JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

For første gang er denne gruppa i streik

Arbeidsgiveren skrur på alle varsellamper når brukerstyrte personlige assistenter står på krava for lønns- og arbeidsvilkår.
HISTORISK: Ti ansatte er blitt tatt ut i streik innenfor brukerstyrt personlig assistanse. (Illustrasjonsfoto.)

HISTORISK: Ti ansatte er blitt tatt ut i streik innenfor brukerstyrt personlig assistanse. (Illustrasjonsfoto.)

Gorm Kallestad / NTB

berit.baumberger@fagbladet.no

– Noen kommer seg ikke opp av sengen. Andre får hverdagen sterkt begrenset, sier direktør for BPA, Jon Torp, i Humana Omsorg og Assistanse.

Tradisjonelt har brukerstyrte personlige assistenter (BPA-er) vært lite organiserte.

Men nå står de ansatte for første gang på krava i form av en streik.

Fagforbundet tok torsdag morgen ut ti BPA-er i streik etter budd i lønnsforhandlingene med NHO.

– Vi prøver med et forsiktig uttak, og mener at det ikke skal være fare for liv og helse, sier streikeleder Jane Berit Minde Høst til Fagbladet.

STREIKELEDER: Jane Berit Minde Høst.

STREIKELEDER: Jane Berit Minde Høst.

PRIVAT

Hun forteller at de har hatt en grundig gjennomgang av medlemmene for å finne ut hvem som egner seg til å tas ut i streik.

– Fare for liv

På arbeidsgiversida er oppfatningen en annen:

– Humana vurderer at streikeuttaket dessverre i flere tilfeller medfører fare for liv og helse. Vi er i kontakt med relevante instanser for å håndtere dette, sier direktør for BPA, Jon Torp, i Humana Omsorg og Assistanse.

Han påstår at noen av brukere ikke får mat og at andre ikke kommer seg opp av senga, og sier de er i kontakt med Statsforvalter og fylkesleger for å håndtere dette.

– Streiken betyr at flere av BPA-kundene i Humana ikke får den assistansen de trenger. Det er selvsagt alvorlig for dem det gjelder, sier Torp.

Om BPA:

• Formålet er å gi personer med hjelpebehov større frihet til å styre egne tjenester og hverdagen.

• For å ha rett til å få BPA må du være under 67 år og ha behov for bistand ut over to år.

• Det er brukeren selv, eventuelt med hjelp, som organiserer og leder arbeidet assistenten gjør.

Overrasket

Streikeleder Minde Høst er overrasket over at Humana mener det er fare for liv og helse:  

– Det er en kraftig påstand. Vi mener vi at det ikke er det, og det på bakgrunn av en grundig gjennomgang. De som er tatt ut i streik, er ansatt som assistenter og ikke helsepersonell, sier Minde Høst.

Én ting de to partene er enige om, er dette: Streiken er etter alt å dømme historisk. Det er ikke kjent at det har vært streik i denne sektoren før.

– Krever bare det samme

Anne Green Nilsen sitter i ledelsen til Fagforbundet:

– BPA har vært et vanskelig område for oss å verve medlemmer i, fordi de jobber én og én ute blant brukerne. Men vi ser et voksende medlemstall hos oss, sier Green Nilsen.

Fagforbundet har tariffavtaler for BPA med både Virke og NHO. Tidligere i år kom de til enighet med Virke i det Fagforbundet kalte et «godt og solid oppgjør». Minstelønna der krøp over 400.000 kroner i året.

– For oss er det viktig at våre medlemmer blir likebehandlet. Vi har ikke krevd mer enn det vi har fått i forhandlinger med Virke, og vi kan ikke akseptere at de som er medlemmer i NHO, skal behandles dårligere, sier Green Nilsen.

Humana ved Jon Torp ønsker ikke å kommentere på innholdet i forhandlingene. Også NHO har beklaget streiken.

– Det er beklagelig at Fagforbundet velger å ta ut BPA-virksomheter i streik. Dette rammer brukere og pårørende som er avhengige av tjenestene de tilbyr, sa forhandlingsleder for NHO Geneo, Sigurd Løkholm, i en pressemelding fredag morgen.

Warning
Annonse
Annonse