Enda en utsettelse
Enda en gang utsatte Tariffnemnda behandlingen av kravet om allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ved skips- og offshoreverftene. Gårsdagens planlagte møte ble avlyst på grunn av datatrøbbel. Ny møtedato rett over påske: 25. mars.
I snart ett år har Fellesforbundet forsøkt å få orden på lønns- og arbeidsforholdene ved norske skips- og offshoreverft. I mars i fjor sa Norsk Industri ja til å forhandle om en avtale med forbundet. Den skulle gjelde lønns- og arbeidsvilkår som skal være minstenivå for ansatte hos underentreprenører og utleiebedriften uten tariffavtale.
Avtalen lå nesten ferdig til underskrift da Norsk Industri snudde i mai. Arbeidsgiverforeningens forklaring til magasinett.org: "Vi følte vel at vi ikke fikk nok ut av forhandlingene med Fellesforbundet."
Omfattende dokumentasjon
19. januar hadde forbundsstyret gitt ledelsen fullmakt til å kreve allmenngjøring, i tilfellet Fellesforbundet ikke lyktes med å inngå en avtale med Norsk Industri. Fellesforbundet sendte så kravet om allmenngjøring ved skips- og offshoreverftene til LO som formelt må begjære den overfor Tariffnemnda. Det ble lagt ved omfattende dokumentasjon av sosial dumping.
Utsettelse, utsettelse, utsettelse
Nemndas første møte skulle være 22. oktober i fjor, men det var ikke mulig å samle medlemmene. Ny møtedato var 15. november. På dette møtet ble nemndas medlemmer enige om at også oppdragsgiverne skulle gis anledning til å ta stilling til den fremlagte dokumentasjonen. De fikk en svarfrist på 14 dager.
Ny møtedato: 19. desember. Møtet ble avlyst. Grunn: verftene og oppdragsgivere hadde bedt om utsatt tilsvarsfrist og fått innvilget den. Ny møtedato: 28. januar. NHO ber enda en gang om utsettelse av tilsvarsfristen, og får innvilget den.
Neste møte: 10. mars. Avlyst på grunn av datatrøbbel. Nytt møte er altså berammet til 25. mars. Fordi saken har vært en stund nå, kan det være nyttig å presentere Fellesforbundets og LOs krav til allmenngjøring på nytt.
Lønn og arbeidstid
Forbundet og LO krever at følgende bestemmelser av Verkstedoverenskomsten allmenngjøres:
– Lønnssatsene for fagarbeidere, spesial- og hjelpearbeidere
– Arbeidstid (både ordinær og ved skiftarbeid)
– Overtids- og skifttillegg
– Arbeidstøy
– Arbeid utenfor egen bedrift (reise, opphold, kost og losji, pluss 20 % lønnstillegg for oppdrag utenfor bedriften)
– Regulering av allmenngjøringsvedtak (skal gjelde til én måned etter tariffperiodens utløp, altså fram til 30. april 2008)
Minst 143 kroner i timen
Tariffens timelønn for fagarbeidere er 119,50 kroner. I tillegg begjæres ”20-prosenten” for arbeid utenfor egen bedrift. Det tilsier en minstelønn på 143,40 kroner. Etter ett års arbeid som fagarbeider ved verftene stiger den til 144,71 kroner i timen. Satsene for spesial- og hjelpearbeidere er noe lavere.
Deler av Verkstedoverenskomsten er allerede allmenngjort ved syv petrokjemiske landanlegg: Melkøya (Snøhvit), Tjeldbergodden, Mongstad, Kollsnes, Kårstø, Nyhamna (Ormen Lange utenfor Molde) og Sture.
Bygningsarbeid på verftene
En rekke arbeidere fra byggfagene (som for eksempel isolatører, rørleggere og stillasarbeidere) har oppdrag på verftene. Helt siden allmenngjøringen av byggfagoverenskomsten, som gjelder hele landet, har arbeidsgiverne sådd tvil om hvorvidt disse gruppene skal lønnes etter den allmenngjorte byggfagoverenskomsten. Altså om den lovpålagte lønn for bygningsarbeidere gjelder når de jobber på verftene – og ikke på en byggeplass slik det står i forskriften til Tariffnemnda.
Fellesforbundet mener at allmenngjøring av byggfagoverenskomsten(FOB) gjelder arbeidets art og tariffavtalens virkeområde, ikke hvor bygningsarbeidet utføres. Forbundet understreker derfor at FOB-arbeid som utføres innen skips- og verftsindustrien er underlagt allmenngjøring.
Mest lest
For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.
Brian Cliff Olguin
Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.
Simen Aker Grimsrud
Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Både arbeidsfolk og hjemløse går sultne: – Newcastle er et drittsted
Debatt
Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE, skriver, skriver Rebekka Thoresen.
Privat
«Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Kommentar
Vannkrafta vår har gitt velstand og velferd. Nå selges den til høystbydende, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Fyller 75 år
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Valla forsvarer arbeidslinja, kaller strømprisene uholdbare og tror ikke bunnen er nådd for Ap
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.
AHMED GABER / Reuters / NTB
Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl