Tannhelse
Må du til tannlegen? Her kan fagforeninga ta regninga
– I påvente av at regjeringen og Stortinget finner ut at tennene er en del av kroppen, så tar vi ansvar, sier leder av Fagforbundet i Alta.
Tann-trøbbel kan spise opp husholdningsbudsjetter. Nå stiller Fagforbundet Alta som tannfe, etter inspirasjon fra Fagforbundet i Sør-Varanger.
Stig H. Christensen
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
Inntil 5000 kroner i tannlegeregning kan medlemmene i Fagforbundet Alta nå få støtte til.
Det var på tillitsvalgtkurs forrige høst at leder for Fagforbundet i Alta, Lise Dorthea Fjellstad, kom i snakk med noen fra Fagforbundet i Sør-Varanger. Der har de i årevis hatt bred velferdssponsing til medlemmene. Mer om det om litt.
Tilbake til Alta lot Fjellstad seg inspirere, og foreslo å støtte tannhelse med inntil 5000 kroner til Fagforbundets Alta-medlemmer. Det ble enstemmig vedtatt i både styret og årsmøtet til fagforeninga.
– Grunnen til at vi ønsker å ha denne ordningen er at tenner er en del av kroppen. Fagforbundet har lenge jobbet for at det skal bli ansett som en del av helsetilbudet på linje med legebesøk. I påvente av at regjeringen og Stortinget finner ut at tennene er en del av kroppen, så har vi tatt samfunnsansvar for våre medlemmer i hvert fall, sier Fjellstad.
Det var Altaposten som omtalte saken først.
Sjekk lista: Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det?
Håper på verve-effekt
Ordningen fungerer slik at medlemmene drar til tannlegen og etterpå kan få refundert opptil 5000 kroner ved å framlegge kvittering og søknad.
– Alle vil få det dekket, men vi må ha det formelt med søknad, sier Fjellstad.
Hun påpeker at Fagforbundet med ordningen på plass står sterkere i konkurransen mot fagforbundet Delta.
– Jeg håper at vi får enda flere medlemmer med denne ordningen. Den er jo ganske luksus!, sier hun.
– Hvordan står det til med tannhelsen i Alta?
– Det vet jeg egentlig ikke, men alle kan jo knekke en tann eller få hull eller andre ting. Det koster ofte flere tusen kroner for tannlegebesøk, sier Fjellstad.
Fagforeningen har rundt 1500 medlemmer. Ordningen finansieres med fjorårets overskudd.
Fysikalsk behandling
En liten biltur på i overkant av seks timer fra Alta, ligger Kirkenes, hvor Fagforbundet Sør-Varanger holder til. Der kan fagforeningsleder Sølvi Weronica Gullhav opplyse om at de har hatt velferdsstøtte så lenge hun kan huske. Ordningen dekker mer enn tannhelse, her kan medlemmene også få støtte til andre helsetiltak. Pengepotten ble nylig økt.
– Vi setter nå av 90.000 kroner i året, der medlemmene kan få opptil 6000 kroner dekket, sier lederen.
Medlemmene kan samle opp kvitteringer fra året og
søke om å få dekket noe av det.– Det er stor pågang rundt ordningen. Vi har mange medlemmer som er pensjonister, på minstelønn og ufaglærte, og det er klart at det ikke er billig med ting som tannlege og fysioterapi, sier Gullhav til Fagbladet.
Stipend-nyvinning
I fjor startet Fagforbundet i Sør-Varanger med en helt ny medlemsordning som også har blitt populær. Det gjelder stipend til utdanning, der den lokale fagforeningen kan gå inn og dekke kostnader som typisk ikke dekkes av Fagforbundet sentralt eller arbeidsgiver.
– Det er mye reising relatert til utdanning her oppe. Vi har ikke høyskole, så det blir ofte reise i forbindelse med eksamen, for eksempel. Der får du gjerne dekket eksamensutgiftene sentralt, men ikke reisen og oppholdet. Der går vi inn og dekker disse utgiftene prosentvis, sier Gullhav.
– Det er for å kunne beholde ungdommen her, at de blir i fylket. At de kan reise bort for å ta eksamen, men og så komme tilbake og være her, sier Gullhav.