En annen verden er mulig
Temaer for årets Globaliseringskonferanse er miljø, den økonomiske krisa og rasisme. Her samles aktivister, tillitsvalgte og andre engasjerte som ikke er fornøyde med verden sånn den i dag er skrudd sammen.
Saken oppsummert
jan.erik@lomedia.no
– De som ønsker seg en verden som er mer demokratisk og miljøvennlig har noe å hente på årets Globaliseringskonferanse, sier Nina Skranefjell og Kjetil Larsen, henholdsvis styreleder i Norges sosiale forum og organisasjonsarbeider i Fellesforbundet. De er begge engasjerte i Globaliseringskonferansen 2012 som går av stabelen 1.-4. november i Folkets Hus i Oslo.
Grasrotkonferanse
Siden 2000 har paraplyorganisasjonen Norges Sosiale Forum, som har 55 organisasjoner som medlemmer – en blanding av sosiale bevegelser og politiske ungdomsorganisasjoner – arrangert Globaliseringskonferansen. Her møtes årlig mellom tusen og to tusen mennesker, de aller fleste fra fagbevegelsen, solidaritetsbevegelsen og miljøbevegelsen. Skranefjell forteller at konferansen skal være en arena der grasrota utfordrer eliten, uten at sistnevnte nødvendigvis er til stede. For sjøl om de som arrangører ønsker seg så mange deltakere som mulig, gjør verken Skranefjell eller Larsen noen hemmelighet ut av at de fleste deltakerne langt på vei deler det samme politiske grunnsynet. Alle organisasjonene i Norges sosiale forum er for eksempel mot dagens frihandelssystem.
Alliansebygging
Organisasjonene satser mye på denne konferansen. Nytt av året er at mange av organisasjonene har slått seg sammen om å arrangere seminarer. Erfaringer de har gjort seg tidligere er at det ble for mange parallelle møter med lik tematikk. Ved samarbeid bygges også allianser, en viktig hensikt med konferansen.
At konferansen skulle ha et spesielt venstreradikalt image, avviser de to bestemt. Konferansen har for eksempel støtte av LO Oslo, Fagforbundet, Industri og Energi og Norsk Folkehjelp.
– Globalisering anser mange på den politiske venstresida som noe nærmest utelukkende negativt. Har dere noen gladsaker på agendaen også?
– På venstresida er vi gode på å kritisere, men på konferansens stormøter har vi i år et særlig fokus på å presentere løsninger og alternativer til dagens system. Vi kommer også til å ha en solidaritetsmarkering med søkelys på blant annet å inkludere Rom-folket. En positiv konsekvens av globaliseringen er at våre samfunn i bokstavelig forstand har blitt mer fargerike, sier Skranefjell.
Alternativer til kutt, kutt, kutt
Et åpenbart must for organiserte i fagbevegelsen som skal – eller vurderer om de skal – delta på konferansen, er seminaret LO Oslo arrangerer på fredag kveld. Seminaret heter «Europeisk fagbevegelse i krise – hva kan vi lære? Norsk fagbevegelse må velge en strategi for framtida.»
– Er det andre grunner til at fagorganiserte bør komme?
– Ja, alle som ønsker å se etter alternativer for å løse den kritiske situasjonen vi ser i dagens Europa – alternativer til kutt, kutt, kutt – bør ta seg en tur. Dessuten bør jo klimaspørsmål også oppta arbeidsfolk. Mange ungdommer kommer, og der ungdommen samles, bør også LO være. Vi har forsøkt å lage et program som kan interessere fagbevegelsen, og det er meningen at folk skal komme med et åpent sinn, sier Larsen.
Occupy kommer
Over 70 debatter, filmer, seminarer, konserter og workshops står på konferansemenyen. Blant mer kjente navn er Jostein Gaarder, Samir Amin, Margreth Olin, Espen Barth Eide, Heikki Holmås, Martin Smith, Liv Tørres og Michael Albert. Sistnevnte kommer fra Occupy Wall Street-bevegelsen i New York og deltar allerede på åpningsmøte «Nasjonale og globale brennpunkt» på torsdag ettermiddag.
Om dette møtet skriver arrangørene følgende:
«Verden rundt oss brenner. Både finans- og velferdssystemet er i krise. Antidemokratiske tiltak oppstår i land vi pleier å kalle demokratier. Samtidig har vi i større grad enn noen gang ansvar for hvordan den norske stat og norske selskap opererer i utlandet. Vi kan ikke akseptere at Norge skal sette egeninteresser og elitenes interesser over andre. Vi spør oss hva vår rolle i verden i dag skal være og hvilke krav norske sosiale bevegelser og organisasjoner skal sette framover.»
På Globaliseringskonferansen blir det også konsert med Darg Team fra Gaza/Palestina og Chumawamba. Og flere spennende filmer, som for eksempel Detropia og Made in China her. Flere opplysninger kan du lese her.
Jo, da – det kan bli ei fin helg.


Nå: 0 stillingsannonser