Eldrebølge om ti år
Eldrebølgen slår for alvor inn over Norge om ti år, samtidig som oljeinntektene når toppen.
Saken oppsummert
kjell.werner@anb.no
– Vi er allerede inne i eldrebølgen, men det er først i 2020 at det blir mange 80-åringer, sier forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Men det er nå politikerne må ta de rette valgene, sier Holmøy til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi kan doble standarden innen helse- og omsorg fram til 2020, men deretter må det kuttes både i standard og bemanning, poengterer SSB-forskeren.
Må betale
Han mener at Ola og Kari må være forberedt på kutt i offentlig velferd og store skattelettelser om ti års tid.
– Men det vil være rom for tjenester utenfor offentlig sektor for dem som er villige til å betale, legger han til.
Holmøy mener det ligger stor dynamikk i ønsket om økt standard innen helse og omsorg.
– Hvis vi legger inn en forsiktig standardvekst på en prosent, vil sysselsettingsbehovet bli firedoblet innen 2060, sier SSB-forskeren.
Strammere regel
Holmøy roser den såkalte handlingsregelen for oljepengebruk som styringsverktøy, men han etterlyser en strammere regel. Holmøy er overrasket over at statsministeren snakket så alvorstynget om krisen i fjor.
– Det er veldig rart at krisebegrepet ble brukt så sterkt. På den måten har regjeringen gjort det legitimt å be om mer penger til alt mulig. Dette kan ha blitt misbrukt, sier han.
Handlingsregelen sier at staten skal bruke bare fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår. I år blir det brukt 45 milliarder mer enn denne regelen.
For mye i år?
Holmøy mener det var riktig å komme med en ekstra krisepakke i fjor, men han stiller spørsmålstegn ved om det var riktig å bruke enda mer penger i år.
– Regjeringen faset ut mange midlertidige krisetiltak, men har i stedet brukt mer penger på omsorg, barnehager, forskning, vei og bane pluss kultur, sier Holmøy. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser