Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Eksperten svarer:
Butikksjefen sier han ikke kan gjøre noe med tunge løft i Post i butikk. Hva kan vi gjøre?
Spørsmål: Vi har opplevd en fantastisk økning i pakker gjennom Post i butikk, nå har vi opptil 50 containere i uka. Det fører til plassmangel, stress og ikke minst ekstra slitasje og risiko for skader. For øverst i containerne ligger gjerne de tyngste pakkene på opptil 35 kilo. Umerket som tunge. Vi må bære dem inn til hyllene og ut igjen til kundene. Butikksjefen sier at han ikke kan gjøre noe, siden dette er en avtale inngått med Posten og PostNord. Hva kan vi gjøre?
p
Svar fra Arne Bernhardsen, ekspert på arbeidsmiljøspørsmål: Svært interessant problemstilling! Det er ingenting i arbeidsmiljøloven og dennes forskrifter som tilsier at dere skal gå på akkord med det forsvarlige arbeidsmiljøet, bare fordi dere har fått nye oppgaver i butikken. Arbeidsgiveren har fortsatt ansvaret for å legge forholdene til rette for at alle skal kunne utføre et arbeid uten å ta skade på kropp og muskler.
Siden dette er et allment problem for alle post i butikker, foreslår jeg at du tar kontakt med de andre i området og utarbeider et felles skriv om hva dere kan tenke dere som løsning. Det samme skrivet bør du sende opp i kjedesystemet, både gjennom linja og via vernetjenesten og de tillitsvalgte. Det bør utvikles nye kravspesifikasjoner til leverandørene sånn at hele transportkjeden tar ergonomiske hensyn.
Hva som kan være løsningen, er jeg sikker på at dere veit, men her er noen punkter:
• Tungt gods, over 20 kilo, bør fargekodemerkes.
• Gods over 20 kilo, bør leveres på døra til kunden.
• De tyngste pakkene skal pakkes nederst i containeren, slik at de ikke medfører unødvendig risiko for å ramle i hodet på de ansatte, og slik at de ansatte slipper å løfte tungt med armene over skulderhøyde
I butikken din bør dere finne fram til tekniske hjelpemidler som avbøter de lokale problemene, så som små hendige «rullebord» til å legge og frakte pakkene på, og løfteutstyr/vakuumløftere sånn at dere slipper å løfte mer enn nødvendig. Men igjen: ta det opp internt og med andre i samme situasjon, og jeg er sikker på at dere finner fram til utmerkede løsninger.
p
I forskriften om utførelse av arbeid, kapittel 23, finner dere bestemmelser om risikovurderinger ved manuelt arbeid. Den legger vekt på en full gjennomgang av både de bygningsmessige, de tekniske og ergonomiske forutsetninger som ligger til grunn. Disse speiles opp mot hva som er uønskede belastninger for kroppen. Bedriftshelsetjenesten kan hjelpe dere både med risikovurdering og forslag til løsninger.
Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.
Sissel M. Rasmussen
Mest lest
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Elektriker-fagforening frykter at nestlederen får sparken fra jobben i Norske Skog
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år. (Illustrasjonsfoto)
Roy Ervin Solstad
Slik blir den nye lønna til renovasjonsarbeiderne
HAR TIL SALT I GRØTEN: Sigurd Aune i Sparebank 1, Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank, Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN, Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest, Richard Heiberg i Sparebank 1 Østlandet, Liv Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge, Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge og Turid Grotmoll i Fremtind.
Lene Svenning
Dette tjener toppene i finansbransjen
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad