JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olavshallen i Trondheim

Avverget streik: – Jeg har en god følelse, men er ganske tom i kroppen

Ledelsen og fagforeninga ved Olavshallen i Trondheim har vært uenige om hvordan ny tariffavtale skal se ut. I natt ble partene enige hos Riksmekleren. Fagforbundet-nestleder kaller avtalen «helhetlig og god».
SLITEN: Henrik Torgersen beskriver den siste tiden som en tøff periode på jobb.

SLITEN: Henrik Torgersen beskriver den siste tiden som en tøff periode på jobb.

Martin Guttormsen Slørdal

berit.baumberger@fagbladet.no

Olavshallen i Trondheim er én av fire store konsertarenaer i Norge som de siste årene har gått over til arbeidsgiverforeningen Spekter. I den forbindelse skal de ansatte vekk fra KS' tariffavtale.

Mandag møtes Fagforbundet og Spekter hos Riksmekleren i Oslo.

Klubbleder Henrik Torgersen i Olavshallen beskriver en lengre prosess før det ble enighet klokken 01.30 natt til tirsdag.

– Jeg har akkurat våknet og tatt meg en dusj. Det er deilig å tenke på at vi slipper å streike, sier klubbleder Torgersen tirsdag morgen.

FORNØYD: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er fornøyd med enigheten, som varer fram til våren 2026.

FORNØYD: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er fornøyd med enigheten, som varer fram til våren 2026.

Kari-Sofie Jenssen

Pensjon viktigst

Ifølge Fagforbundet har striden stått om pensjon, og de hevder Olavshallen i fjor høst gikk inn for en innskuddspensjon.

Arbeidsgiver har så langt ikke kommentert påstanden om at innskuddspensjon lå på bordet.

I en pressemelding tirsdag morgen skriver Fagforbundet at partene ble enige om en hybridpensjon i natt:

– Det betyr at Trondheims storstue kan fortsette å holde dørene åpne for publikum. Det er godt for innbyggerne, og det er godt for de ansatte som elsker å jobbe med kultur og arrangementer, sier Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, i pressemeldinga.

Mens innskuddspensjon utbetales i en begrenset periode, er hybridpensjon en livsvarig ytelse.

– Vi har sikret en helhetlig og god overenskomst som sikrer de ansatte trygge pensjons- og arbeidsrettigheter. Det er vi fornøyde med, sier Larsen i meldinga.

Fornøyd arbeidsgiver

Ingvild Dahl Dørnes, kommunikasjonssjef i Spekter, er fornøyd med å ha unngått streik.

– En streik ville ha gått kraftig ut over både Olavshallen, kulturarrangører i lokalene og publikumstilbudet. Vi har ingen ytterligere kommentarer til løsningen, som nå skal ut på uravstemning, skriver Dahl Dørnes til Fagbladet.

Adm. dir. i Olavshallen, Ann Elisabeth Wedø, ønsker ikke å kommentere på løsningen, men hun forklarer bakgrunnen for hvorfor de ønsket å endre pensjonsordningen. Ansatte har per i dag offentlig tjenestepensjon.

– I fjor fikk vi en «ekstraregning» på 2,8 millioner i reguleringspremie, noe som ga en pensjonskostnad på 4,8 millioner i 2023. For en bedrift med 21 ansatte er det veldig mye. Siden selskapet er i en krevende økonomisk situasjon, ba styret meg om å utrede alternative ordninger, sier Wedø.

Ønsker forutsigbarhet

Hun vil ikke si om de ønsket seg innskuddspensjon, slik Fagforbundet hevder.

– Vårt mål har vært å ivareta de ansatte, å redusere de årlige kostnadene og få en mer forutsigbar pensjonsordning med tanke på kostnadsnivå, sier Wedø.

– I Stavanger og i Skien beholder de ansatte etter alt å dømme offentlig tjenestepensjon også etter overgang til Spekter?

– Jeg kjenner ikke situasjonen i detalj andre steder, men Olavshallen er et AS, og vi opererer i et kommersielt marked og står helt uten offentlige tilskudd på drifta. Når pensjon utgjør om lag ti prosent av omsetningen, klarer vi ikke å tjene det inn, sier hun.

Fortsatt usikkerhet for renholderne

Spørsmålet om hvorvidt renhold i Olavshallen skal settes ut til eksterne aktører, er fortsatt ikke avklart. Ny såkalt «sourcingstrategi» blir tema på styremøte i Olavshallen onsdag. 

– Vi er livredde for å miste disse damene her, sa klubbleder Torgersen til Fagbladet tidligere i uka, med henvisning til renholdere som har mange tiår bak seg i Olavshallen.

Torgersen er sliten etter det han kaller en tøff periode.

– Jeg har en god følelse, men er ganske tom i kroppen, sier han tirsdag morgen.

– De fikk mye av det de ville, så fikk i til slutt det vi trengte for å kunne signere. Så blir det uravstemning onsdag, det tror jeg går bra, sier Torgersen.

Warning
Annonse
Annonse