JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

Idun Teeuwen

Skoler og barnehager mister ansatte

Barnehageansatt Ingeborg (21) ble sykmeldt under pandemien. Nå finner hun seg et annet yrke

Koronakommisjonen konkluderte med at ansatte i barnehage og skole burde blitt prioritert tidligere i vaksinekøen. Ingeborg Eikeland er en av mange som ser seg om etter et annet yrke i kjølvannet av pandemien.29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33

redaksjonen@fagbladet.no

Ingeborg Eikeland (21) sitter på en liten krakk i et av lekerommene. Barnelatter og noen hyl kan høres gjennom døra. Eikeland har jobbet i Epleskogen barnehage i Sandvika i snart fem år. Hun jobbet senvakten den 12. mars 2020, da hele landet ble stengt ned. Med en litt urolig følelse sendte hun hjem barna, uten å vite hvor lenge det kom til å gå før de var tilbake igjen.

– Det var vanskelig at barna måtte være hjemme. Barnehagen er et fristed, og sosialiseringen barna får er helt essensiell, sier hun til Fagbladet.

Ekstra arbeidsoppgaver

Ingen kunne forestille seg hvordan de neste to årene kom til å bli. De ansatte ved Epleskogen barnehage, og alle andre barnehager rundt i landet, hadde en vanskelig, stressende og slitsom tid i vente.

– Vi var på rødt nivå veldig lenge, og det er nok det mest utfordrende vi har vært med på.

Da barnehagen var på rødt nivå fikk alle ansatte ansvaret for fem barn hver. Dette var en kohort, og alle kohortene måtte holde seg atskilt. Rødt nivå for de ansatte betydde også flere arbeidsoppgaver. Alle lekene måtte vaskes hver dag, barna måtte holdes atskilt og lekerommene måtte rengjøres. Når man i tillegg har fem barn å passe på, ble arbeidsbøren overveldende.

– Vi var alene og fikk ikke samarbeide med hverandre. Vi hadde ingen å prate med om hvordan jobben gikk.

Barnehageansatte og lærere burde blitt prioritert

Koronakommisjonen kom nylig ut med en rapport om Norges håndtering av pandemien. En av konklusjonene i rapporten er at Erna Solbergs regjering burde ha prioritert ansatte i skole og barnehage tidligere i koronavaksineringen.

– Kommisjonen anbefaler en vaksineprioritering som bidrar til å redusere pandemikonsekvensene for barn og unge. I covid-19-pandemien betyr det tidlig vaksinering av ansatte i skoler og barnehager. Det kan også tenkes situasjoner hvor barn og unge selv bør prioriteres for vaksinering, heter det i kommisjonens andre delrapport.

I juni 2021 ga regjeringen kommunene muligheten til å prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinekøen, slik at flest mulig hadde fått vaksine før sommerferien var over.

Det synes Ingeborg Eikeland er altfor sent. Etter en spesielt vanskelig vakt satte hun seg ned på kvelden og begynte å skrive.

«Jeg elsker jobben min. Men hvorfor blir vi ikke prioritert?»

Teksten ble til et leserinnlegg som ble publisert i Aftenpostens Si;D debattarena. Eikeland var lei og sliten. Før selvtestene ble tilgjengelig hadde hun besøkt teststasjonen 17 ganger.

– Det er alltid en forkjølelse i barnehagen. Jeg følte jeg rant ned teststasjonen.

Ingen beskyttelse

De fleste gikk med munnbind på jobb, men barnehageansatte kunne ikke dette. Ansiktsuttrykk og følelser er viktig å se for barna.

– Jeg er evig takknemlig for at vi slapp å bruke munnbind, men vi burde blitt beskyttet på en annen måte, sier Eikeland.

Frykten for å være en smittespreder var stor blant de ansatte. Mange isolerte seg etter at de kom hjem fra jobb. Eikeland sluttet å besøke besteforeldrene sine, og holdt seg unna venner.

– Man kan ikke holde barn på avstand. I bakhodet hadde vi hele tiden tanken om at hvis vi ble smitta, så kunne det være opp til 70 eller 80 nærkontakter. Mange var veldig redde.

Det var ikke noe krav at de ansatte isolerte seg utenom jobb, men det ble en form for dugnad innad i barnehagen, forteller Eikeland.

Les også: Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Måtte sykmeldes

Epleskogen barnehage hadde lite smitte i forhold til mange andre barnehager, men frykten var der hele tiden.

– Jeg måtte sykmelde meg i noen uker for angst. Jeg visste lite om hva som kom til å skje, og for hver telefon jeg fikk tenkte jeg at nå er det noen som har blitt smitta. Jeg sluttet å ta buss og tog, og det ble egentlig veldig ensomt.

Da smitten begynte å roe seg, kom sykmeldingene en etter en. At barnehagen gikk rundt, hadde gått på personlig innsats.

– Vi hadde ikke tid eller mulighet til å ha avdelingsmøter på dagen, så vi satt ofte på Zoom på kveldene for å planlegge dagene.

Eikeland forteller at å få vaksinen tidligere ville gitt dem en helt annen ro.

– Det hadde tatt vekk den stressfaktoren. Vi hadde kanskje mistet redselen for å bli smittet. Det var det eneste vi tenkte på hele tiden.

Da hun ble vaksinert i slutten av juni var hun sjeleglad. Alle de ansatte benyttet første mulighet de fikk til å vaksinere seg.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Idun Teeuwen

Glemt og oversett

Vaksineringen kom først etter en utrolig utfordrende periode. Eikeland og kollegaene følte seg oversett og glemt av regjeringen.

– Vi synes rett og slett at vi fikk lite kred, og ingen takk for arbeidet vårt. Vi kunne blitt nevnt i en bisetning i det minste. Det hadde ikke kostet mye for at vi følte at vi ble satt pris på.

Leder av Fagforbundet barn og oppvekst i Oslo, Berit Tevik mener også barnehage- og skoleansatte burde blitt prioritert. Allerede i mars 2021 sa hun til VG at hun mente denne prioriteringen skulle på plass.

– Vi så allerede da og har sett nå hvordan pandemien påvirket disse ansatte. Sykefraværet har vært skyhøyt lenge, og det å opprettholde forsvarlig drift har tidvis vært vanskelig. De ansatte i skole og barnehage har arbeidet i en pandemi uten noe annet enn Antibac som beskyttelse, skriver hun til Fagbladet på epost.

Hun mener det burde blitt lagt mer vekt på viktigheten av jobben de gjør. 

– Pandemien viste oss hvor avhengig samfunnet er av skole og barnehage. Selv om de ikke er på lista over samfunnskritiske funksjoner, burde muligheten for beskyttelse av smitte og viktigheten av jobben de gjør være lagt til grunn.

Som Eikeland og kollegaene hennes, har mange andre ansatte i skole og barnehage følt på hvor tung jobben har vært.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert. De opplever seg dyttet foran for å holde samfunnet åpent. De har vært enormt redde, slitne og overarbeidet. Likevel har de ytt sitt ytterste for å være der for barna våre, sier Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

Birgit Dannenberg

Mister ansatte

Tevik påpeker at en av konsekvensene av håndteringen av pandemien er at det er mange dyktige ansatte som nå forlater skole og barnehage.

En av disse er Ingeborg Eikeland. Hun skal videreutdanne seg, og er snart ferdig med lærlingtiden i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Etter de lange slitsomme to årene har nye muligheter vært fristende.

Daglig leder ved Epleskogen barnehage Anna Steinheim forteller at mangelen på personal har vært svært utfordrende. Vikarer har vært nesten umulig å få tak i, som har ført til mye ekstrajobbing.

– Det har krevd mange personalressurser. Det har vært en stor belastning for oss, sier Steinheim, og konkluderer at hun aldri har måttet være så mye leder som i denne perioden.

Prioriterte liv og helse først

Prioriteringen i vaksinekøen ble fastsatt av regjeringen etter innspill fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– I regjeringens vaksinasjonsstrategi valgte man å prioritere liv og helse først, skriver Geir Bukholm, assisterende direktør ved FHI på epost til Fagbladet.

Dette innebar at grupper der risikoen for å dø av eller bli alvorlig syk av covid-19 var størst, ble vaksinert først. Dette førte til at regjeringen prioriterte de eldste og de som tilhørte medisinske risikogrupper. Ansatte i helsetjenesten som betjente kritiske kliniske tjenester som var nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten ble også prioritert.

 – Prioritering av disse yrkesgruppene var begrunnet i at dersom behandlingskapasiteten i helsetjenesten ble vesentlig redusert på grunn av smitte, ville mange i risikogruppene dø fordi behandlingstilbudet ville bryte sammen, sier Bukholm.

Lenge mangel på vaksiner

Bukholm forteller at det var mangel på vaksiner ganske lenge, og at ansatte i skoler og barnehager som tilhørte de mest utsatte gruppene ble prioritert samtidig med prioriterte aldersgrupper eller prioriterte medisinske risikogrupper.

– Dersom man skulle fraveket denne rekkefølgen, ville det for eksempel innebære at man vaksinerte friske lærere eller barnehageansatte på 20–40 år, mens man ville la 60-åringer dø av covid-19, sier han.

Ifølge Bukholm, ble friske barn i svært liten grad alvorlig syke etter covid-19-smitte, slik at vaksinasjon av ansatte i skoler og barnehager ikke ville ha vesentlig effekt på den «direkte» sykdomsbyrden hos barna, altså den som ble forårsaket av selve infeksjonen.

– Prioritering av vaksiner, når det er mangel på vaksiner i forhold til behovet for vaksiner, er vanskelig. Man kunne gjort andre prioriteringer, og latt friske, yngre lærere og barnehageansatte gå foran i køen. Men det hadde ført til at vi hadde fått flere dødsfall og flere sykehusinnleggelser blant de eldre og blant yngre i risikogruppene, konkluderer Geir Bukholm.

Les også: «Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Jan-Erik Østlie

Erna ønsker å bli statsminister igjen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik


Flere saker