JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Lønn

Bjørn Viggo (34) måtte kjempe for å få fagarbeiderlønn

Da Bjørn Viggo Arellano Navarro fikk fagbrevet i hånda, trodde han det skulle bli en smal sak å få fagarbeiderlønn som kommunalt ansatt i en fritidsklubb i Oslo.06.08.2022
06:00
08.08.2022 09:59

ida.wangberg@fagbladet.no

Først etter fem måneder og et møte med byrådet, ville bydelen anerkjenne at fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider var relevant for fritidsklubb-jobben til Bjørn Viggo Arellano Navarro (34).

Han har i mange år kombinert jobben på SFO, som i Oslo kalles AKS, med å jobbe på Kalbakken-klubben i bydel Grorud. I desember i fjor tok han fagbrev som barne- og ungdomsarbeider i AKS-jobben, og gikk dermed opp fra assistent- til fagarbeiderlønn.

Men da han ba om det samme i fritidsklubb-jobben, fikk han nei fra bydelen. Siden han var ansatt i en assistentstilling, hadde han ikke krav på fagarbeiderlønn, mente de.

– Nyttig fagbrev

– Jeg tenkte først at det var en misforståelse, sier Navarro til Fagbladet.

– At de mente fagbrevet mitt som barne- og ungdomsarbeider ikke var relevant i jobben på fritidsklubben, virket helt absurd, sier han, og forteller at han gjennom å ta fagbrevet har utviklet seg mye i jobben.

– Mange tror at en fritidsklubb bare er et sted der ungdommene henger. Men vi jobber med å utvikle barn og ungdoms sosiale kompetanse og veilede dem i å utvikle seg selv. Noen av ungdommene som kommer til oss, er i ferd med å falle ut av storsamfunnet. De tør ikke snakke med foreldrene eller de som jobber på skolen, men oss snakker de med, og vi opplever at vi kan hjelpe dem med å finne riktig retning i livet. Og nettopp den jobben føler jeg at jeg har blitt tryggere i, og lært mer om gjennom å ta fagbrevet.

Til Rådhuset

Bjørn Viggo Arellano Navarro og hans tillitsvalgte ga seg ikke. De viste til at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i Oslo kommune for mange år siden ble enige om at de som tar fagbrev mens de jobber også skal få samme rett som lærlinger: Når de har avlagt fagprøven i et fag som er relevant for stillingen de er ansatt i, skal de lønnes som fagarbeidere.

Fagforbundets hovedtillitsvalgt i bydel Grorud hadde flere møter med bydelen, uten at arbeidsgiver gikk med på kravet om fagarbeiderlønn.

Dermed gikk saken til Fagforbundet Oslo og sekretær Ola Laskemoen, som tok lønnskravet med til Rådhuset og byrådsavdeling for finans, som har arbeidsgiveransvaret i Oslo kommune.

– Når det er uenighet om bestemmelsene i tariffavtalen, ber vi om forhandlinger om forståelsen av avtalen. I dette tilfellet var avtalen så klar at det aldri kom til forhandlinger i Rådhuset. I stedet ble det tatt en telefon derfra for å klargjøre dette for bydelen, sier Laskemoen.

Han viser til at det i 2017 ble sendt ut et rundskriv fra Byråd for finans med tittelen «Avlønning som fagarbeider etter avlagt og bestått fagprøve». Der presiseres det at «dersom en arbeidstaker i Oslo kommune får fagbrev som er relevant for stillingen man innehar, skal vedkommende deretter ha fagarbeideravlønning». Samme formulering står presisert i kommunens personalhåndbok.

– Dette handler om at lokal arbeidsgiver ikke har forstått avtaleverket. Vi ser den samme problemstillingen flere steder, men får som regel ordnet opp i det på vegne av medlemmene våre, sier Laskemoen.

Ikke lønnsøkning: Siri og Bjørn tok fagbrev, men får ikke lønnsøkning

Opp ti lønnstrinn

Etter fem måneder og mange møter, fikk altså Bjørn Viggo Navarro fagarbeiderlønn også i stillingen ved Kalbakkenklubben.

Dermed gikk han opp ti lønnstrinn, og får et par tusen kroner mer utbetalt i måneden. Det viktigste er likevel ikke pengene, mener han.

– Jeg tok fagbrevet fordi jeg elsker å jobbe med barn og ungdom. Jeg tok det for ungdommene, for å vise at jeg setter pris på dem, og for å vise at vi voksne også kan ta fagbrev, som vi oppfordrer dem til å gjøre, sier Navarro, som opplevde prosessen med å få lønn som fagarbeider som svært krevende.

– Jeg opplever at bydelen som arbeidsgiver ikke setter pris på meg som ansatt og min kompetanse.

Provoserer

Navarro er også kritisk til at bydelen ofte fronter sitt arbeid med ungdom utad, samtidig som han opplevde at han som ansatt, som jobber med ungdommene, ikke ble satt nok pris på til å få lønn for fagbrevet sitt.

– Det provoserte meg at ledere høyt oppe, bydelsdirektøren og politikerne, smykker seg med arbeidet som blir gjort for ungdommene i bydelen, og tar æren for det, mens vi ansatte blir behandlet på denne måten. Det har vært trist å se på, sier han, og legger til at han flere ganger i løpet av våren vurderte å si opp jobben på grunn av måten han opplevde å bli behandlet på.

– Men jeg bestemte meg for å ikke slutte på grunn av ungdommene. Hadde jeg sluttet, hadde jeg vært feig og sviktet dem. Og så hadde jeg heldigvis fagbevegelsen i ryggen.

Til andre som befinner seg i samme situasjon, har han to råd:

– Organiser dere! Det er så viktig å være organisert. Da er du ikke alene. Jeg setter veldig stor pris på mine tillitsvalgtes innsats i denne saken. Og, som min tillitsvalgt i bydel Grorud sa: vær tålmodig.  

Fagbrev: Da elektrikerlærling Rebecca sjekket mulighetene hun har etter fagbrevet, ble hun overrasket

Bydelsdirektøren: – Beklagelig

Fagbladet har framlagt kritikken for bydelsdirektør Ayub Thugra og bedt om et intervju om saken. Henvendelsen er besvart med følgende kommentar på epost:

«Bydel Grorud uttaler seg ikke om enkeltsaker. På generelt grunnlag skal alle ansatte få utbetalt riktig lønn basert på den dokumentasjon som foreligger. I enkelte saker knyttet til etterbetaling og behov for dokumentasjon, kan det ta litt tid før en riktig vurdering foreligger. Det er alltid beklagelig hvis ansatte opplever dette negativt.»

Harald Nævdal, fagsjef i Seksjon for personalledelse i byrådsavdeling for finans i Oslo kommune, mener at det ikke er et utbredt problem at byrådets arbeidsgiverpolitikk ikke følges opp i bydelene.

– Avlønning som fagarbeider etter bestått fagprøve i et relevant fag er regulert i kommunens tariffavtale. Mitt generelle inntrykk er at kommunens arbeidsgiverpolitikk blir fulgt opp av kommunens virksomheter, men feil kan forekomme, skriver Nævdal i en epost til Fagbladet.

Lønn når du tar fagbrev etter at du er ansatt:

• Mange tar fagbrev som er relevant for stillingen sin etter at de er ansatt. Om du har krav på fagarbeiderlønn da, kommer an på hvilken tariffavtale du er omfattet av.

• Alle ansatte i Oslo kommune har rett på fagarbeiderlønn dersom de har fagbrev som er relevant for stillingen.

• Flere andre kommuner har liknende bestemmelser.

• Jobber du i en privat barnehage organisert i PBL, og tar fagbrev etter ansettelse, har du bare rett på fagarbeiderlønn dersom du har tatt fagbrevet etter avtale med arbeidsgiver.

06.08.2022
06:00
08.08.2022 09:59Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker