Eksperten svarer:
Butikksjefen sier han ikke kan gjøre noe med tunge løft i Post i butikk. Hva kan vi gjøre?
Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Spørsmål: Vi har opplevd en fantastisk økning i pakker gjennom Post i butikk, nå har vi opptil 50 containere i uka. Det fører til plassmangel, stress og ikke minst ekstra slitasje og risiko for skader. For øverst i containerne ligger gjerne de tyngste pakkene på opptil 35 kilo. Umerket som tunge. Vi må bære dem inn til hyllene og ut igjen til kundene. Butikksjefen sier at han ikke kan gjøre noe, siden dette er en avtale inngått med Posten og PostNord. Hva kan vi gjøre?
p
Svar fra Arne Bernhardsen, ekspert på arbeidsmiljøspørsmål: Svært interessant problemstilling! Det er ingenting i arbeidsmiljøloven og dennes forskrifter som tilsier at dere skal gå på akkord med det forsvarlige arbeidsmiljøet, bare fordi dere har fått nye oppgaver i butikken. Arbeidsgiveren har fortsatt ansvaret for å legge forholdene til rette for at alle skal kunne utføre et arbeid uten å ta skade på kropp og muskler.
Siden dette er et allment problem for alle post i butikker, foreslår jeg at du tar kontakt med de andre i området og utarbeider et felles skriv om hva dere kan tenke dere som løsning. Det samme skrivet bør du sende opp i kjedesystemet, både gjennom linja og via vernetjenesten og de tillitsvalgte. Det bør utvikles nye kravspesifikasjoner til leverandørene sånn at hele transportkjeden tar ergonomiske hensyn.
Hva som kan være løsningen, er jeg sikker på at dere veit, men her er noen punkter:
• Tungt gods, over 20 kilo, bør fargekodemerkes.
• Gods over 20 kilo, bør leveres på døra til kunden.
• De tyngste pakkene skal pakkes nederst i containeren, slik at de ikke medfører unødvendig risiko for å ramle i hodet på de ansatte, og slik at de ansatte slipper å løfte tungt med armene over skulderhøyde
I butikken din bør dere finne fram til tekniske hjelpemidler som avbøter de lokale problemene, så som små hendige «rullebord» til å legge og frakte pakkene på, og løfteutstyr/vakuumløftere sånn at dere slipper å løfte mer enn nødvendig. Men igjen: ta det opp internt og med andre i samme situasjon, og jeg er sikker på at dere finner fram til utmerkede løsninger.
p
I forskriften om utførelse av arbeid, kapittel 23, finner dere bestemmelser om risikovurderinger ved manuelt arbeid. Den legger vekt på en full gjennomgang av både de bygningsmessige, de tekniske og ergonomiske forutsetninger som ligger til grunn. Disse speiles opp mot hva som er uønskede belastninger for kroppen. Bedriftshelsetjenesten kan hjelpe dere både med risikovurdering og forslag til løsninger.
Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.
Sissel M. Rasmussen