Olavshallen i Trondheim
Avverget streik: – Jeg har en god følelse, men er ganske tom i kroppen
Ledelsen og fagforeninga ved Olavshallen i Trondheim har vært uenige om hvordan ny tariffavtale skal se ut. I natt ble partene enige hos Riksmekleren. Fagforbundet-nestleder kaller avtalen «helhetlig og god».
SLITEN: Henrik Torgersen beskriver den siste tiden som en tøff periode på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal
berit.baumberger@fagbladet.no
Olavshallen i Trondheim er én av fire store konsertarenaer i Norge som de siste årene har gått over til arbeidsgiverforeningen Spekter. I den forbindelse skal de ansatte vekk fra KS' tariffavtale.
Mandag møtes Fagforbundet og Spekter hos Riksmekleren i Oslo.
Klubbleder Henrik Torgersen i Olavshallen beskriver en lengre prosess før det ble enighet klokken 01.30 natt til tirsdag.
– Jeg har akkurat våknet og tatt meg en dusj. Det er deilig å tenke på at vi slipper å streike, sier klubbleder Torgersen tirsdag morgen.
FORNØYD: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er fornøyd med enigheten, som varer fram til våren 2026.
Kari-Sofie Jenssen
Pensjon viktigst
Ifølge Fagforbundet har striden stått om pensjon, og de hevder Olavshallen i fjor høst gikk inn for en innskuddspensjon.
Arbeidsgiver har så langt ikke kommentert påstanden om at innskuddspensjon lå på bordet.
I en pressemelding tirsdag morgen skriver Fagforbundet at partene ble enige om en hybridpensjon i natt:
– Det betyr at Trondheims storstue kan fortsette å holde dørene åpne for publikum. Det er godt for innbyggerne, og det er godt for de ansatte som elsker å jobbe med kultur og arrangementer, sier Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, i pressemeldinga.
Mens innskuddspensjon utbetales i en begrenset periode, er hybridpensjon en livsvarig ytelse.
– Vi har sikret en helhetlig og god overenskomst som sikrer de ansatte trygge pensjons- og arbeidsrettigheter. Det er vi fornøyde med, sier Larsen i meldinga.
Fornøyd arbeidsgiver
Ingvild Dahl Dørnes, kommunikasjonssjef i Spekter, er fornøyd med å ha unngått streik.
– En streik ville ha gått kraftig ut over både Olavshallen, kulturarrangører i lokalene og publikumstilbudet. Vi har ingen ytterligere kommentarer til løsningen, som nå skal ut på uravstemning, skriver Dahl Dørnes til Fagbladet.
Adm. dir. i Olavshallen, Ann Elisabeth Wedø, ønsker ikke å kommentere på løsningen, men hun forklarer bakgrunnen for hvorfor de ønsket å endre pensjonsordningen. Ansatte har per i dag offentlig tjenestepensjon.
– I fjor fikk vi en «ekstraregning» på 2,8 millioner i reguleringspremie, noe som ga en pensjonskostnad på 4,8 millioner i 2023. For en bedrift med 21 ansatte er det veldig mye. Siden selskapet er i en krevende økonomisk situasjon, ba styret meg om å utrede alternative ordninger, sier Wedø.
Ønsker forutsigbarhet
Hun vil ikke si om de ønsket seg innskuddspensjon, slik Fagforbundet hevder.
– Vårt mål har vært å ivareta de ansatte, å redusere de årlige kostnadene og få en mer forutsigbar pensjonsordning med tanke på kostnadsnivå, sier Wedø.
– I Stavanger og i Skien beholder de ansatte etter alt å dømme offentlig tjenestepensjon også etter overgang til Spekter?
– Jeg kjenner ikke situasjonen i detalj andre steder, men Olavshallen er et AS, og vi opererer i et kommersielt marked og står helt uten offentlige tilskudd på drifta. Når pensjon utgjør om lag ti prosent av omsetningen, klarer vi ikke å tjene det inn, sier hun.
Fortsatt usikkerhet for renholderne
Spørsmålet om hvorvidt renhold i Olavshallen skal settes ut til eksterne aktører, er fortsatt ikke avklart. Ny såkalt «sourcingstrategi» blir tema på styremøte i Olavshallen onsdag.
– Vi er livredde for å miste disse damene her, sa klubbleder Torgersen til Fagbladet tidligere i uka, med henvisning til renholdere som har mange tiår bak seg i Olavshallen.
Torgersen er sliten etter det han kaller en tøff periode.
– Jeg har en god følelse, men er ganske tom i kroppen, sier han tirsdag morgen.
– De fikk mye av det de ville, så fikk i til slutt det vi trengte for å kunne signere. Så blir det uravstemning onsdag, det tror jeg går bra, sier Torgersen.