JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En stille vogn

Et rom for ettertanke og ro der hvor folk ferdes. Det er tanken bak kapellet på Åndalsnes stasjon. Men her er også plass til seremonier som barnedåp og bryllup.

oystein@lomedia.no

Med alter laget av sviller og skinner, en lysestake av toghjul og bibelsitater i taket er den renoverte vognen åpen for alle. Før jul er det adventstreff med arrangementer for skoleklasser og barnehager.

– I 2007 var cirka 20 000 innom, i fjor var tallet litt høyere. Særlig på sommeren er kapellet godt besøkt, der det ligger midt i smørøyet, forteller styreleder Sigurd Bredal i Stiftelsen Åndalsnes Togkapell.

Eierne i stiftelsen er Den norske kirke, Frelsesarmeen og Pinsemenigheten Kilden.

Høytidelig.

Bredal var regionsjef i NSB Biltrafikk inntil han sluttet for noen år siden. Selve vogna fikk stiftelsen formelt kjøpt for én krone.

– Den var restaurert. Det eneste vi gjorde var å flytte litt på noen seter, bygge alter og installere strøm, sier Bredal.

Kapellet er åpent alle dager i året, og kun stengt om natten. Det ble vigslet i juni 2003 av daværende biskop Odd Bondevik, med kong Harald og dronning Sonja som æresgjester.

Etter å ha gått i årevis på Bergensbanen, ble den totalrenoverte vogna flyttet til sidesporet ved stasjonen som en del av kirkens satsing på å få ”alteret ut til folket”. Dette prosjektet begynte på en brygge i Tønsberg. Etter hvert er i alt 30 kapell plassert på litt uvanlige steder: I en rorbu, på et kjøpesenter, ved et travelt torg og i en bunkers fra 2. verdenskrig.

Sosialt.

Inni er jernbanevogna todelt. Et uformelt møterom, en ”vaffelavdeling” etter mønster av sjømannskirken, har småbord og løse stoler i sittegrupper.

De kirkelige handlingene foregår i selve kapellet, der det er 25 seter. Her er par blitt viet og barn båret til dåpen. Besøkende kan sette fra seg stearinlys på det tunge vognhjulet som er rommets lysestake.

Nå bygges det skysstasjon på Åndalsnes, og i den forbindelse utvides plattformen.

– Vi har fått beskjed fra Jernbaneverket om at de flytter skinnegangen, men for oss får det ingen praktisk betydning, sier Sigurd Bredal.

Annonse
Annonse