnar Evensen har grepet fått i spørsmålet og at saken nå ser ut til å bli løst innenfor forskriftene om allmenngjøring, sier han.
Vanskelig for Statsbygg Prosjektdirektør Roar Bjordal i Statsbygg bekrefter lønninger langt under det forskriftene tilsier.
- Det har vært fryktelig vanskelig å få korrekte opplysninger i dette tilfellet, sier han til LO-Aktuelt.
- Har dere blitt ført bak lyset?
- Det er lett å tro det, svarer Roar Bjordal. Han legger til at de på et tidspunkt vurderte politianmeldelse via Arbeidstilsynet, men at saken nå ser ut til å løse seg på alle de viktige punktene.
Internt varsel - Jeg tror at AF Ragner Evensen AS tar så mye ansvar at allmenngjøringsforskriften langt på vei innfris. Ifølge Bjordal er spørsmålet om etterbetaling og diett ennå ikke helt i mål, men han håper at de skal få en løsning innen kort tid.
- Er det også andre firmaer som kan ha sviktet i forhold til allmenngjøringsforskriftene?
- Vi er avhengig av å få tips, og det har vi fått i saken rundt Inside. Men vi vil gå nøyere inn og se. Dermed går vi ut med et internt varsel om dette nå, sier prosjektdirektør Roar Bjordal i Statsbygg.
Dagsbøter
Torsdag meldte Statsbygg i en pressemelding at de har varslet AF Ragnar Evensen om dagsmulkt på 75.000 kroner, dersom ikke alle tilgodehavender til de polske arbeiderne er utbetalt innen 20. april.