JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrker fram unge kokker

Landbruksminister Lars Peder Brekk blar opp 200.000 kroner for å dyrke fram kokkekunst blant barn og unge.

kjell.werner@anb.no

– Alle vil ha glede av å bli nærmere kjent med egen kostholdsarv og lokale tradisjoner, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nå kommer regjeringen med penger til pilotprosjektet med kurstilbud som skal fremme kokkekunst og matkultur i kulturskolene, populært kalt «Kul Mat». Torsdag åpner han i dag Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo. Dette er et prosjekt som matjournalisten Andreas Viestad har tatt initiativet til.

Nye smaker

– For at Norge skal kunne utvikle seg til en stor matkulturnasjon, trenger vi læringsarenaer der det er lov å utforske nye smakssammensetninger og bruksmåter basert på det vi kan produsere selv, sier Brekk.

Pilotprosjektet «Kul Mat» ble startet opp høsten 2010 etter initiativ fra Norsk kulturskoleråd, med støtte fra Landbruks- og matdepartementet. Målet er å skape grunnlag for et fag ved kulturskolen som skal styrke bevisstheten rundt norsk matkultur gjennom gode matopplevelser, nyskaping og mangfold.

Her er opplegget at den enkelte kulturskole inngår samarbeid med lokale, regionale og nasjonale aktører. Det legges særlig vekt på kunnskap rundt håndverket i kokkefaget, utvikling av estetisk kompetanse, lokal identitet og kultur i samspill med det globale.

Lokale råvarer

Et viktig moment er å benytte lokale råvarer og fokusere på lokal matkultur og matglede.

I inneværende skoleår er det kommunene Dyrøy, Kvænangen og Drammen som deltar. I neste omgang utvides prosjektet til å omfatte ytterligere to-tre kommuner. Sande i Vestfold starter eksempelvis et opplegg basert på bruk av økologiske råvarer. (ANB)

Annonse
Annonse