Et stykke fram
Likestillingsloven er mer enn 30 år gammel. Lovens målsetting er et godt stykke unna. Skrittene framover blir litt puslete og korte.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Likestillingsloven av 9. juni 1978, som sist ble revidert 19. juni 2009, er temmelig klar i sin målsetting. Loven skal fremme likestilling mellom kjønnene, men sier også tydelig at kvinnenes stilling i samfunnet skal bedres. Når loven vekter kvinneperspektivet ekstra, er det rett og slett fordi det har vært nødvendig.
En fersk undersøkelse på likestilling i regi av Manpower/Work Life der norske og svenske forhold sammenliknes, forteller at det fortsatt er et stykke vei å gå før vi kan snakke om gjennomført likestilling. Det viser seg også at gamle tradisjoner er vanskelig å bryte. Der hvor det er overvekt av menn på en arbeidsplass, jo mer utilpass føler kvinnene seg når det gjelder å ha likestilte muligheter.
Formålet med likestillingsloven er at begge kjønn skal få like muligheter i samfunnsliv, hjem og arbeid, med det ovennevnte trykket på særlig å bedre kvinners muligheter. Når vi ser på den ferske undersøkelsen er det all grunn til å understreke denne positive «forskjellsbehandlingen», fordi det fortsatt er særlig tre områder som skiller seg negativt ut: Lik lønn for likt arbeid, muligheter til karriereopprykk og muligheter til å bli sjef.
At industrien og bygg- og anleggsvirksomhet skiller seg ekstra negativt ut, har en eneste forklaring: det er mannsdominerte arbeidsplasser der gammel tradisjon og nedarvede holdninger sitter som klister i veggene. Men det må jo ikke være sånn. Dette har først og fremst med misforstått mannskultur å gjøre, og det er det bare mannen selv som kan gjøre noe med.
Selv om undersøkelsen viser at det står noe dårligere til med likestillingen hos våre svenske naboer, er ikke forskjellene nevneverdig store. Det er grunn til skjerping på begge sider av grensa. Løsningene finnes først og fremst i å gjøre noe med nedarvede tradisjoner, for når et stort antall kvinnelige norske studenter regner med at de vil møte diskriminering i sine framtidige jobber, sitter gammelt arvegods i grå hjerneceller mye mer fastlimt i veggene enn det strengt tatt bør gjøre.
Når medarbeidere på arbeidsplasser der likestillingen er reell nok selv opplever arbeidsplassene som effektive og trivelige, bør det være et tydelig nok signal til å hviske de mannsdominerte virksomhetene noe i øret. I stedet for å møte kvinners valg av såkalte typiske mannsyrker med undring og rar oppførsel, burde slike valg i stedet applauderes som et virkemiddel til å rive ned gamle kjønnsbarrierer. Det vil i hvert fall et godt stykke på vei virke positivt for likestillingen. Et åpnere og mer fleksibelt arbeidsliv der kjønnsaspektet teller minst mulig og mulighetene legges reelt til rette for alle, er fortsatt målet for likestillingsloven. Men veien fram? Den er tydeligvis fortsatt lang nok.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Brian Cliff Olguin