JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Nå er pensjonen for de ansatte i Oslo kommune blitt tryggere

Omsider har arbeidsgivere og arbeidstakere fått pensjonsbetingelsene inn i tariffavtalen.
KAKE: Einar Wilhelmsen gir kake til LOs representanter, Per Egil Johansen (LO kommune Olso) og Roger Dehlin (Fagforbundet Oslo)

KAKE: Einar Wilhelmsen gir kake til LOs representanter, Per Egil Johansen (LO kommune Olso) og Roger Dehlin (Fagforbundet Oslo)

Leif Martin Kirknes

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Mandag var det kake på menyen i Oslo rådhus.

– Jasså ja, arbeidsgiverne skal ha gaffel, mens vi skal ha teskje?!

Praten og latteren sitter løst i Oslo rådhus’ møterom 5. Det er marsipankake etter at Oslo kommune i samarbeid med kommunens arbeidstakerorganisasjoner omsider har klart å få pensjonsbetingelsene inn i tariffavtalen.

Det betyr at arbeidstakerne i hovedstaden har fått en hånd på rattet i pensjonsspørsmål, framfor at pensjonsvedtekter er noe bystyret vedtar. På den måten er pensjonsbetingelsene bedre sikret mot politisk spill, mener finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

– Vi har sett at opposisjonspartiene har brukt pensjon som en måte å saldere sine egne budsjetter på i budsjettforhandlinger. Det ser vi har skapt stor usikkerhet rundt i de ansattes fagorganisasjoner. Det var derfor klokt å tariffeste pensjon sånn at den muligheten er borte og at den usikkerheten dermed forsvinner, sier han.

 Bakre rekke, f.v.: Ivar Liabø, Bård Hogstad, Per Steinar Aasebø, Einar Wilhelmsen, Bård Eirik Ruud. De fire til høyre: bakerst; Roger Dehlin. Fremst: Mona Bjørnstad. Mellom: Therese Thyness Fagerhaug og Per Egil Johansen.

Bakre rekke, f.v.: Ivar Liabø, Bård Hogstad, Per Steinar Aasebø, Einar Wilhelmsen, Bård Eirik Ruud. De fire til høyre: bakerst; Roger Dehlin. Fremst: Mona Bjørnstad. Mellom: Therese Thyness Fagerhaug og Per Egil Johansen.

Leif Martin Kirknes

Partsforhandlinger

Han legger til at han ikke vet hva som ville skjedd med pensjonen til Oslo kommunes ansatte om opposisjonen hadde fått makt. Men nå blir det i alle fall vanskeligere å bruke pensjonskostnader i politisk spill. Om det nå skal gjøres endringer i pensjonsordningen, må det sannsynligvis gjøres i et hovedtariffoppgjør i samråd med partene i arbeidslivet.

– Dette tror jeg vil gi litt ryddigere budsjettdiskusjoner. Og det vil i alle fall være bedre for de ansatte som har blitt urolige, sier Wilhelmsen.

– Det er det som var poenget fra vår side av bordet også. Ikke å gjøre pensjonen bedre, for det er en god ordning. Men det har i en årrekke vært foreslått å gjøre justeringer fra ledere og politikere som har ment at dette er et sted det går an å spare penger, sier Roger Dehlin, leder i Fagforbundet i Oslo.

Han forteller om kommunalt eide Oslo-bedrifter som har foreslått å ta penger fra pensjonsbudsjett for å hente inn penger, men mener det er en dårlig idé i lengre tidshorisont, på lik linje som å pisse i buksa for å holde seg varm.

Litt komplekst

Forhandlingsleder Per Steinar Aasebø i hovedstadskommunen erkjenner at det har tatt litt tid å få pensjon inn i tariffavtalen. Det ble nesten streik om dette i Oslo kommune for halvannet år siden. Overfor Fagbladet øser han ikke ut med detaljer fra forhandlingsrommet, men sier kort og godt at «det handler om rett tidspunkt og rett sted» for at tariffesting av pensjon skulle falle på plass.

Han framhever at det har vært en krevende øvelse teknisk-formelt også.

– Det har handlet om å tariffeste eksisterende retningslinjer og gjøre dem om til tariffavtale. Det høres tilforlatelig ut, men er en ganske krevende prosess når man må endre bestemmelser på den måten, fra avtaletekstform til tariffavtaleform, uten å endre meningsinnholdet, sier han.

Det er også en del andre ting som måtte på plass, slik som tvistebestemmelser og hvordan en skal løse eventuelle konflikter.

– Vi har opprettet et eget møteorgan, som kalles Pensjonsmøtet, som skal håndtere ting i den inngåtte avtalen. Det er en del slike ting som må falle på plass. Vi har også måtte bli enige om representasjon og andre detaljer. Vi har hatt 5–6 møter for å lande dette. Det har vært en god prosess, og vi har trengt den tiden for å snakke oss gjennom alle detaljene, forklarer Aasebø.

AVTALEN: Slik ser den ut.

AVTALEN: Slik ser den ut.

Leif Martin Kirknes

Iverksatt fra nyttår

I oktober i 2020 ble det nesten streik over dette blant Oslo kommunes ansatte. Tre dager med mekling måtte til før Oslo kommune gikk med på å ta pensjonsvedtektene med inn i tariffavtalen.

Kravet om å få forhandlingsrett og streikerett om pensjonsordninger inn i tariffavtalen har kommunens arbeidstakerforbund kjempet om i mange år.

På kakemøtet i dag var foruten de nevnte også representanter for UNIO, Akademikerne, YS, samt noen flere fra kommunens seksjon for personalledelse.

Pensjonsordningen i kommunen gjelder alle yrker, foruten undervisningspersonell som har en ordning med Statens pensjonskasse. Ordningen kom på plass 15. november 2021 og trådde i kraft fra 1. januar 2022, men kakeseremonien har ligget på vent til nå grunnet korona.

Pensjonsavtalen er tredelt, med generelle innledende bestemmelser, tjenestepensjonsvedtekter og vedtekter for AFP-ordningen. Tidligere har tjenestepensjonsvedtektene blitt fastsatt ved vedtak i bystyret, opplyser kommunen. I KS-området har pensjonen lenge vær tariffestet.

SLABBERAS: Munter stemning før møtestart.

SLABBERAS: Munter stemning før møtestart.

Leif Martin Kirknes

Warning
Annonse
Annonse