JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolekrise

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker risikerer å bli lagt ned før skolestart

Lærere og stab avbrøt feriene sine og møtte på allmøte torsdag. Der fikk de en nådeløs beskjed: Sørg for at elevtallet er doblet før 15. august. Ellers så starter ikke skoleåret.
Elevtallet må økes fra 17 til 35 dersom skoleåret skal starte.

Elevtallet må økes fra 17 til 35 dersom skoleåret skal starte.

Sidsel Valum

ola.tommeras@fagbladet.no

Ungdom svikter folkehøgskoler over hele landet. De siste åra har søkertallene stupt. Så også på Ringsaker. Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker, som i sommer har byttet navn til Ringsaker folkehøgskole, eies av LO.

Skolen har kun fått 17 søkere til inneværende skoleår. Det fikk styreleder til å sette foten ned i styremøte onsdag denne uka.

Beskjeden til skolens ledelse var at elevtallet må økes fra 17 til 35 dersom skoleåret skal starte.

Nedbemannet kraftig

– Vi har vært gjennom en dramatisk nedbemanning. Vi flyter økonomisk, og hadde forberedt et skoleår med et lite elevkull. Pedagogisk var vi klare for å levere et bra resultat med et lite kull, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.

Skolen har flere nye prosjekter i startgropen, blant annet ei ny linje som det knyttes store forventninger til – «Politikk og strategi» – men det betinger altså at eier lar skolen få starte skoleåret.

Underlig av LO

– Det kommer alltid noen søkere etter sommerferien. Vi håper fortsatt og skal prøve alt vi kan, sier rektor til Fagbladet like før hun skal ha allmøte med lærere og øvrig personal.

Kravet ble kjent for de ansatte da de fikk hasteinnkalling i går til allmøtet. Det skapte frustrasjon og sinne.

– Jeg synes det er underlig at en LO-eid skole behandler ansatte på denne måten, sier lærer Benedicte Hambro.

Hun har jobbet ved Ringsaker folkehøyskole de siste tre årene, men har en hel yrkeskarriere i norske folkehøgskoler siden 1988.

– Denne skolen er slik man ønsker at andre folkehøgskoler skal bli, en skole der elevene får faglig kompetanse framfor kun å ha et hvileår, sier hun.

Styreleder Kristin Sæther vil verken bekrefte eller avkrefte et krav om 35 elever for at skoleåret skal få komme i gang.

Når Fagbladet snakker med henne dagen etter allmøtet, sier hun:

– Først og fremst vil jeg si at jeg forstår at ansatte er bekymret. Det er dramatisk å kunne miste jobben.

– Jeg ønsker ikke å referere fra styremøter, sier hun, men fastholder at det ikke er grunnlag for drift med dagens søkertall.

– Vi trenger flere elever enn en halv skoleklasse. Det er ikke grunnlag for drift med 18 elever, sier hun til Fagbladet.

Kjent problem

Sæther reagerer på at ansatte uttaler til Fagbladet at det er underlig med en slik behandling av ansatte på en LO-eid skole.

– Ringsaker folkehøgskole er et aksjeselskap. Det er styret, ikke eieren som stiller krav til organisasjonen, sier hun. Hun avviser at pålegget om flere elever kan ha kommet overraskende.

– Det varierende søkertallet til skolen har vært diskutert i styret i 22 år, spesielt de siste fem, seks årene har det vært diskusjon om elevtallet. Jeg vet at de ansatte nå jobber for fullt for å få det til, for å få elever nok til at det blir drivverdig. Jeg avventer å uttale meg som styreleder til jeg jeg vet resultatet, sier hun.

Stor faglig tyngde

– Ringsaker folkehøgskole trengs i det norske samfunnet. Det er en skole med stor faglig tyngde som fyller et mandat om å få elevene til å bli aktive samfunnsdeltakere. Det er hva andre folkehøgskoler forsøker å rette seg mot, mener rektor Ingvild Tollehaug Jevne.

Folkehøgskolen på Ringsaker har slitt med oppfattelsen av at skolen har partipolitisk tilknytning.

– Den er eid av fagbevegelsen, men er ikke tilknyttet politiske partier. Navneskiftet i sommer var for å tydeliggjøre at skolen er åpen for alle. Vi har opplevd navnet Arbeiderbevegelsens folkehøgskole som begrensende, forteller Tollehaug Jevne.

Warning
Annonse
Annonse