JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny ordning skal sikre 1100 fagfolk i ambulansetjenesten autorisasjon

De faller utenfor fordi de ikke har en bachelorgrad. Nå skal en overgangsordning sikre autorisasjon som paramedisiner.
Bjørn Erik Hox er glad for at Ingvild Kjerkol nå åpner for at erfarne fagfolk uten bachelor, kan få autorisasjon innen paramedisin.

Bjørn Erik Hox er glad for at Ingvild Kjerkol nå åpner for at erfarne fagfolk uten bachelor, kan få autorisasjon innen paramedisin.

Per Flakstad

marte.bjerke@fagbladet.no

– Dette er en gledens dag. Tusen takk for at du har lyttet til oss, sier Bjørn Erik Hox til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Han er en av dem som nå kan få autorisasjon som paramedisiner. Altså en bekreftelse fra offentlige myndigheter på at de formelle og faglige krav til yrkestittelen er oppfylt.

Det betyr mye:

– For det første er det en anerkjennelse av kompetansen som bachelorgraden hviler på skuldrene til. Den kom jo ikke over natta. Det er en anerkjennelse av oss som har vært lenge i faget og som har bidratt til kompetansen og utviklingen, sier Hox. 

Han er paramedisiner på Oslo universitetssykehus (OUS) og sitter i faggruppa for prehospitale tjenester i Fagforbundet.

Les også: Stortingets helsepolitikere vil innføre autorisasjon for paramedisinere – har lyttet til Fagforbundets hovedinnspill

– Viktig å anerkjenne kunnskapen

Paramedisinere er en ny gruppe helsepersonell. De ble omfattet av autorisasjonsordningen i mai 2022. Autorisasjonen var da forbeholdt dem som hadde gjennomført en treårig bachelorgrad i paramedisin ved universitet eller høyskole.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår nå at det innføres en overgangsordning som gir rett til autorisasjon også for helsepersonell med lang yrkeserfaring innen paramedisin og annen utdanning enn en bachelorgrad. Forslaget blir sendt ut på høring torsdag, med frist 7. mars.

Når forslaget blir vedtatt, kan paramedisinere søke om autorisasjon på bakgrunn av realkompetanse fram til 1. juni 2025.

– Det har vært viktig for regjeringen å anerkjenne kunnskapen til dem som har jobbet som paramedisiner i mange år, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Fagbladet.

– De har bidratt til den faglige utviklingen både som spesialister og generalister. Derfor har regjeringen vært opptatt av å få på plass muligheten for å søke autorisasjon for denne gruppa så raskt som mulig, fortsetter hun og roser Fagforbundet for å ha lagt fram problemstillingen på en god og overbevisende måte.

Seier for Fagforbundet

Hox tror autorisasjonen kommer til å bety flere jobb- og utviklingsmuligheter for erfarne fagfolk som ham selv. På mange arbeidsplasser utlyses stillinger med krav om autorisasjon som paramedisiner. 

– Dessuten er dette viktig i et samfunnsperspektiv. Det er vanskelig å få nok arbeidere til helsesektoren. Vi må ta vare på den kompetansen som allerede er der, understreker Hox.

Han er på plass i Helsedepartementets lokaler sammen med helseministeren, fagforbundsleder Mette Nord og leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, Iren Luther. Det er ikke tilfeldig at kvartetten har invitert Fagbladet nettopp hit.

Fagligpolitisk samarbeid har gitt resultater, mener Bjørn Erik Hox (nr. to f.v.), Mette Nord (nr. tre f.v.) og Iren Luther (nr. fire f.v.). Her står der sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (nr. en f.v.) og statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (t.h.).

Fagligpolitisk samarbeid har gitt resultater, mener Bjørn Erik Hox (nr. to f.v.), Mette Nord (nr. tre f.v.) og Iren Luther (nr. fire f.v.). Her står der sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (nr. en f.v.) og statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (t.h.).

Per Flakstad

– Dette viser at det nytter å bruke det fagligpolitiske arbeidet til å jobbe fram en sak som er viktig for mange medlemmer, sier Iren Luther.

Fagforbundsleder Mette Nord påpeker at overgangsordningen sørger for at en stor gruppe innenfor et svært viktig medisinsk felt ikke blir «avskiltet», men i stedet vil være sikret både jobb og videre kompetanseutvikling.

Hox forteller om kollegaer som har vært spente på og bekymra for om en overgangsordning overhodet skulle bli en realitet.

– Påvirker ikke bachelor-utdanningen

Verken helseministeren, eller Fagforbundets representanter er bekymret for at overgangsordningen vil få konsekvenser for den ferske bachelorutdanningen i paramedisin.

– Jeg vurderer ikke det som noen stor fare. Men det skal uansett bli spennende å se hvor mange som søker denne utdanningen, sier Kjerkol.

– Siden vi snakker om en overgangsordning med et tidsvindu fram til 1. juni 2025, tror jeg ikke det vil påvirke dem som ønsker å utdanne seg til en bachelorgrad, mener Hox.

Les også: Knut-Inge (64) fikk sparken fordi han ble alvorlig syk. Nå får han jobben tilbake

Annonse
Annonse