Verneombud for de innleide?
Innleide skal ha samme arbeidsvilkår som innleiebedriftens ansatte.
Håvard Sæbø
Spørsmål: Skal verneombudet også være verneombud for innleide konsulenter?
Svar: Godt spurt, dette er en situasjon som oppstår ofte, og hvor man er litt i tvil om hvordan reglene skal forstås.
Det vil alltid være konsulentenes arbeidsgiver som skal ha ansvaret for sine egne ansattes forsvarlige arbeidsmiljø. Utleiefirmaer skal, som alle andre firmaer, ha organisert vernetjeneste. Men verneombudet deres er kanskje geografisk plassert et helt annet sted. Er konsulentene enkeltpersonforetak, vil de ikke ha vernetjeneste, og deres arbeidsforhold vil være underlagt innleiers bestemmelser fullt og helt i arbeidsmiljøspørsmål.
• Følg oss på Facebook.
Ved innleie av arbeidstakere skal innleiebedriften sørge for at egen virksomhet er innrettet på en sånn måte at også andre enn egne arbeidstakere er sikret et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Dette kravet er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 2-2. Det er i utgangspunktet ingen forskjell om det er arbeidstakere ansatt hos en underentreprenør eller innleide arbeidstakere/konsulenter gjennom et bemanningsforetak.
I HMS-forskriften § 6 finnes i tillegg krav til samordning av internkontrollen og HMS-aktivitetene. Innleiebedriften vil være å betrakte som hovedbedrift. Dere må avtale hvordan de innleide skal involveres i det praktiske vernearbeidet.
De innleides fysiske arbeidsplass vil bli sjekket som alle andre arbeidsplasser på en vernerunde, men ikke nødvendigvis om de har en god balanse mellom krav til arbeidsutførelse og tilgang på ressurser. Mindre relevant er også felles medarbeiderundersøkelser (selv om de kan ha potensial i seg til å avdekke utfordringer).
I reglene om likebehandling, som ble innført fra 1. januar 2013, skal de innleide ha samme arbeidsvilkår som innleiebedriftens ansatte. I tillegg til lønn o.l. skal de innleide ha tilgang til felles goder og tjenester hos innleiebedriften. De skal ha samme tilgang til skifte-, spise-, vaske- og oppholdsrom som om de hadde vært ansatt.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Innleide eller selvstendige skal heller ikke trakasseres eller diskrimineres. Er de innleide i virksomheten over lang tid, vil det være viktig at de blir en del av det sosiale miljøet på plassen.
Oppsummert: Verneombudet i innleiebedriften må se til at de innleide også har en fungerende vernetjeneste og på eget initiativ ta kontakt med denne for å samordne aktivitetene. Er de enkeltpersonforetak, vil de være underlagt fullt ut de vernetiltakene som innleiebedriften setter, og verneombudet vil ha dem med i sine inspeksjoner og runder.
Arne Bernhardsen svarer på HMS-spørsmål.
Jan-Erik Østlie
Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål
(Denne saken ble først publisert i LO-Aktuelt 1/19)