Sykefravær
Hvorfor blir noen syke av jobben? Nå skal Solveig finne svaret
Utbrenthet, sykefravær, arbeidsmiljø, lønn og ledelse. Er du en av de 25.000 som får være med på dette store forskningsprosjektet?
Gir verneombud og tillitsvalgte ansatte reell innflytelse? Eller er det statiske strukturer som ikke lenger fungerer så godt? Det lurer Sintef-forsker Solveig Osborg Ose på.
Anne Myklebust Odland
berit.baumberger@fagbladet.no
Sintef og Fagforbundet samarbeider nå om et stort forskningsprosjekt som skal gå over flere år. Temaet er arbeidsmiljø, belastninger og helseutfordringer.
Nå snart, trolig i løpet av februar, dumper det en e-post ned i innboksen til rundt 25.000 Fagforbundet-medlemmer.
De er tilfeldig valgt ut blant yrker som helsefagarbeidere, barnehageansatte, frisører, dyrepleiere, brannforebyggere, kollektivansatte, Nav-ansatte og ulike typer sekretærer.
– Utbrenthet, sykefravær, arbeidsmiljø, lønn, ledelse…det er et stort prosjekt med mange tema, men overordnet stiller vi spørsmålet: Hvorfor blir noen syke av jobben – og hva kan man gjøre for å forebygge dette bedre? forklarer forsker og prosjektleder Solveig Osborg Ose i Sintef.
Ved å se på grupper av ansatte innenfor de ulike yrkene – og følge dem over tid – håper de å kunne si mer om hvordan arbeidslivet i Norge utvikler seg både i privat og offentlig sektor over det neste tiåret.
Opplever økt press
Signe Hananger, avdelingsleder i Fagforbundet, har høye forventninger til Sintef-undersøkelsen.
– Våre tillitsvalgte og medlemmer forteller om et økt press på jobb og større krav til effektivisering. Vi håper undersøkelsen vil dokumentere noe av dette, sier Hananger.
Hun er særlig opptatt av hvordan dette rammer de som møter brukere ansikt til ansikt.
– Vår jobb i Fagforbundet er å bedre deres rettigheter. En slik undersøkelse vil gi oss mer skyts når vi skal påvirke myndighetene til å endre lover og regler, mener Hananger.
Arbeidsliv i endring
Sintefs Osborg Ose er opptatt av å finne ut om maktforhold mellom ledelse og ansatte er i endring.
– Vi har fått nye profesjoner inn, som kommunikasjonsrådgivere og HR-folk, som bidrar til at ledelsen styrkes. Det er viktig å undersøke om dette fører til at ansatte og deres representanter får mindre innflytelse og at arbeidslivet blir mindre demokratisk, både i privat og offentlig sektor, sier Osborg Ose.
– Mener dere at dette er i ferd med å skje, at ledelsen får mer makt, på bekostning av ansattes påvirkning?
– Det er motstridende forskning på dette, men gjennom 25 år som arbeidslivsforsker har jeg og mine kolleger sett trender som peker i den retningen. Å følge det samme utvalget over tid gjør at vi for eksempel kan studere endring i tillitsvalgtes innflytelse i ulike yrkesgrupper. Det er også viktig å undersøke om de ordningene vi har i dag, med verneombud, tillitsvalgte og arbeidsmiljøutvalg, faktisk gir ansatte reell innflytelse, eller om dette er statiske strukturer som ikke lenger fungerer så godt, sier Sintef-forskeren.
Ønsker mange svar
Nå håper hun så mange som mulig av de 25.000 medlemmene faktisk svarer:
– De er helt anonyme, og hvis de deltar, bidrar de til at vi får bedre kunnskap om det yrket de representerer, sier hun.
Også Fagforbundet ønsker høy deltakelse:
– Slik kan folk være med på å styrke Fagforbundets arbeid med å påvirke arbeidsforhold, blant annet hvordan helseproblemer og overbelastning kan forebygges, sier Hananger.
Det er en omfattende undersøkelse som det tar 20–30 minutter å svare. Det er frivillig å delta, og man kan når som helst trekke samtykket tilbake.