JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-avtalen under ild

EL & IT i Rogaland og Akerhus og enkelte i Fellesforbundet har èn ting felles; motstand mot EØS-avtalen og alle EU-direktiver den bringer med seg.

nina.sandaas@lomedia.no

Etter 15 år med EØS-avtale må den nå evalueres, også fordi avtalen betyr at en rekke EU-direktiver blir tatt direkte inn i norsk lovverk, mente Steffen Høiland , representant for Rogaland fylke.

Er EØS best for Norge?

Han var den første av et lang rekke delegater som i debatten om handlingsprogrammet ønsket mye skarpere formuleringer om EØS-avtalen og/eller tjeneste-, vikarbyrå- og postdirektivene.

– Er EØS-avtalen den beste løsningen for Norge? Hvorfor skal det sosialdemokratiske Norge følge et kapitalistisk Europa, spurte Høiland retorisk.

Det er ikke for sent for regjeringen å snu om tjenestedirektivet. Ifølge Høiland skulle kongressen ha blitt hørt om dette. Derfor må det gå an å få et krav om reservasjonsrett mot tjenestedirektivet inn i LOs handlingsprogram.

«EØS-dyret»

Han fikk støtte fra neste taler, Therese Anita Holmen, også hun fra Rogaland. Holmen mente regjeringen må snu i denne saken. Terje Skog fra El&IT karakteriserte EØS-avtalen som «dyret» og at den står i veien for et nytt industrikraftregime.

– Vi må stille krav om at EØS-avtalen må vike. Det må bli slutt på at EØS-lojaliteten er viktigere enn alt annet, framholdt Skog.

Mer omfattende en ventet

Ove Toska fra samme forbund mente EØS-avtalen griper inn i norsk arbeidsliv på en langt mer omfattende måte enn det man trodde for 15 år siden. Han beklaget sterkt at LOs fire krav til tjenestedirektivet ikke kunne få de nødvendige politiske garantier.

Rolf Bersås fra Rogaland ønsket et klart nei fra kongressen til tjenestedirektivet som er like uhumskt i dag som for noen år siden. Det samme «neiet» ønsket Arne Byrkjeflot fra Sør-Trøndelag fylke.

Mot alle direktiver

Fellesforbundets Bjørn Sigurd Svingen støttet alle forbund som er i kamp mot et eller annet direktiv. Ifølge Svingen har alle kamper en fellesnevner: EØS-avtalen som må få en grundig gjennomgang.

– Og for øvrig er jeg mot alle direktiver fra EU. Så kort var formuleringen fra Fellesforbundets Gunn Dønnestad Hansen som egentlig tok ordet for å snakke om el-overfølsomhet.

Andre var mer reflekterte. Postkoms leder, Odd Christian Øverland, som kjempet for kongressens aksept av å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet, var ikke redd for å sette EØS-avtalen på spill.

– Jeg vet at noen frykter avtalen kan svekkes. Jeg tror ikke det. Det eneste riktige er å si nei til postdirektivet, slik mange EU-land selv har gjort, understreket Øverland.

Annonse
Annonse