Edderkoppen bak svartelistene på nettet
Et landsomfattende nettverk utgått fra Bergen står bak svartelistene som henger ut offentlig ansatte på Internett. Nå forbereder nettverket kraftigere skyts, for å oppnå sitt mål: Å få lagt ned dagens barnevern.
Nettverket har jevnlige møter og jobber aktivt med å etablere lokallag flere steder i landet. De sentrale aktørene har daglig kontakt, for å samordne jakten på blant annet barnevernsansatte. Nettsidene de bruker i jakten ligger på internettservere i forskjellige land, og opereres av forskjellige personer, som alle linker til hverandres sider.
Aktuell har vært i kontakt med flere av aktørene. En av dem er Rune Fardal. Han er forberedt på å bruke hard skyts for å nå målet om å få lagt ned dagens barnevern.
Svartelistene er ifølge Fardal bare begynnelsen. Han er nå i ferd med å forberede trinn to av ”listeraketten”.
Ifølge Fardal ligger det dokumenter klare på Internett, men de er foreløpig skjult for offentligheten. Dokumentene går mye lenger enn dagens lister. I det øyeblikket Fardal eller noen i nettverket blir saksøkt kan ”raketten” smelle.
Selvsikker. Det er en strålende og varm solskinnsdag i Bergen. Aktuell møter Rune Fardal på kafé. Fardal er pratsom. Virker selvsikker og trygg på sin sak.
– Det vi har lagt ut er bare et lite resymé av en svær bunke dokumenter. Jeg kan dokumentere løgner og overgrep, sier Fardal.
Han mener bestemt at dokumentene inneholder så mye krutt, at samfunnet vil reagere om de publiseres.
– Da hadde de vært ferdige. Da har ikke de som står på listene noe jobb, hevder Fardal.
– Hva slags motivasjon har du for å drive med dette?
– Det var i forbindelse med en skilsmisse for mange år siden jeg oppdaget ”galskapen” i hvordan vanlige folk blir behandlet av psykologer i forbindelse med skilsmisser og barnefordelingssaker. Jeg ble rett og slett opprørt over hvordan ekspertkildene uttalte seg, sier Fardal.
”Galskapen”. Han ville gjøre noe med ”galskapen”. Fardal bestilte flere hundre bøker om temaet, og tok fatt på psykologistudiet i voksen alder. Han studerer fortsatt. I fjor utga han boken ”Psykopati og forsvarsmekanismer”. Nå er han i gang med å skrive flere bøker.
– Hvilke krav stiller dere til dokumentasjon, før mennesker havner på listen?
– Listen bygger på et utall henvendelser. De som befinner seg på listene har alle hatt mer enn tre som klager på dem, forteller Fardal.
– Hvem er det som kontakter deg?
– Det er foreldre som har opplevd at det å bli utsatt for overgrep fra barnevernet. De er frustrerte over holdningene de blir møtt med, og de gir meg skiftlig dokumentasjon på at det de sier er sant.
Aktivt søk. Nettverket søker også aktivt. Aktuell sitter på dokumentasjon som viser at nettverket oppfordrer leserne til å sende inn ”erfaringer” om flere navngitte personer. Nettverket bruker underskriftsaksjoner aktivt.
Her er begrunnelsen for en av dem:
”Om justisminister Storberget og Reese (FO) får begrense ytringsfriheten, vil nettsensur hindre myndighetskritikk, som i Kina! Signer derfor dette oppropet.”
Ikke alle lister er begrunnet ut fra anklager fra foreldre eller andre, som har vært i kontakt med barnevernet. En svarteliste inneholder navnet på alle deltagerne på en konferanse om statlig barnevern. Den presenteres under tittelen: "Navn på personer jeg ikke kan anbefale.”
Begrunnelsen for å legge ut listen er som følger: ”Her følger en aldri så liten miniliste, så nennsomt ført i pennen av dem selv.”
Mens det på noen av nettsidene brukes et mildt språk, er språkbruken svært kraftig på andre:
”Vårt lysebrune-mørkerøde såkalte barnevern stjeler mennesker” eller ” Enhver som søker makt over frie mennesker lider av grader av stormannsgalskap, narsissisme, psykopati eller annen galskap. I så måte er det ikke så mye verre med Jens Stoltogstor enn Maktgale Bondevik. Begge støtter stjeling av andres barn (...)”
Les også: Premiert som idiot etter drapstrusler