JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

KRITISK: Ingeborg Eikeland er kritisk til at barnehageansatte kom så langt bak i vaksinekøen.

Idun Teeuwen

Skoler og barnehager mister ansatte

Barnehageansatt Ingeborg (21) ble sykmeldt under pandemien. Nå finner hun seg et annet yrke

Koronakommisjonen konkluderte med at ansatte i barnehage og skole burde blitt prioritert tidligere i vaksinekøen. Ingeborg Eikeland er en av mange som ser seg om etter et annet yrke i kjølvannet av pandemien.29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33

redaksjonen@fagbladet.no

Ingeborg Eikeland (21) sitter på en liten krakk i et av lekerommene. Barnelatter og noen hyl kan høres gjennom døra. Eikeland har jobbet i Epleskogen barnehage i Sandvika i snart fem år. Hun jobbet senvakten den 12. mars 2020, da hele landet ble stengt ned. Med en litt urolig følelse sendte hun hjem barna, uten å vite hvor lenge det kom til å gå før de var tilbake igjen.

– Det var vanskelig at barna måtte være hjemme. Barnehagen er et fristed, og sosialiseringen barna får er helt essensiell, sier hun til Fagbladet.

Ekstra arbeidsoppgaver

Ingen kunne forestille seg hvordan de neste to årene kom til å bli. De ansatte ved Epleskogen barnehage, og alle andre barnehager rundt i landet, hadde en vanskelig, stressende og slitsom tid i vente.

– Vi var på rødt nivå veldig lenge, og det er nok det mest utfordrende vi har vært med på.

Da barnehagen var på rødt nivå fikk alle ansatte ansvaret for fem barn hver. Dette var en kohort, og alle kohortene måtte holde seg atskilt. Rødt nivå for de ansatte betydde også flere arbeidsoppgaver. Alle lekene måtte vaskes hver dag, barna måtte holdes atskilt og lekerommene måtte rengjøres. Når man i tillegg har fem barn å passe på, ble arbeidsbøren overveldende.

– Vi var alene og fikk ikke samarbeide med hverandre. Vi hadde ingen å prate med om hvordan jobben gikk.

Barnehageansatte og lærere burde blitt prioritert

Koronakommisjonen kom nylig ut med en rapport om Norges håndtering av pandemien. En av konklusjonene i rapporten er at Erna Solbergs regjering burde ha prioritert ansatte i skole og barnehage tidligere i koronavaksineringen.

– Kommisjonen anbefaler en vaksineprioritering som bidrar til å redusere pandemikonsekvensene for barn og unge. I covid-19-pandemien betyr det tidlig vaksinering av ansatte i skoler og barnehager. Det kan også tenkes situasjoner hvor barn og unge selv bør prioriteres for vaksinering, heter det i kommisjonens andre delrapport.

I juni 2021 ga regjeringen kommunene muligheten til å prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinekøen, slik at flest mulig hadde fått vaksine før sommerferien var over.

Det synes Ingeborg Eikeland er altfor sent. Etter en spesielt vanskelig vakt satte hun seg ned på kvelden og begynte å skrive.

«Jeg elsker jobben min. Men hvorfor blir vi ikke prioritert?»

Teksten ble til et leserinnlegg som ble publisert i Aftenpostens Si;D debattarena. Eikeland var lei og sliten. Før selvtestene ble tilgjengelig hadde hun besøkt teststasjonen 17 ganger.

– Det er alltid en forkjølelse i barnehagen. Jeg følte jeg rant ned teststasjonen.

Ingen beskyttelse

De fleste gikk med munnbind på jobb, men barnehageansatte kunne ikke dette. Ansiktsuttrykk og følelser er viktig å se for barna.

– Jeg er evig takknemlig for at vi slapp å bruke munnbind, men vi burde blitt beskyttet på en annen måte, sier Eikeland.

Frykten for å være en smittespreder var stor blant de ansatte. Mange isolerte seg etter at de kom hjem fra jobb. Eikeland sluttet å besøke besteforeldrene sine, og holdt seg unna venner.

– Man kan ikke holde barn på avstand. I bakhodet hadde vi hele tiden tanken om at hvis vi ble smitta, så kunne det være opp til 70 eller 80 nærkontakter. Mange var veldig redde.

Det var ikke noe krav at de ansatte isolerte seg utenom jobb, men det ble en form for dugnad innad i barnehagen, forteller Eikeland.

Les også: Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Måtte sykmeldes

Epleskogen barnehage hadde lite smitte i forhold til mange andre barnehager, men frykten var der hele tiden.

– Jeg måtte sykmelde meg i noen uker for angst. Jeg visste lite om hva som kom til å skje, og for hver telefon jeg fikk tenkte jeg at nå er det noen som har blitt smitta. Jeg sluttet å ta buss og tog, og det ble egentlig veldig ensomt.

Da smitten begynte å roe seg, kom sykmeldingene en etter en. At barnehagen gikk rundt, hadde gått på personlig innsats.

– Vi hadde ikke tid eller mulighet til å ha avdelingsmøter på dagen, så vi satt ofte på Zoom på kveldene for å planlegge dagene.

Eikeland forteller at å få vaksinen tidligere ville gitt dem en helt annen ro.

– Det hadde tatt vekk den stressfaktoren. Vi hadde kanskje mistet redselen for å bli smittet. Det var det eneste vi tenkte på hele tiden.

Da hun ble vaksinert i slutten av juni var hun sjeleglad. Alle de ansatte benyttet første mulighet de fikk til å vaksinere seg.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Da det sto på som verst under pandemien ble Ingeborg sykmeldt etter stort arbeidspress.

Idun Teeuwen

Glemt og oversett

Vaksineringen kom først etter en utrolig utfordrende periode. Eikeland og kollegaene følte seg oversett og glemt av regjeringen.

– Vi synes rett og slett at vi fikk lite kred, og ingen takk for arbeidet vårt. Vi kunne blitt nevnt i en bisetning i det minste. Det hadde ikke kostet mye for at vi følte at vi ble satt pris på.

Leder av Fagforbundet barn og oppvekst i Oslo, Berit Tevik mener også barnehage- og skoleansatte burde blitt prioritert. Allerede i mars 2021 sa hun til VG at hun mente denne prioriteringen skulle på plass.

– Vi så allerede da og har sett nå hvordan pandemien påvirket disse ansatte. Sykefraværet har vært skyhøyt lenge, og det å opprettholde forsvarlig drift har tidvis vært vanskelig. De ansatte i skole og barnehage har arbeidet i en pandemi uten noe annet enn Antibac som beskyttelse, skriver hun til Fagbladet på epost.

Hun mener det burde blitt lagt mer vekt på viktigheten av jobben de gjør. 

– Pandemien viste oss hvor avhengig samfunnet er av skole og barnehage. Selv om de ikke er på lista over samfunnskritiske funksjoner, burde muligheten for beskyttelse av smitte og viktigheten av jobben de gjør være lagt til grunn.

Som Eikeland og kollegaene hennes, har mange andre ansatte i skole og barnehage følt på hvor tung jobben har vært.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert. De opplever seg dyttet foran for å holde samfunnet åpent. De har vært enormt redde, slitne og overarbeidet. Likevel har de ytt sitt ytterste for å være der for barna våre, sier Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

– Våre medlemmer har under pandemien stått under enormt press. De har ikke følt seg verdsatt nok til å bli prioritert, sier Fagforbundets Berit Tevik.

Birgit Dannenberg

Mister ansatte

Tevik påpeker at en av konsekvensene av håndteringen av pandemien er at det er mange dyktige ansatte som nå forlater skole og barnehage.

En av disse er Ingeborg Eikeland. Hun skal videreutdanne seg, og er snart ferdig med lærlingtiden i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Etter de lange slitsomme to årene har nye muligheter vært fristende.

Daglig leder ved Epleskogen barnehage Anna Steinheim forteller at mangelen på personal har vært svært utfordrende. Vikarer har vært nesten umulig å få tak i, som har ført til mye ekstrajobbing.

– Det har krevd mange personalressurser. Det har vært en stor belastning for oss, sier Steinheim, og konkluderer at hun aldri har måttet være så mye leder som i denne perioden.

Prioriterte liv og helse først

Prioriteringen i vaksinekøen ble fastsatt av regjeringen etter innspill fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– I regjeringens vaksinasjonsstrategi valgte man å prioritere liv og helse først, skriver Geir Bukholm, assisterende direktør ved FHI på epost til Fagbladet.

Dette innebar at grupper der risikoen for å dø av eller bli alvorlig syk av covid-19 var størst, ble vaksinert først. Dette førte til at regjeringen prioriterte de eldste og de som tilhørte medisinske risikogrupper. Ansatte i helsetjenesten som betjente kritiske kliniske tjenester som var nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten ble også prioritert.

 – Prioritering av disse yrkesgruppene var begrunnet i at dersom behandlingskapasiteten i helsetjenesten ble vesentlig redusert på grunn av smitte, ville mange i risikogruppene dø fordi behandlingstilbudet ville bryte sammen, sier Bukholm.

Lenge mangel på vaksiner

Bukholm forteller at det var mangel på vaksiner ganske lenge, og at ansatte i skoler og barnehager som tilhørte de mest utsatte gruppene ble prioritert samtidig med prioriterte aldersgrupper eller prioriterte medisinske risikogrupper.

– Dersom man skulle fraveket denne rekkefølgen, ville det for eksempel innebære at man vaksinerte friske lærere eller barnehageansatte på 20–40 år, mens man ville la 60-åringer dø av covid-19, sier han.

Ifølge Bukholm, ble friske barn i svært liten grad alvorlig syke etter covid-19-smitte, slik at vaksinasjon av ansatte i skoler og barnehager ikke ville ha vesentlig effekt på den «direkte» sykdomsbyrden hos barna, altså den som ble forårsaket av selve infeksjonen.

– Prioritering av vaksiner, når det er mangel på vaksiner i forhold til behovet for vaksiner, er vanskelig. Man kunne gjort andre prioriteringer, og latt friske, yngre lærere og barnehageansatte gå foran i køen. Men det hadde ført til at vi hadde fått flere dødsfall og flere sykehusinnleggelser blant de eldre og blant yngre i risikogruppene, konkluderer Geir Bukholm.

Les også: «Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

29.05.2022
06:00
30.06.2022 12:33Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt


Flere saker