JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyster rapport

OFRE: Trusler, oppsigelser, fengsling, tortur, trakassering og endog mord er fortsatt hverdagen for mange arbeidstakere og faglig aktive verden over. I fjor ble 76 fagorganiserte drept.

nina.sandaas@lomedia.no

Den årlige rapporten fra Internasjonal Faglig Samorganisasjon (IFS) gransker forholdene i arbeidsmarkedet i 143 land. Brudd på faglige rettigheter er en gjenganger, til tross for at mange av landene i søkelyset har skrevet under FNs og ILOs konvensjoner. Og det som rapporteres er bare toppen av et meget stort isberg, framholder IFS.

Tallet på drepte er riktignok gått ned sammenliknet med 2007, da hele 91 tilltisvalgte ble drept, men i verstinglandet Colombia ble 49 tillitsvalgte tatt av dage og det er økning på ti fra året før. I Guatemala ble ni tillitsvalgte drept og tilstanden der i landet er blitt forverret de siste årene. I Filippinene og Venezuela ble fire tillitsvalget drept i 2008, i Honduras tre, i Nepal to og i Irak, Nigeria, Panama, Tunisia og Zimbabwe ble en faglig tillitsvalgt tatt av dage.

I en rekke tilfeller var myndighetene direkte eller indirekte med på drapene. I sju land ble det rapportert om i alt 50 drapstrusler, i tillegg til 100 tilfeller av fysiske angrep i 25 andre land. I ni land – Burma, Burundi, Kina, Cuba, Iran, Sør Korea, Tunisia, Tyrkia og Zimbabwe – ble tillitsvalgte satt i fengsel for sin faglige virksomhet. I Europa framstår Tyrkia som landet der flest faglig aktive mister jobben. Over 2 000 slike tilfeller ble rapportert.

IFS regner med at den globale økonomiske krisen med stor sannsynlighet vil forverre situasjonen. Når arbeidstakerne må slåss om arbeidsplassene, blir det farlige å kreve respekt for de faglige rettighetene. Og de useriøse arbeidsgiverne vil dumpe lønningene.

– Myndigheter i hver eneste verdensdel unnlater å respektere arbeidstakeres rettigheter. Det faktum at spesielle land som Colombia, Guatemala og Filippinene år etter år har lange dødslister viser at myndighetene i beste fall ikke er i stand til å sikre folk beskyttelse og i verste fall er de deltakere i nådeløse arbeidsgiveres drapshandlinger, sier IFSgeneralsekretær Guy Ryder i en kommentar.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Annonse
Annonse