Eiere og sjåfører med felles krav
Lastebileiere og transportarbeidere kjemper nå en hard, men felles kamp mot sosial dumping i lastebilnæringen.
Saken oppsummert
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Ulovlig kabotasjekjøring produserer sosial dumping og økonomisk kriminalitet satt i system. Dette kan ikke Norge akseptere. Vi krever derfor at myndighetene intensiverer kontrollene og at kjøper av transporttjenester blir økonomisk ansvarlig for lovbrudd, sier adm. direktør Geir A. Mo i NLF og leder i NTF, Roger Hansen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Kabotasjekjøring, det vil si at utenlandske transportører kjører innenlandske transportoppdrag i Norge, gjerne til dumpingpriser, anses å være en voksende trussel mot norsk transportnæring. Derfor kjemper nå Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Norges Lastebileier-Forbund (NLF) en felles kamp mot ulovlig kabotasjekjøring og ulike konkurransevilkår.
De to bransjeorganisasjonene mener at sosial dumping ødelegger grunnlaget for norsk godstransport på vei.
– Les også: Arnstad strammer grepet
Kan bli utradert
– Den norske næringen kan bli utradert i løpet av få år dersom politikerne ikke straks setter i gang tiltak. Omfanget av utenlandske transportører som utfører ulovlige oppdrag i Norge er sterkt økende. Konkurransen skal være på like vilkår. Useriøse utenlandske transportører dumper prisene, og norske transportører taper konkurransen om oppdrag i Norge. Det er umulig for et norsk transportselskap å konkurrere mot selskaper som betaler de ansatte luselønn og ikke betaler skatt, moms, avgifter og bompenger i Norge, mener Mo og Hansen, som også peker på at utenlandske kjøretøy oftere utgjør en trussel i trafikken, ikke minst på glatte, smale vinterveier.
Fram mot valget skal NTF og NLF ha lokale markeringer sammen, og 31. august blir det felles aksjoner over hele landet.
– Les også: 1 av 3 er utenlandsk
Fem felles krav
De to organisasjonene har også gått sammen om fem krav til politikerne:
- Intensivere kontrollen av kjøre- og hviletidsbestemmelser, arbeidsmiljøloven, forskrift om arbeidstid og yrkestransportloven. Mer organisert samarbeid mellom de fem kontrollinstansene; Statens Vegvesen, politiet, Arbeidstilsynet, tollmyndighetene og skattemyndighetene.
- Utvidede kontroll- og sanksjonsmuligheter for vegvesenet, og å gi vegvesenet og politiet bedre mulighet for å holde igjen kjøretøy.
- Økt arbeid mot transportkriminalitet – herunder dieseltyverier – som må behandles som organisert kriminalitet. Sverige har for øvrig fått støtte til et EU-prosjekt; Prevention of and fight against Cargo Crime.
- Strengere regler for kabotasje ved å innføre tilsvarende praktisering som Finland.
- Økte krav til utstyr og kompetanse vedrørende tunge kjøretøy på vinterføre, samt økt vinterberedskap. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser