JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

Idun Teeuwen

Skoler og barnehager mister ansatte

Barnehageansatt Ingeborg (21) ble sykmeldt under pandemien. Nå finner hun seg et annet yrke

Koronakommisjonen konkluderte med at ansatte i barnehage og skole burde blitt prioritert tidligere i vaksinekøen. Ingeborg Eikeland er en av mange som ser seg om etter et annet yrke i kjølvannet av pandemien.



29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33

redaksjonen@fagbladet.no

Ingeborg Eikeland (21) sitter på en liten krakk i et av lekerommene. Barnelatter og noen hyl kan høres gjennom døra. Eikeland har jobbet i Epleskogen barnehage i Sandvika i snart fem år. Hun jobbet senvakten den 12. mars 2020, da hele landet ble stengt ned. Med en litt urolig følelse sendte hun hjem barna, uten å vite hvor lenge det kom til å gå før de var tilbake igjen.

– Det var vanskelig at barna måtte være hjemme. Barnehagen er et fristed, og sosialiseringen barna får er helt essensiell, sier hun til Fagbladet.

Ekstra arbeidsoppgaver

Ingen kunne forestille seg hvordan de neste to årene kom til å bli. De ansatte ved Epleskogen barnehage, og alle andre barnehager rundt i landet, hadde en vanskelig, stressende og slitsom tid i vente.

– Vi var på rødt nivå veldig lenge, og det er nok det mest utfordrende vi har vært med på.

Da barnehagen var på rødt nivå fikk alle ansatte ansvaret for fem barn hver. Dette var en kohort, og alle kohortene måtte holde seg atskilt. Rødt nivå for de ansatte betydde også flere arbeidsoppgaver. Alle lekene måtte vaskes hver dag, barna måtte holdes atskilt og lekerommene måtte rengjøres. Når man i tillegg har fem barn å passe på, ble arbeidsbøren overveldende.

– Vi var alene og fikk ikke samarbeide med hverandre. Vi hadde ingen å prate med om hvordan jobben gikk.

Barnehageansatte og lærere burde blitt prioritert

Koronakommisjonen kom nylig ut med en rapport om Norges håndtering av pandemien. En av konklusjonene i rapporten er at Erna Solbergs regjering burde ha prioritert ansatte i skole og barnehage tidligere i koronavaksineringen.

– Kommisjonen anbefaler en vaksineprioritering som bidrar til å redusere pandemikonsekvensene for barn og unge. I covid-19-pandemien betyr det tidlig vaksinering av ansatte i skoler og barnehager. Det kan også tenkes situasjoner hvor barn og unge selv bør prioriteres for vaksinering, heter det i kommisjonens andre delrapport.

I juni 2021 ga regjeringen kommunene muligheten til å prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinekøen, slik at flest mulig hadde fått vaksine før sommerferien var over.

Det synes Ingeborg Eikeland er altfor sent. Etter en spesielt vanskelig vakt satte hun seg ned på kvelden og begynte å skrive.

«Jeg elsker jobben min. Men hvorfor blir vi ikke prioritert?»

Teksten ble til et leserinnlegg som ble publisert i Aftenpostens Si;D debattarena. Eikeland var lei og sliten. Før selvtestene ble tilgjengelig hadde hun besøkt teststasjonen 17 ganger.

– Det er alltid en forkjølelse i barnehagen. Jeg følte jeg rant ned teststasjonen.

Ingen beskyttelse

De fleste gikk med munnbind på jobb, men barnehageansatte kunne ikke dette. Ansiktsuttrykk og følelser er viktig å se for barna.

– Jeg er evig takknemlig for at vi slapp å bruke munnbind, men vi burde blitt beskyttet på en annen måte, sier Eikeland.

Frykten for å være en smittespreder var stor blant de ansatte. Mange isolerte seg etter at de kom hjem fra jobb. Eikeland sluttet å besøke besteforeldrene sine, og holdt seg unna venner.

– Man kan ikke holde barn på avstand. I bakhodet hadde vi hele tiden tanken om at hvis vi ble smitta, så kunne det være opp til 70 eller 80 nærkontakter. Mange var veldig redde.

Det var ikke noe krav at de ansatte isolerte seg utenom jobb, men det ble en form for dugnad innad i barnehagen, forteller Eikeland.

Les også: Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Måtte sykmeldes

Epleskogen barnehage hadde lite smitte i forhold til mange andre barnehager, men frykten var der hele tiden.

– Jeg måtte sykmelde meg i noen uker for angst. Jeg visste lite om hva som kom til å skje, og for hver telefon jeg fikk tenkte jeg at nå er det noen som har blitt smitta. Jeg sluttet å ta buss og tog, og det ble egentlig veldig ensomt.

Da smitten begynte å roe seg, kom sykmeldingene en etter en. At barnehagen gikk rundt, hadde gått på personlig innsats.

– Vi hadde ikke tid eller mulighet til å ha avdelingsmøter på dagen, så vi satt ofte på Zoom på kveldene for å planlegge dagene.

Eikeland forteller at å få vaksinen tidligere ville gitt dem en helt annen ro.

– Det hadde tatt vekk den stressfaktoren. Vi hadde kanskje mistet redselen for å bli smittet. Det var det eneste vi tenkte på hele tiden.

Da hun ble vaksinert i slutten av juni var hun sjeleglad. Alle de ansatte benyttet første mulighet de fikk til å vaksinere seg.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Idun Teeuwen

Glemt og oversett

Vaksineringen kom først etter en utrolig utfordrende periode. Eikeland og kollegaene følte seg oversett og glemt av regjeringen.

– Vi synes rett og slett at vi fikk lite kred, og ingen takk for arbeidet vårt. Vi kunne blitt nevnt i en bisetning i det minste. Det hadde ikke kostet mye for at vi følte at vi ble satt pris på.

Leder av Fagforbundet barn og oppvekst i Oslo, Berit Tevik mener også barnehage- og skoleansatte burde blitt prioritert. Allerede i mars 2021 sa hun til VG at hun mente denne prioriteringen skulle på plass.

– Vi så allerede da og har sett nå hvordan pandemien påvirket disse ansatte. Sykefraværet har vært skyhøyt lenge, og det å opprettholde forsvarlig drift har tidvis vært vanskelig. De ansatte i skole og barnehage har arbeidet i en pandemi uten noe annet enn Antibac som beskyttelse, skriver hun til Fagbladet på epost.

Hun mener det burde blitt lagt mer vekt på viktigheten av jobben de gjør. 

– Pandemien viste oss hvor avhengig samfunnet er av skole og barnehage. Selv om de ikke er på lista over samfunnskritiske funksjoner, burde muligheten for beskyttelse av smitte og viktigheten av jobben de gjør være lagt til grunn.

Som Eikeland og kollegaene hennes, har mange andre ansatte i skole og barnehage følt på hvor tung jobben har vært.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert. De opplever seg dyttet foran for å holde samfunnet åpent. De har vært enormt redde, slitne og overarbeidet. Likevel har de ytt sitt ytterste for å være der for barna våre, sier Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

Birgit Dannenberg

Mister ansatte

Tevik påpeker at en av konsekvensene av håndteringen av pandemien er at det er mange dyktige ansatte som nå forlater skole og barnehage.

En av disse er Ingeborg Eikeland. Hun skal videreutdanne seg, og er snart ferdig med lærlingtiden i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Etter de lange slitsomme to årene har nye muligheter vært fristende.

Daglig leder ved Epleskogen barnehage Anna Steinheim forteller at mangelen på personal har vært svært utfordrende. Vikarer har vært nesten umulig å få tak i, som har ført til mye ekstrajobbing.

– Det har krevd mange personalressurser. Det har vært en stor belastning for oss, sier Steinheim, og konkluderer at hun aldri har måttet være så mye leder som i denne perioden.

Prioriterte liv og helse først

Prioriteringen i vaksinekøen ble fastsatt av regjeringen etter innspill fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– I regjeringens vaksinasjonsstrategi valgte man å prioritere liv og helse først, skriver Geir Bukholm, assisterende direktør ved FHI på epost til Fagbladet.

Dette innebar at grupper der risikoen for å dø av eller bli alvorlig syk av covid-19 var størst, ble vaksinert først. Dette førte til at regjeringen prioriterte de eldste og de som tilhørte medisinske risikogrupper. Ansatte i helsetjenesten som betjente kritiske kliniske tjenester som var nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten ble også prioritert.

 – Prioritering av disse yrkesgruppene var begrunnet i at dersom behandlingskapasiteten i helsetjenesten ble vesentlig redusert på grunn av smitte, ville mange i risikogruppene dø fordi behandlingstilbudet ville bryte sammen, sier Bukholm.

Lenge mangel på vaksiner

Bukholm forteller at det var mangel på vaksiner ganske lenge, og at ansatte i skoler og barnehager som tilhørte de mest utsatte gruppene ble prioritert samtidig med prioriterte aldersgrupper eller prioriterte medisinske risikogrupper.

– Dersom man skulle fraveket denne rekkefølgen, ville det for eksempel innebære at man vaksinerte friske lærere eller barnehageansatte på 20–40 år, mens man ville la 60-åringer dø av covid-19, sier han.

Ifølge Bukholm, ble friske barn i svært liten grad alvorlig syke etter covid-19-smitte, slik at vaksinasjon av ansatte i skoler og barnehager ikke ville ha vesentlig effekt på den «direkte» sykdomsbyrden hos barna, altså den som ble forårsaket av selve infeksjonen.

– Prioritering av vaksiner, når det er mangel på vaksiner i forhold til behovet for vaksiner, er vanskelig. Man kunne gjort andre prioriteringer, og latt friske, yngre lærere og barnehageansatte gå foran i køen. Men det hadde ført til at vi hadde fått flere dødsfall og flere sykehusinnleggelser blant de eldre og blant yngre i risikogruppene, konkluderer Geir Bukholm.

Les også: «Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33



Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

Joakim sluttet som taxisjåfør og ble vognfører. Det merkes på lønna

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får elektrikeren jobben tilbake

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland. (arkivfoto)

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland. (arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

Håvard Sæbø

Hva var det blennende lyset Emil så? Hittil har ingen kunnet forklare


Flere saker