En elektronisk fotlenke
Informasjon er aldri mer enn et tastetrykk unna, og det trengs ingen konsentrasjon for å få tak i den. Kunnskap derimot er krevende å tilegne seg. Lang tid tar det også.
Vi har hørt dem, de høyrøstede, på bussen og trikken, på toget og fortauet, i korridorer og heiser, på kafeer og i køer foran kassa, de som snakker i mobilen. Det er stemmer overalt, det summer og syder, men ingen snakker med noen som er til stede.
Vi har sett dem, de tause, de som chatter og twitrer, sjekker e-post, sjekker nyheter, sjekker været og spiller dataspill. De gjør det mens de sitter, mens de reiser seg, mens de går og når de løper. De er alltid online, og de klarer ikke å la være.
De elektroniske mediene er nyttig å kunne beherske, men hvis vi sammenligner det med bilkjøring, er det jo ikke slik at du må kjøre dag og natt når du først har fått lappen. Du bruker bilen når det trengs, ellers ikke. Når det gjelder de nye mediene, kan vi fort bli fange av det som skulle gi oss større frihet. På den måten lever vi døgnet rundt billedlig talt med en elektronisk fotlenke!
Dette er vår tids besettelse, en rus som raskt skaper avhengighet. På fint snakkes det om multitasking, et ord som betyr å gjøre flere ting på én gang. Ungdom skal være særlig flinke til multitasking, det hevdes at de kan være på nettet samtidig som de leser lekser, men forskning viser at slik nettbruk gjør dem like ukonsentrerte som personer som ikke har sovet om natta.
Ikke desto mindre er det blitt noe latterlig ved å konsentrere seg om én ting om gangen, noe helt yesterday. Enten går slike folk for å være gammeldagse, eller de er rett og slett treige og tjukke i huet! Moderne mennesker er nemlig alltid på nett, alltid å få tak i, og svarer de ikke straks, er det en fornærmelse. Svar kan ikke utsettes, da er en snart helt out, og utafor vil ingen være.
Vi har aldri vært så velinformerte som vi er i dag, sies det, så oppdaterte. Men spørsmålet er hvor viktig informasjonen er. Mye tyder på at vi bryr oss lite om å skille vesentlig fra uvesentlig. Vi lurer oss gladelig unna strevet med å velge å skille klint fra hvete. Vi kan bare surfe i vei og se om det dukker opp noe spennende.
Informasjon er aldri mer enn et tastetrykk unna, og det trengs ingen konsentrasjon for å få tak i den. Kunnskap derimot er krevende å tilegne seg. Lang tid tar det også. Kunnskap må en også slite for å huske, men det slipper vi på nettet, for informasjonsteknologien husker for oss. Alt finnes der ute, alt er lagret, mens våre egne hoder blir stadig mer svimlende tomme av jakta på likt og ulikt.
Uro er blitt en folkesjukdom, og særlig plager den de unge. Den nye teknologien gir elever problemer med å konsentrere seg på skolen. Derfor er det ikke rart at kunnskapsnivået hos elevene jamt over er lavt. De vokser opp i et informasjonssamfunn, ikke egentlig et kunnskapssamfunn. Informasjon er til bruk og kast, mens kunnskap er noe som skal bygges og gjøre en klokere. For den arbeidende kvinne og mann kan få ting derfor være viktigere enn å lære ungene å samle seg!
Artikkelen har stått på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2011
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox