En sterk melding
USA vil gi israelerne gratis jagerfly til en verdi av 18 milliarder kroner for tre måneders stans i boligbyggingen på palestinsk jord. Slå den!
stig.christensen@lomedia.no
Det kommer sterke meldinger fra det internasjonale samfunn om dagen. En av dem kommer fra USA, der Israel blir tilbudt gratis jagerfly av mest avanserte type for 90 dagers stans i byggingen på palestinsk område. Så langt er altså den internasjonale lammelsen og unnfallenheten overfor Israel kommet.
Noe av det sterkeste med denne historien er at israelske hauker kaller det en «felle». De får 200 millioner kroner per dag for å vente litt med byggingen på okkupert område. En felle!! Palestinerne på sin side mener USA må anerkjenne 1967-grensene hvis de ikke klarer å overtale israelerne til å stanse byggingen av bosettinger.
Palestinerne anser at den halve millionen med israelere som bor i de 120 bosettingene inne på palestinsk jord, på det okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, utgjør en trussel mot en framtidig selvstendig palestinsk stat. Det er forsiktig sagt. Det er nok av informasjon om hvilket helvete palestinerne er utsatt for i forbindelse med okkupasjonen og eksistensen av bosettinger i deres landområde. Det dreier seg om veisperringer, kontroll, nedverdigelse, skremmeskudd og rene drap. Det dreier seg om veier som bare israelerne får ta i bruk, og det handler om en mur som hindrer palestinere å oppsøke sine egne eiendommer.
Hele verdenssamfunnet, inkludert USA, mener bosettingene er ulovlige. Likevel har byggingen av bosettinger økt under hver eneste israelske regjering siden okkupasjonen begynte i 1967, ifølge NTB.
Forhandlinger og sterke politiske fordømmelser overfor Israel er prøvd ut i bestrebelsene på å gi palestinerne et verdig liv innen egen stat. Intet har ført fram, snarere tvert imot. Okkupasjonen har økt i styrke i form av stadig flere israelske bosettere. Men når spørsmålet av boikott av Israel kommer på bane, blir alt veldig vanskelig.
Ja, vel. La gå med at det er problematiske avveininger. I spørsmålet om å boikotte varer fra de israelske bosettingene, kan israelerne si at de er produsert utenfor, merke om og gjøre det vanskelig å vite hvor varene egentlig kommer fra. Om kulturboikott kan man si at da avskjærer man kontakten med gode krefter innenfor det israelske samfunnet.
Det viktigste er likevel at tiden går, og intet positivt skjer i spørsmålet om å gi palestinerne et verdig liv. I går sendte NTB ut en melding, «Fakta om sanksjonene mot Burma». Der har det vist seg at det ikke har vært så vanskelig. EU innførte sanksjoner mot Burma i 1996. De omfattet eksport av våpen og utstyr som man mente kunne brukes til å undertrykke befolkningen!! USA innførte sanksjoner etter at juntaen slo ned et studentopprør i 1988 (jfr Israels krig mot Gaza i 2008/2009). Siden 1997 har det vært forbudt for amerikanske borgere og selskaper å investere i Burma. I 2003 ble all import fra Burma forbudt, finanstransaksjoner begrenset og midlene til burmesiske finansinstitusjoner sperret. Også Australia, Canada og New Zealand har innført ulike former for sanksjoner mot Burma.
Det er med andre ord mulig å få til noe hvis viljen er til stede.
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.
Hanna Skotheim
Somaliske menn vil samarbeide med barnevernet: – Vi må få vekk frykten
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-aksjonen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Kommentar
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.
Ida Bing
Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Her skal Camilla kjøre opp på nytt. Se dommen fra sensor Morten
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset